Tipul din filme nu există - VOLUMUL 2 - preview 2

Nu’ș cum dracu’, dar mie îmi spun oamenii lucruri. Mai ales femeile. Poate că tu te urci în metrou, te așezi pe un scaun și tipa de lângă tine îți spune doar un „scuze” când geanta ei îți atinge genunchiul. Eu n-am norocul ăsta. Adică totul începe la fel, cu geanta, dar după ce spune “scuze”, tipa continuă: „E o geantă prea mare pentru mine, dar o am de la iubi și se supără dacă n-o port. Crede că dacă-mi cumpără genți o să trec peste faptul că ne vedem atât de puțin. Parcă văd că mă duc acasă și îl găsesc cu nasul în laptop, ignorându-mă complet...”

Ăsta e cel mai frecvent subiect de discuție cu necunoscutele. Pentru că se pare că așa merg lucrurile, acum: el e un bou.

Tu ești Ioana, el e Ionuț. Tu muncești de la 9 la 18, în fiecare zi. Ionuț are un job mai elastic, azi o arde aiurea lucrând de acasă, mâine vine la 12 noaptea. Tu te-ai setat pe un program, care include curățenie, mâncare, spălat de haine, văzut cu prietenii, ieșit în oraș, sex. Și el la fel. Mai puțin sexul.

  • Luni seara nu vrea, că a fost o zi grea, care l-a solicitat la maxim. „Știi cum e lunea, iubi, sunt megastresat...”
  • Marțea e ceva care a mers rău. „Lasă-mă, că sunt plin de nervi. Hai să ne culcăm...”
  • Miercurea recuperează ce n-a făcut marți și ce e urgent pentru vineri, iar la 9 seara doarme tun.
  • Joia trage tare pentru luni, și vine târziu, mănâncă singur pe la miezul nopții și apoi se întoarce la laptop, fără măcar să-ți răspundă la "noapte bună".
  • Vinerea scapă mai devreme de la treburile lui, te scoate în oraș cum a promis, dar o dată ajuns acasă oboseala de peste săptămână își spune cuvântul și Ionuț adoarme rapid, amețit de băutură. 
  • Sâmbăta Ionuț e acasă toată ziua, se odihnește, spală mașina, iese cu amicii cu bicicletele, vine, face duș, e bine dispus, mâncați, beți ceva, mergeți la film, sau în club, reveniți, ajungeți în pat, te ia în brațe protector, îți spune că miroși frumos, zici că acum e momentul… și boul adoarme. Zâmbește atât de frumos în somn, încât nu te miști, de frică să nu cumva să se termine momentul ăla, pentru că Ionuț nu te-a mai ținut așa în brațe de o săptămână.
  • Duminică e alt om. Agitat, se pregătește pentru ziua de luni. „Știi cum e lunea, iubi, sunt megastresat...”

Iar dacă ridici problema sexului, Ionuț se uită siderat. Aproape dezgustat. “Ioana, ce întrebare e asta, dacă ne mai futem și noi? Am ajuns să ne futem, parcă la început mă rugai să facem dragoste, nu să ne futem…”

Ce să-i spui? Că la început făceați dragoste lunea, sex miercurea sâmbăta vă futeați ca chiorii, iar duminica vă coțăiați la film? Că nu mai observă că tu umbli în chiloți prin casă, chiar dacă-s d-ăia minusculi? Că nu ți-a mai zis ceva de genul “cineva mi-a furat portofelul, ia vino puțin, să văd ce ai în sutienul ăla…”

Să zicem că-i spui. N-o să rezolvi nimic. O să o bage pe aia cu familia, că el vrea copii cu tine, că de-aia trage tare cu munca, ca să vă liniștiți și să faceți un băiat și o fată, că e doar o perioadă dificilă, el nu ține minte să fi fost sexul o problemă așa mare și că și dacă ar fi, care-i problema, ce, îl vrei doar pentru pula lui, ce pula lui, el e gigolo, cum să te vaiți când nu te fute când el face atâtea alte lucruri pentru tine?!

Oricât de tare te-ar enerva Ionuț să știi că e sincer. Toți Ionuții din lume au această problemă: nu se pot concentra la două chestiuni în același timp și nu pot amesteca lucrurile. Ai văzut că țin la băutură dacă beau cinci litri de vin, dar se fac muci cu o singură bere și un singur jack? Așa fac și în viață. Bărbații nu sunt multitasking, ca femeile. Dacă Ionuț va fi concentrat pe făcut bani, nu va putea să te și fută cu regularitate. Dacă e disperat să te fută, n-o să facă bani, ba sunt șanse mari să ajungi piaza lui rea financiară. 

Soluția? Ioana trebuie să-l fută pe Ionuț, în loc să aștepte să o fută el. 

  • Când mâncați, seara, anunță-l că diseară are program la orizontală. Ignoră-i grimasele și protestele.
  • Dacă stă la laptop iar tu te fâțâi fără succes în lenjerie prin cameră, așează-te în brațele lui și spune-i că dacă nu-ți alocă 10 minute, nu pleci de acolo decât cu un coi, tăiat cu foarfeca. 
  • A adormit ca boul, înaintea ta? Trezește-l. Hai, că știi cum...

Nu crede, ca fraiera, că Ionuț nu mai vrea să te fută. Vrea, dar nu mai știe cum s-o facă. Boul crede că dacă el e obosit, și pula lui e nefuncțională, uitând că pula are morala unui politician, e gata oricând să adopte o altă poziție decât partidul din care face parte, dacă poziția aia îi aduce un avantaj. Iar după ce-l fuți nu uita să-i spui ceva încurajator. Gen: „Ai văzut că n-ai murit? Acum marș și fă niște bani că nu-mi mai place paltonul ăsta....”

