Cum afli câți oameni au fost la proteste

Nu știu voi, dar pentru mine, Rareș Bogdan este distracția preferată seara, pentru că este cea mai bună sursă de umor involuntar. Dacă am avut o zi proastă, mă uit zece minute la băiatul ăsta și mă amuz copios (când vreau să adorm, trec pe Banciu, dar asta e altă chestie)... Rareș zice o droaie de tâmpenii pe care a doua seară le neagă senin, se autointitulează jurnalist de investigații, flutură din mânuțele alea, iar când se uită urât direct în cameră sunt de-a dreptul înduioșat, pentru că-mi dau seama ce capace ia acasă, de la nevastă, dacă e așa agresiv la serviciu....

Deci, seara X: Rareș anunță că în Piața Victoriei sunt 130.000 de oameni. Mi s-a părut mult, dar, ce-i drept, piața arăta full. A doua seară, Rareș anunța 100.000, dar piața arăta la fel. Când l-am auzit și în a treia seară cu altă cifră, deși imaginile erau identice, mi-am adus aminte că eu chiar știu cum să măsor câți oameni sunt la un miting sau la un marș. Vă învăț și pe voi, dacă vreți, să nu mai puneți botul la rahaturile spuse la tv.

Cum afli câți oameni participă la un marș: când manifestanții trec pe lângă tine, începi să filmezi marșul, de pe o poziție fixă, până trec și ultimii participanți. Eu am filmat, zilele trecute, un marș care mi-a trecut complet prin cadru într-un minut și 45 de secunde. Am dat play filmării și am remarcat că îmi ies din cadru cam 5-6 manifestanți pe secundă. Am înmulțit cu 105 secunde și am obținut un total de 600 de persoane.

Cum afli câți oameni participă la un miting: deschizi frumos Google Maps, cauți și marchezi suprafața acelei piețe ocupate de protestatari, iar scula asta îți calculează imediat suprafața. Măsoară și bulevardele, străzile, parcările, tot ce vrea pula ta. Înmulțește apoi cu 1,2 sau 1,8, în funcție de cât de dornic ești să obții un rezultat mare, și vei obține numărul exact de manifestanți. De exemplu, ai o piață de 500mp? Nu poți avea mai mult de 900 de manifestanți în ea, decât dacă se sărută sau și-o sug, unii altora. Asta pentru că pe un metru pătrat nu pot încăpea mai mult de 1,2-1.8 persoane. Nu cu haine, rucsacuri, loc să ducă țigara la gură, să se miște un pic. 

De unde știu că încap doar atâtea persoane pe un metru pătrat? Din cealaltă viață a mea, când citeam documente ISU cu referiri la aglomerări și defluire, lucrări tehnice dedicate evacuării de persoane din mall-uri, diverse alte chestii pe care numai un ziarist tâmpit le citește.

Ai voie, evident, să nu mă crezi. Dar dacă îți spun că eu stau la bloc d-ăla, cu lift, mă crezi? Iar liftul, să vezi chestie, are fix un metru pătrat. În lift, știi cum e: singur e perfect, în doi stăm decent, în trei e cam nasol iar în patru te rogi să coboare unul mai repede.

Dau un exemplu, mic: ca în Piața Victoriei să fi fost pe bune 130.000 de oameni, trebuia să fie ca într-un lift în care s-au urcat nu patru, ci nouă oameni. Și n-are cum, că era loc căcălău în piață, te puteai plimba printre manifestanți, așa că terminați cu meleoanele și meleardele de participanți, vă rog. Știu că pare cool să crezi că participi la o chestie atât de mare, dar minciuna n-a ajutat niciodată pe nimeni. Plus că mă simt ca pe vremea lui Ceaușescu, când pe noi, elevii, ne ducea în practică să sortăm cartofii putreziți aproape complet în depozite, din care se aruncau cu zecile de tone, iar partidul raporta producții-record care vor ajunge "și la export".

Lăsați-o'n pula mea de vrăjeală, da?

DISCLAIMER: să nu se înțeleagă că am ceva cu preacorecta revoluție din aceste zile, eu nu particip din motive religioase, sunt un habotnic al muncii, la ora la care vă începeți protestele eu încă lucrez și după aia sunt o legumă. Vreau doar să zic că, fără să știm cum numără Jandarmeria (ca mine? altă metodă?), putem considera toate cifrele oficiale ca fiind minciuni. 

UPDATE 5 februarie: am aflat cum măsoară Jandarmeria: ca mine. Doar că ei pun, by default, că sunt 2,5 oameni pe metrul pătrat, ceea ce este nerealist. Poate că în centrul pieței Victoriei sunt atâția, dar pe margini si pe strazile adiacente nu. De-aia, americanii folosesc media ponderată, de 1,2 oameni/mp. La mai mult, un tip scund, un anxios sau un claustrofob n-ar putea rezista nici 10 minute, acolo. 

UPDATE 5 februarie: Foarte mulți oameni mă acuză că am scris că Piața Victoriei are 500mp. Ei sunt proștii care mă citesc, n-am scris așa ceva, piața de 500 mp era un exemplu pur teoretic.

UPDATE 6 februarie: Luni, 6 februarie, plecând de la acest text, Raluca Curteanu de la România TV și Răzvan Dumitrescu de la Antena 3 s-au tot filmat în studiourile tv, cu diverși colegi, încercând să încapă pe un metru pătrat. În replică, Digi24 a anunțat duminică 400.000 de manifestanți, iar Rareș Bogdan a vorbit despre 600.000(!!!) de manifestanți. Ambele părți vor să demonstreze că ceilalți mint și ambele părți au dreptate. Toate televiziunile mint, în aceste zile, de îngheață apele, și asta e încă o dovadă că ce se întâmplă e parte a unui plan mai mare decât ordonanțele pulii mele.

Vă reamintesc că nu ma interesează politica. Nu țin nici cu dobitocul ăla de Dragnea, nici cu nevertebratul de Iohannis. Nu zic să nu ieșiți în stradă, nici să ieșiți, fiecare să facă ce-i dictează nu doar conștiința, ci și inteligența. Eu am scris despre cifrele astea doar ca un îndemn la luciditate, spirit critic și atenție la ce căcaturi vi se livrează prin mass-media ca să faceți unele lucruri. Cum ar fi, de exemplu, să generați un clivaj ireparabil în societate, și chiar, dacă vom continua să ne purtăm ca niște oi tampite, să favorizați activitati care pot duce la o fragmentare teritorială a Romaniei.  

Încă una și am tăcut: știe cineva de unde a pornit ideea aia, pusă în practică duminică, 5 februarie, cu "să aprindem toți luminile"? Că s-a mai întâmplat, așa ceva, într-o țară și lucrurile n-au mers bine după aia. Play de la minutul 1.04.

daca esti, ca si mine, satul de politicieni cretini si fanii lor si mai cretini, citeste ceva amuzant si misto:

w1 w2 w3 w4 w6  

Media

Mai multe din această categorie: « #săfiiprosteușor niste lucruri despre mine »
© 2023 Bogdan Stoica