Știu că nu sună mișto. Că nu așa ți-ai imaginat că va fi relația voastră, după doar 3-4 ani. Dar e singura soluție posibilă, pentru perioada asta, când el muncește la construcția cuibului vostru. Peste câțiva ani veți râde de momentele astea.  Mai ales că el își va aminti, ca un oligofren ce este, doar că ați făcut sex, nu că l-ai futut. Știi de ce? Pentru că te iubește. În mintea lui, n-ai fost voluntară, autoritară și cinică. Că dacă erai așa, pleca.

Cretinul….

-----------------------------------------------------------------------------------

Textul ăsta o se numeste Ionuț e un cretin iar Ioana e smart. Fii ca Ioana. și apare în a doua carte din seria Tipul din filme nu există.

toate cartile mele sunt aici: 

w1 w2 w3 w4 w6  
 

Tipul din filme nu există - VOLUMUL 2 - preview 1

E o mare șmecherie să ai mochetă pe hol. Când ea se duce la baie nu face nici un zgomot, te poți uita la fundul ăla mișto de pe care tocmai te-ai dat jos, fără nici un sunet care să perturbe imaginea. E un moment de-a dreptul... În ziua aia, însă, a fost altfel.

[Paranteză: eu și cremele de corp]. Prima cremă de corp cu care m-am dat a fost Nivea. Eram în armată, pe un frig siberian, iar cutiuța aia albastră mi-a salvat mainile, fața, degetele de la picioare. Nu știu dacă acea cremă de mâini e făcută să contracareze efectele hipotermiei, dar era singurul lucru cu care mă puteam obloji. Iar dacă mental eram convins că ajută, chiar a ajutat. Pe urmă am întâlnit-o pe Doina. Crema Doina. Și-a uitat-o o tipă la mine. Un borcănel, anșeeaa, stupid. M-am dat cu Doina când aveam arsuri, lovituri, mâinile distruse de vopsea sau diluant, dar și când aveam problemele cu spatele sau cu picioarele. Purtând mereu rucsacul foto, transpir pe spate mai mult decât alții, și mă iau niște mâncărimi după duș.... O fi vreo dermatită, vreo alergie la detergentul cu care-mi spăl hainele, habar n-am, că la doctor n-am fost, Doina a fost doctorul meu... Așa că într-o zi, când amica mea, care face creme de corp din plante și tincturi naturale, a insistat să iau o cutie de cremă de la ea, că e bună maxim, n-a trebuit să insiste prea mult. Și mi-am propus să mă dau cu ea, pe spate, după fiecare duș. Nu m-aș mai fi dat... [Închid paranteza]

T.  se anunțase suficient de devreme în ziua aia. Am avut timp să ajung acasă, să dau cu aspiratorul, să duc gunoiul, să bag niște vin la rece și să fac un duș. După duș, am deschis cutia de cremă bio. Un maclavais maro, dar care mirosea foarte mișto, rotund și mare cât palma mea, mă privea fix. Arăta ca un anus de prostituată de centură, imediat după ce au trecut muncitorii din șantier pe la ea, într-o zi de salariu. Mi-am învins scârba, am băgat degetele în căcatul ăla și am început să-l întind pe spate. Greu, că nu-s bun la yoga. M-am frecat cum am putut mai bine, m-am uitat în oglindă să nu cumva să rămân cu vreo pată maro pe spate și am intrat în program. T. a venit ca o floricică, mirosind superb, s-a dezbrăcat mai repede ca niciodată și m-a invitat, delicat, să o fut, că are treabă peste trei ore și știe că boșorogii ca mine se câcâie aiurea. “Ce să fac, mă?! Păi cine te fute pe tine, distruso? Ia dă-te’n pula mea!”, am alintat-o și eu, și ne-am pus pe treabă. Adică s-a dat unde i-am zis...

[Paranteza doi] T. era și cred că încă mai este o femeie foarte mișto, cu un job mișto, dar cu care m-am cunoscut în niște împrejurări mai ...tensionate. După ce ne-am împrietenit, am râs copios pe tema dezinvolturii cu care m-a înjurat, din râs am dat-o-n fuckeninguri, și uite așa am ajuns să ne-o tragem și să ne înjurăm copios când o facem. Mie personal mi se pare ceva extrem de nevinovat, ținând cont că unii poartă costume de animale și joacă roluri, iar alții își bagă chestii prin cur... [Închid și paranteza asta, e ultima, promit]. 

Pe urmă T. s-a dus la baie. M-am uitat la fundul ăla cum se îndepărtează de mine, ea m-a văzut și m-a făcut “libidinos bătrân”, eu am alintat-o cu “muisto”, apoi mi-am aprins o țigară. De obicei, T. face dușuri lungi, am timp și să beau ceva, să dau câteva telefoane. În ziua aia, însă, T. a ieșit din baie aproape imediat. S-a îmbrăcat rapid, a îngăimat că și-a adus aminte de ceva și s-a tirat. Era transfigurată, mi-am adus aminte că are un fiu, că fiul are niște probleme și chiar am crezut că a uitat ceva esențial pentru sănătatea lui.. Cuminte, am lăsat vârtejul frumos-mirositor să iasă pe ușă fără să comentez.

Peste cinci minute m-am dus și eu la baie. Atunci am descoperit grozăvia.

Mă dădusem pe spate cu nenorocita aia de cremă bio stând în picioare, în fața chiuvetei, lângă cadă. Din gesturile mele de novice în cosmetică rezultase, mare cât un găinaț de vultur, un strop de cremă, lipit pe cadă. Un altul era jos, pe gresie, lângă ușă, înconjurat de câțiva stropi mai mici. Amândouă maro, amândouă extrem de vizibile pe cada albă și pe gresia crem-deschis...

T. nu pățise nimic, nu-și amintise de nimic. Doar a crezut că m-am căcat pe mine. La duș!!!

Probabil așa crede și în ziua de azi, că nu-mi mai răspunde la telefon...

Așa că m-am întors la Nivea și la Doina. Cu ele nu risc nimic. Și dacă mai sar stropi în jur, când mă tratez, sunt stropi albi, nu maro, și las doar impresia unui labagiu incorigibil, nu a unui bătrân decrepit, căruia îi curge căcat din cur, prin baie... 

Apropo: să mă fut în ele de creme bio, da?! Huo, hipsterii dreacu..... 

-----------------------------------------------------------------------------------

Textul ăsta se numeste Cum renunță un bărbat la cosmeticele bio în continuarea cărții Tipul din filme nu există, tipărită în 2017. 

toate cartile mele sunt aici: 

w1 w2 w3 w4 w6  

 

am votat prost, dar nu mai prost ca Ciolos

Trebuia să le vedeți fețele celor din secția de vot, după răpăiala care s-a auzit din cabina mea, am dat cu ștampila aia în buletinele de vot ca surdu-n tobă. Am votat echilibrat: la Camera Deputaților am votat ALDE, PNL, USR şi PMP, iar la Senat am votat UDMR, ANR, PRU şi PSD. Să fie o guvernare echilibrată. Să fie bine.

Bine pe dracu'. Votul meu este nul, pentru că eu n-am reușit să găsesc vreun motiv să ofer unui singur partid un vot valid. Sunt însă bucuros că, așa nul cum este, votul meu este un pic mai valoros decât al premierului Ciolos, daca acesta s-a ținut de cuvânt și chiar a votat cum a declarat pentru republica.ro:

  • Dacian Cioloş: - O să votez acasă, la Zalău.
  • Republica.ro: - V-ați hotărât? Votați PNL sau USR?
  • Dacian Cioloş: - O să votez și PNL, și USR, pentru că sunt două liste. Una pentru Senat și una pentru Camera Deputaților. Din cele două voturi, din cele două ștampile puse, una va merge pe PNL și una pe USR. 

Din perspectiva mea, declarația lui Ciolos este iresponsabila. Iar daca a și votat cum a zis, votul lui nu va aduce nimic bun României, ci numai rău. Nu poți să votezi, ca premier care vrea schimbarea, cu ochii închiși. Dacă pe listele PNL și USR Sălaj, sunt, Doamne-Ferește, vreun corupt sau vreun pesedist deghizat?

Și să vezi chestie: sunt!

  1. Candidatul PNL Sălaj la Camera Deputaților Lucian Bode are un frate cercetat pentru apartenență la un grup infracțional organizat #pentrucăfrateloebunlaevaziune - link.
  2. Candidatul PNL Sălaj la Senat Ana Indreieș n-are nici 6 luni de când e în PNL, în primăvară era în partidul lui Dragnea #pentrucăpesediștiivopsițisuntbuni - link
  3. Candidatul PNL Sălaj la Senat Bogdan Ilea a fost implicat într-un scandal de corupție alături de Lucian, de mai sus #pentrucășiliberaliieoamenișilorleplacebanii - link

Precum vedeți, oricum ar fi votat Ciolos, tot a pus ștampila pe oameni cel puțin dubioși. Mi-a luat cinci minute, ca să văd, pe net, cu cine a votat Ciolos (ar fi fost grozav să facă și el asta, înainte să voteze), și deja mă simt mult mai bine. Eu doar mi-am anulat votul, pot fi acuzat cel mult că nu particip la schimbarea României, chestie care este, totuși, perfect legală și constituțională. Premierul, însă, prin votul său, a contribuit direct la perpetuarea corupției în Parlamentul României, ceea ce e și imoral, și de căcat. Asta deși clamează că-l doare în suflet de țara asta. Îl doare-n pulă, vă spun eu...

partea bună este că în momente de-astea nu mai regret că am dat dracului implicarea civică și presa și mă bucur că m-am apucat de scris chestii vesele la care fac acum PUBLICITATE


w1 w2 w3 w4 w6  

McCann! Băi McCann! Angajeaz-o pe Anamaria!

McCann rules. Adică, și McCann face spoturi tâmpite, și McCann băltește în sloganuri de plastic, și McCann are social media de doi lei, daaar, spre deosebire de alte agenții de publicitate, McCann are și momente/idei/campanii bune. Mie mi-a devenit simpatică agenția asta în urma unei campanii, din 2012, când mi-a trimis un brad de Crăciun viu, la ghiveci. A fost atât de bine ales, încât a rezistat toată iarna și jumătate de primăvară până la plantare, iar în vara următoare a înflorit, a crescut, lucru pe care l-a făcut și în anii următori. De-aia, când sună telefonul și văd pe ecran unul din numerele McCann, răspund cu drag. E ca atunci când te sună o tipă cu care nu te-ai înțeles mult timp, dar cu care ți-ai tras-o într-un mare fel. Așa și azi. Iar dialogul a fost cam așa:

  • "Bună ziua, sunt Anamaria, de la McCann, vrem să vă trimitem ceva..."
  • "Aaa, McCann. Iar brăduți?"
  • "Ăăă, daa, e un cadou, dar să știți, baza noastră de date nu are la dumneavoastră și o adresă, dacă mi-o puteți spune..."

Era logic să nu existe o adresă de-a mea la McCann. N-am dat-o niciodată, nimănui. Ori de câte ori m-a sunat un curier cu ceva pentru mine, i-am propus să ne vedem în trafic. Pentru că am deținut mai multe site-uri de știri, redacțiile aveau ca adresă oficială adresa mea de acasă, deși reporterii mei lucrau de acasă sau de pe teren. Acum, însă, nu mai conduc redacții, nu mai am site-urile alea, nu mai sunt jurnalist, doar dețin un site de știri, așa că nu am mai văzut nici o problemă....

  • "Ok. Strada...., numărul..."
  • "Mulțumesc", revine Ana Maria, cu aplomb. "Acum îmi puteți spune și numele dumneavoastră?"

În momentul ăsta m-am pișat pe mine de râs. După câteva secunde, a început să râdă și ea.

Pe bune, cât de bou sunt?! :))))))

Mi-a fost suficientă ideea că mă sună cineva de la McCann ca să devin amabil și pozitiv cu o necunoscută.

Mi-a fost suficient să aflu că McCann îmi va trimite ceva ca să cred că va fi ceva cool, pentru care merită să-mi dau adresa de acasă unei necunoscute.

Mi-a fost suficient să aud o voce veselă, de tipă sigură pe ea, ca să cred că vorbesc cu cineva cu care mă cunosc.

Per total, am pus botul ca un boschetar în ale comunicării. Ca un biban veșnic înfometat la o râmă.

Am glumit, cu Anamaria, spunându-i că mai avea să mă întrebe zodia iar eu să i-o spun, ca să mă împacheteze complet. A făcut-o imediat, iar eu m-am trezit că răspund "balanță". Logic, ne-am pus iar pe râs. În același spirit, i-am dat și emailul, și două adrese web relevante și i-am confirmat că telefonul la care răspund tot timpul este 07...., nu cel de pe blog, la care mă uit doar lunea, să văd cine m-a sunat săptămâna trecută. Totul râzând.

  • "Să-i spui șefului tău să-ți dea o primă pentru telefonul ăsta. Ai obținut adresa de acasă de la cineva pe care nu-l cunoșteai și care nu te cunoștea. Ăsta e talent și merită răsplătit", i-am spus, în final.
  • "Păi, n-am cum, eu nu sunt angajată la McCann, sunt intern", mi-a răspuns Anamaria.

Aici m-am oprit din râs. Pentru că nu e corect ca cea mai capabilă vorbitoare la telefon de la McCann, cea care a scos de la mine cele mai multe chestii ever, să nu lucreze acolo. 

Angajeaz-o pe Anamaria, McCann. Pe bune, dacă a reușit să facă asta cu mine, având în față doar un număr de telefon, e capabilă de mult mai mult. E cea mai capabilă meccănăriță cu care am vorbit vreodată și merită testată în regim normal, cu program, sarcini și remunerație

Angajeaz-o pe Anamaria, McCann. Dacă o faci, anul viitor ai un text moca la mine pe blog, cu ce client vrei tu, în afara de Vodafone, orice brand de bere și de banking și doar alte câteva branduri. Promit. 

Iar cadoul ăla, pe care-l pregătiseși pentru mine, aș dori să ajungă la Anamaria. Îl merită.

publicitate

mi-am mai luat o mașină. de la Radu, regele mașinuțelor.

Ne știm de ceva timp, dar l-am cunoscut pe Radu mai bine la una din lansările mele de carte. Mai exact, la acea lansare care a ținut 11 ore și s-a terminat la șase dimineața cu cititorii și cu scriitorul beți rangă. A fost un moment, în noaptea aia, în care o cititoare, care și-a depășit toate inhibițiile, a vrut să mă fută. Am zis pas, iar tipa a încercat să mai fută niște tipi. Cam pe toți care mai eram acolo... Fiecare a aplicat o metodă ca să scape, pentru că tipa era destul de uncool în abordarea ei, iar pe Radu l-am scăpat eu: "Lasă-l în pace, nu doar că e însurat, dar vezi că ăsta vinde mașinuțe!!!". Da, știu, e o tâmpenie, dar a ținut, v-am zis că tipa era dusă și a reacționat la ton, nu la conținut...

Nu ne-am mai văzut de atunci (cu Radu, nu cu tipa). Iar acum suntem protagoniștii unui moment tipic românesc, așa cum apare el pe site-urile internaționale. Suntem într-un local scump și expații de la masa vecină se uită cruciș la noi. Și ei doi și noi doi suntem cam de aceeași vârstă, suntem îmbrăcați cam la fel de bine, dar ei au un laptop pe masă și discută despre niște instalații, pe când noi....

... discutăm despre cum poți schimba uleiul din niște amortizoare de mașină. Și amortizoarele, și mașina sunt pe masa noastră, pentru că Radu Voicu este regele automodelelor. "Astea nu-s mașinuțe cu radiocomandă, ca alea din Carrefour. Alea sunt de unică folosință, le-ai stricat, le spui adio. Ce vând eu sunt mașini care se repară cu piese de schimb care se găsesc, și care pot dura o viață, sunt modele care se vând de peste cincisprezece ani", îmi explică el. 

Deci automodelele nu-s jucării. "Nu. Sunt o formă de exprimare a dragostei pentru mașini, sau a competitivității, sau un debușeu psihic. Poți fi un șofer agresiv cu o mașinuță de-asta fără să rănești pe nimeni".

Sunt complicate și greu de reparat? "Sunt complicate, dar nu-s greu de reparat. Au amortizoare, diferențial, ambreiaje multiple, dar reparațiile se fac ușor. Scoți o clemă și ai schimbat motorul, scoți o mufă și ai schimbat acumulatorul. Din perspectiva asta, au valoare educațională, sunt ideale pentru copii mai mari sau adolescenți, pentru că le pun mintea la contribuție, când repari ceva înveți ceva". 

Se strică ușor? "Se strică la fel ca mașinile obișnuite. Sunt modele offroad cu care poți intra cu 70 la oră într-un pom și care nu pățesc nimic. Pe de altă parte, depinde cum conduci. Dacă sări cu mașina asta și aterizează pe două sau pe patru roți, mașinuța rezistă. Dacă aterizezi pe o roată, roata aia se va rupe. Eu am două mașinuțe la care n-am schimbat nimic de cinci ani".

[UPDATE UN AN MAI TARZIU: am intrat intr-o bordura cu masinuta de la Radu si i-am rupt sasiul. a fost atat de misto!!! piesa de schimb a costat doar 70 de lei]

De ce-s așa scumpe? "Nu-s așa scumpe. La Carrefour dai 300 de lei pe o mașină prost făcută, care nu rezistă nici pe departe cât una de-asta și pe care nu o poți repara, că nu ai piese de schimb, iar montajele sunt de unică folosință. La mine nu e asa. Poti sa alegi configuratia dorita, inclusiv culoarea caroseriei. Prețul depinde de tracțiune, dimensiune, motorizare".

Paranteză: Radu are dreptate. I-am luat fiicei mele o mașinuță cu radiocomandă din Grecia care n-a rezistat nici măcar transportului, s-au rupt două roți. A urmat o mașinuță care rula și dată peste cap, și care a decedat la impactul cu pisica. Elicopterul ăla drăguț, de aproape 300 de lei, a murit la primul contact cu tavanul. Din discuția cu Radu înțeleg că am cheltuit vreo 1.500 de lei pentru ca fiica mea să NU dețină un automodel. Ori, modelul de pe masa noastră, un entry-level, costă vreo 700 de lei. Brusc, mașinuța nu mi se mai pare așa scumpă...

"Sunt vreo 5-6 site-uri, în Ro, care vând automodele. Eu și cu încă un băiat dominăm piața. Mai mult eu decât el. Ca producători, americanii și japonezii fac legea în zona asta, indiferent pe unde manufacturează mașinuțele. Americanii sunt foarte buni la ready-to-go, mașinuțele pe care le scoți din cutie și le folosești, iar japonezii la mașinuțe de competiție, care vin cu toate piesele în pungi și ți le construiești singur. Eu vând din toate gamele, cu toate motorizările și am avantajul că am piese pe stoc cât cuprinde. Cea mai scumpă mașinuță pe care am vândut-o avea aproape un metru lungime, 13 kilograme, motor pe benzină de 30 de centimetri cubi și a costat vreo 8.000 de lei. Vând și autocamioane, utilitare, tancuri, elicoptere, avioane, multicoptere, drone, kituri profesionale....

Cum adică, toate motorizările? "Pai, exista automodele cu motor electric, pe benzină și pe nitrometan. Uite, aici e o chestie. Românii cu bani le preferă pe cele cu nitrometan, ceea ce este o prostie, pentru că combustibilul ăla este toxic, ușor inflamabil, un real pericol pentru copii, iar automodelele pe nitro nu merg iarna, când e frig. În toată lumea vânzările de automodele pe nitro se duc în cap, numai în România nu. Din perspectiva mea, cele mai realiste automodele sunt cele pe benzină. Au și zgomotul și fumul unui autoturism real, sunt extrem de rapide și de mișto. Mie personal îmi plac cele electrice, au accelerația instantanee"

Dintr-o perspectivă strictă de business, Radu a fost genial. A pornit afacerea cu investiție zero. "În 2007, că până atunci taxele vamale erau prohibitive, am pornit primul site, și aduceam automodele doar pe comandă, adică pe banii clientului. Nu de zgârcit, ci pentru că n-aveam bani, și eu și soția mea câștigam suficient de puțin cât să nu ne permitem investiții în afaceri. Am avut însă voința să reinvestesc tot profitul în mașinuțe și în stocuri de piese. Acum, afacerea se susține, dar nu-mi poate susține familia, că între timp ne-am înmulțit, suntem patru. De-aia mi-am păstrat jobul". Cand o avea Ploiestiul un club de automodele, si cand vor fi zeci de astfel de cluburi in Romania, o sa fie si profit consistent. Pana atunci, e 90% pasiune si 10% business".

Apropo, Radu e IT-ist. Servere, rețele, securitate & shit. Și una-două, iese în stradă. Revine dezamăgit, se jură că nu mai face nimic, dar la prima chestie care-l revoltă se urcă în mașină și o taie în București.

Eu vreau să cumpăr un automodel să-l dau ca premiu, la o tombolă de Sărbători, pentru cei care-mi cumpără cartea. De-aia ne-am întâlnit. Tot de-aia ieșim un pic, afară, să testez jucăria asta care nu e jucărie. Expații se uită lung după noi.

[UPDATE UN AN MAI TARZIU: Am cumparat-o, dar n-o dau nimanui, sa fie clar!!!]

Arată bine, nu? O și testăm un pic. Am în mână un soi de pistol, cu două trăgaciuri, pentru înainte/înapoi. Sus, lateral, pe pistol, am o roată pe care o pot acționa cu cealaltă mână, pentru stânga/dreapta. E mai ușor decât credeam.

"Și zici că e offroad, nu? Bineee....." Protesc mașina într-o bordură înaltă cât ea și o forjez la maxim. 

Mașinuța se luptă un pic cu bordura, până prinde un moment de aderență pe toate roțile și...

wtf?! Ce tareeeeee..........

Zboară pietrele de sub roțile ei de zici că te uiți la o cursă de raliu...

Mai trag o gonetă prin iarbă și iau decizia: o iau. Și n-o mai dau! O să dau altceva cititorilor, mă gândesc eu. Pentru că știu exact ce-o să fac cu mașinuța asta. O să o branduiesc cu cartea și o să o folosesc la promovare. Deja mi-o imaginez cum trece printr-o băltoacă plină de noroi (mașinuțele lui Radu sunt waterproof) iar eu, întins pe burtă, în lateral, trag niște cadre senzaționale... Abia aștept să o demontez, să-i vopsesc caroseria... și să mă joc cu ea! 

Radu zice că pot să fac ce vreau cu o astfel de mașinuță. Pot sa-mi aleg culoarea caroseriei, cand o cumpar. Pot să-i schimb uleiul din amortizoare, să-și schimbe ținuta de drum. Să-i montez o bară în spate, să nu se mai ridice pe două roți. Să-i montez elemente din titan, ca să fie mai rezistentă. Când se strică ceva, cumpăr piese de la el. Sună foarte bine, nu? Acum m-am prins care-i șpilul, fix când mașinile noastre nu mai pot fi reparate în garaj, din cauza electronicii, vin băieții ăștia, cu automodelele astea și te întorci la meșterit, ca părinții. Cool. Foarte cool. 

Mașinuțele senzaționale ale lui Radu sunt AICI, iar pe facebook le găsiți AICI. Blogul lui de mașinuțo-ist e AICI. Eu mi-am luat modelul ĂSTA. Cea mai rapidă mașină pe care o vinde Radu este ASTA. Modelul care se vinde de 15 ani e ĂSTA, iar cel mai mare automodel electric produs vreodată este ĂSTA. Modelul preferat al lui Radu e ACESTA. Iar Radu e AICI.

Sambata, 20 mai 2017, Radu face la Ploiesti Shopping City o actiune de promovare a modelismului din Romania. Demonstratii, concursuri, teste de automodele si aeromodele. Vei putea pilota un automodel pe circuitul profesional si vei putea construi un aeromodel. Detalii AICI: www.facebook.com/events/104792306769114

Lacul Lebedelor există. Am mâncat eu niște coaste acolo, o nebunie...

"Treci pe la mine să-mi aduci niște cărți? Hai, că am făcut frumos, să vezi și tu cum e..."

Mi-am adus aminte de invitația lui Sorin pe 1 decembrie. Eram cu o prietenă venită cu treabă în Ploiești, înghețasem amândoi la parada de Ziua Națională, cărțile erau în portbagaj de două zile, și-am zis să-i arăt bucureștencei un loc mișto. Un loc în care eu am mai fost de câteva ori, dar pe când se numea For Tastes. Acum, după reamenajări interioare consistente și rebranding, locul se numește Lacul Verde Resort. Cu lacul am înțeles rapid, dar nu pricepeam care-i faza cu resort-ul. M-am lămurit: în jurul localului se va construi o mini-stațiune, cu zeci de vile, piscine, grădiniță, clinică, spa, bowling, terenuri de sport, săli de evenimente, etc... 

Deocamdată, la exterioare nu s-a umblat deloc. Nici nu era nevoie... 

Lacul Verde Resort e la doi pași de Ploiești și la fix o oră de mers cu mașina de București. Și dacă vii pe DN, și dacă alegi autostrada, tot pe centura de Vest a orașului trebuie să ajungi. La sensul giratoriu unde vezi totemul Rompetrol, intră pe drumul de pe lângă benzinărie. Parcurgi cartierul extern al Ploieștiului, ieși în câmp, apoi intri în satul Zahanaua. Totul durează 7-8 minute, pe asfalt bun. Undeva pe dreapta o să vezi un gard luuuung, de beton. Virează dreapta pe prima stradă de după el și-ai ajuns.

Lacul Verde Resort e genul ăla de loc în care nu știi unde să te uiți mai întâi. Localul și împrejurimile sunt mindblowing.

Localul are 80 de locuri, la care se adaugă încă 40 pe terasa încălzită.

Eu, de exemplu, mă duc țintă să fumez pe terasa suspendată deasupra lacului. E încălzită, are obloane transparente de vânt și e o plăcere să-ți bei cafeaua acolo.

Deasupra, la etaj, se lucrează de zor la o sală de evenimente care va avea între 100 și 180 de locuri, în funcție de cât loc de dans se dorește (dacă-i nuntă, botez sau petrecere), sau ce dotări sunt dorite (dacă-i workshop, seminar sau congres). Pe 8 decembrie e antamată prima petrecere. 

După cafea, am lăsat-o pe tipă să caște gura și am stat un pic de vorbă cu Sorin și cu Orlando. Sorin, managerul operațional, e prietenul meu de zece ani și pun pariu că așa-l numesc cam toți cei care l-au cunoscut pe când conducea operațiuni similare la Sky Club sau la Pik Elegance. E un superbăiat, mereu bine dispus și cu o memorie incredibilă, ține minte ce-ai băut/mâncat data trecută, cu cine erai și de ce, și te ia la sigur la următorul party. Sorin are planuri foarte mișto cu Lacul Verde. Meniu de prânz, la 18 lei, fără băuturi incluse, cu bufet de salate. Catering cu livrare până la 20 de km, pentru comenzi minime de 39 de lei. Luni, marți, miercuri - fructe de mare proaspete. Joia o să fie barbecue time, cu coaste/cartofi/salată, vinerea și sâmbăta seara atmosfera o să o ia spre lounge, cu muzica mai tare și DJ, iar duminica o să fie family brunch, o chestie la care, dacă vii cu un copil sub 14 ani, îi plătești doar băutura, mâncarea pentru el fiind gratis.

Orlando e Dumnezeul bucătăriei. Fost chef la Intercontinental și la Ramada, fost căpitan al echipei naționale de bucătari...

... Orlando vorbește despre mâncare într-o limbă pe care eu, posesor al unui stomac de Moromete, n-o înțeleg. Tot îi dădea cu fructele de mare, că-s megaproaspete, zi de zi, că nu se lucrează cu stocuri... Pe urmă a început cu batărfișu'.. L-am lăsat în pace, dar, pe urmă, când l-am cunoscut și pe celălalt bucătar, și el specializat în pește și fructe de mare, m-am îngrijorat un pic. Să-mi bag pula, mi-am zis, ăștia doi vor să mă omoare! Așa că i-am lăsat să termine ce-aveau de zis și apoi mi-am ținut discursul cu care am dezamăgit atâția specialiști culinari: "Vă rog frumos să mă iertați, nu vă merit, să știți că toată viața am făcut toate eforturile posibile, cu toate ocaziile posibile, dar NU POT SĂ MĂNÂNC FRUCTE DE MARE!!! Nu gustul mă ucide, ci textura, parcă mănânc aracet întărit cu gust de pește. Sunt atât de bou în cerul gurii încât scot și zgârciurile din ciorbă, tai și grăsimea de pe cotlet, nu mănânc decât jumările bine făcute și, în general, dacă simt ceva cartilaginos în gură în afară de buzele unei tipe, mă dau cu ochiul de furculiță". Au râs și m-au îndemnat să mă așez la o masă și să mă uit în meniu, că sigur găsesc ceva ok. Zis și făcut, dar înainte de toate, am căutat-o pe tipa cu care venisem.

Am găsit-o afară. Se dădea, ca un adult corporatist respectabil, în leagănul de la locul de joacă.

Am mai căscat ochii la bucătăria la vedere.....

... am mai fumat o țigară pe terasă....

... am mai făcut câteva poze cu telefonul printre geamurile balustradei...

... și-am intrat. Meniul, doldora de lucruri pe care nu le-am mâncat niciodată, gen "duck apple barbecue". Eu, când văd așa ceva, nu știu dacă o să primesc mere la grătar prăjite de o rață dresată, sau niște copane sănătoase de rață, la vreo două kile, cu un kil de pilaf, cu murături, și cu o felie miiiică-mică de măr...

Corporatista din leagăn și-a luat supă cremă de porumb, la care a cerut crutoane. Mie mi s-a părut prea mult, eu aveam chef de ceva ușor....

... așa că mi-am luat coaste de porc cu piure, cu sos făcut cu miere și pula mea, plus murături. #băbăiatule!!! Știți cum au fost? O demență!

După câteva ore de frig și o gustare atât de frugală și de delicată, eu m-aș fi dus acasă să beau ceva și să mă culc. Corporatista avea însă chef de plimbare. Sorin, băiat fin, a ținut cu ea, nu cu mine. "Alexandra, ia cheile de la vilă și arată-le câteva camere"

Alexandra, fată ok, s-a executat și-am plecat, toți trei, pe aleea aia șerpuită.

Sunt două vile la Lacul Verde Resort, dar numai una e disponibilă, în acest moment, pentru cazare. Standardul e de patru stele. 

Vila mi-a rupt capul complet. Cred că aici am văzut cele mai mișto camere de (ne)hotel de anul ăsta. Astea-s de la parter....

... iar astea de la etaj.

Și parterul și etajul au și câte un living imens. 

... ceea ce face din vila asta cel mai mișto loc de futut teambuilding din câte știu. În total, sunt 40 de locuri de cazare la Lacul Verde Resort, iar camera costă de la 350 la 450 de lei pe noapte.

 

Scările astea duc tot spre niște camere, mai light. Adică, dacă ești atât de șmecher încât să te duci cu șofer la Lacul Verde Resort, pe el îl poți caza aici, nu în vilă, și nu riști să-ți audă secretara cum se bucură că-i dai sarcini toată noaptea și a doua zi să te întrebe, privindu-te în retrovizoare "boss, a ieșit bine ședința?"...

Să nu uit. Sorin a cumpărat, pentru Lacul Verde Resort, zece cărți "Tipul din filme nu există". Să nu le ciordiți, da?

 

Le-a luat pentru cine se plictisește așteptând pe cineva, sau s-a cazat și are chef de ceva vesel, sau doar își bea cafeaua, pe terasa aia de deasupra apei, așteptând să treacă lebedele. Sau nu v-am zis de lebede?

Lacul Verde Resort are coordonatele GPS 44°52'10"N 25°55'44"E, pentru Waze folosiți ruta asta (http://waze.to/lr/hsxfrq01e3), chiar dacă poartă vechiul nume al localului, iar la poștă apare cu adresa Strada Principală, Zahanaua, Targsorul-Vechi, Prahova, Romania. Telefonul pentru booking și rezervări este 0755 055 051, pe facebook îi găsiți aici, emailul este office @ laculverderesort.ro iar site-ul, logic, www.laculverderesort.ro. Să fie într-un ceas bun dacă vă cazați acolo. Eu am treabă weekendul ăsta, așa că o să revin acolo abia joi. Să verific coastele alea, din nou, pentru că nu m-am bucurat de ele complet, corporatista mi-a șutit vreo două din porție....

cum m-au scăpat Winmarkt și H&M de mersul la mall

Mai mare decât cel de la Afi Palace Ploiești. Mai mare și decât cel de la Ploiești Shopping City. Are aproape două mii de metri pătrați, adică adio înghesuială inclusiv de Paște și de Crăciun. Șiiiii, cel mai important lucru despre noul H&M Ploiești: e în centru! Adică nu mai trebuie să mă urc în mașină și să conduc douăj'de minute, adio semafoare cretine și nervi, adio căutat loc de parcare ca oligofrenul. E cole'șa, în buricul târgului, la Winmarkt (corpul fostelor Galerii Comerciale), și are trei intrări, din care una exterioară.

 

Bineînțeles că a fost coadă la ușă. Pana mea, e în centrul orașului, a fost suficient să se dea drumul la muzică.. Nu cu bătaie, urlete și îmbrânceli, ca la tigăi, că publicul H&M e ceva mai ok...

 

Avantajul unui magazin mare: tot puhoiul ăla de oameni a intrat fără probleme.

 

M-aș fi dus și neinvitat la inaugurarea de azi, pentru că H&M e cea mai populară etichetă din șifonierul meu. Am jeanși, tricouri, boxeri, cămăși, o geacă, pulovere, cred că și o pereche de pantofi. H&M este magazinul în care ajung cel mai des. Am dat sos pe cămașă, la masa de prânz, și mai am întâlniri după? Fug la H&M. Am rupt tricoul într-un gard pe care m-am cățărat să fac o poză? Fug la H&M. Am cărat niște mobile vechi, sunt murdar ca porcul și mă sună clientul să ne vedem urgent? Mă duc și mă schimb cu totul în H&M, pentru că prețurile sunt extrem de convenabile, dar și pentru că hainele lor n-au fără culori stridente, n-au brandul la vedere, n-au croieli fistichii. Și cum eu am mai toate întâlnirile prin centrul orașului, ghiciți la care H&M o să mă duc cel mai des. 

Iar servirea din magazinele H&M e mereu o plăcere. Nici măcar o dată n-am fost lăsat între rafturi fără un răspuns și niciodată n-am fost întâmpinat de vreo casieră botoasă, fără chef. Ăștia de H&M zâmbesc de bună voie.

 

M-aș mai fi dus la inaugurarea de azi dintr-un motiv. E o plăcere vinovată, recunosc. Frate, mie chiar îmi place cum deschid ăștia magazinele! Cu echipa care dansează la ușă, cu muzică tare... N-ai cum să rămâi inert emoțional la așa ceva, pe bune. Azi a fost a patra inaugurare H&M la care a ajung și a doua la care m-am dus cu Nikonul.

 

Brieful de presă sună așa: H&M a deschis pe 24 noiembrie un magazin în Winmarkt Ploieşti, al treilea din oraș, al șaselea dintr-un centru Winmarkt și al 51-lea din România. Magazinul are aproximativ 2.000 mp, pe două etaje. Joi, 24 noiembrie, primii 50 de clienți au primit carduri de cumpăraturi de 50 de lei și s-au facut reduceri de 20% la cumpărăturile de peste 100 de lei. Între 25 și 27 noiembrie, H&M deruleaza campania Black Friday: 20% reducere pentru toate produsele la preţ întreg. Linkuri: www.winmarkt.ro / www.hm.com/ro / www.facebook.com/winmarkt.ploiesti 

 

Ca de obicei, mi-am cumpărat ceva ce în altă parte m-ar fi costat de 3-5 ori mai mult: mănuși foto. Nu poți să simți, cum trebuie, butoanele unui dslr, cu mănușile obișnuite, iar astea decupate și cu protecție atașată costă cam o sută de lei pe site-urile dedicate fotografiei. Știți cât m-au costat astea de la H&M? Douăzeci de lei. Le-am testat deja, sunt comode și nu se vor lăbărța prea curând. A durat fix cinci minute să le cumpăr și mă simt foarte bine că n-a mai trebuit să mă duc la vreun mall de la marginea orașului pentru asta. 

 

Am pus A I C I  pozele făcute azi, la H&M Winmarkt Ploiești. Have fun, dacă te găsești în ele. 

eram precisă

Serios, eram sigur că așa o să fie. Și să nu mă crezi arogant, că nici mă-ta nu e arogantă când îți spune că sarmalele de Crăciun vor fi fabuloase. Așa cum ea știe exact de unde să ia varza, carnea, cum să le amestece și să le pună la fiert, tot cam așa am știut și eu că "Tipul din filme nu există" răspunde unei cereri deja existente pe piața de carte. De sute de ani se vorbește despre "misterul feminin", dar nimeni n-a coborât pînă acum în hazna să vadă "eternul masculin". Și ar fi fost chiar culmea să o scriu prost, după 20 de ani de scris, sau să fie o scriitură posacă și deprimantă, când eu sunt un tip atât de vesel. Plus că s-a vândut în draci chiar înainte să apară, plus că n-am decât mesaje pro de la cei care au citit-o....

Mulțumesc frumos tuturor celor care au cumpărat cartea asta și mulțumesc în avans celor care o să cumpere în continuare. Mulțumesc și celor care o consideră foarte bună, cu mențiunea că e pistol cu apă pe lângă următoarea. Deja mă cert cu cei de la Univers pe afirmații, comparații și fraze despre care ei cred că n-ar trebui tipărite niciodată! :)))

Topul vânzărilor de carte la Gaudeamus 2016 / ordine alfabetică

  • All: “Din Liverpool în Carpați” de Arabella McIntyre-Brown
  • Cartea Românească: “Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă” de Matei Vișniec
  • Casa Radio: “A fost odată ca niciodată” de Alice Voinescu
  • Corint: ”Doamna de la Miezul Nopţii” de Cassandra Clare
  • Curtea Veche: „Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete” de Geanina Staicu Avram
  • Eikon: “Mircea Vulcănescu: o microistorie a interbelicului românesc” de Ionuț Butoi
  • Introspectiv: “15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit” de Luminița Saviuc
  • Litera: “Înainte să te cunosc” de Jojo Mojes
  • Humanitas: “Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei” de Lucian Boia
  • Nemira: ”Zgomotul timpului” de Julian Barnes
  • Pandora M: “Mog și vulpile” de Judith Kerr
  • Polirom: “Ulysses, 732. Romanul romanului” de Mircea Mihăieș
  • RAO: “Infernul” de Dan Brown
  • Univers: "Tipul din filme nu există" de Bogdan Stoica

Cartea mea se găsește în librăriile Cărturești, Diverta, Humanitas și Octagon (ai lista completă aici). Cu autograf, o găsești doar aici.

cum știi că te afli într-un local mișto: după scări

Peste 15.000 de oameni au citit povestea paharului de Pepsi care costă 14 lei. O parte dintre ei au fost de acord cu mine că unii exagerează cu prețurile la unele produse. N-au fost însă puțini nici cei care mi-au explicat că faza cu prețul de porc la un nenorocit de suc e "o strategie de vânzări", să nu se umple, vezi Doamne, cârciuma aia cu homeleși care put și se încălzesc pe doi lei. Cel mai haios comentariu: "nu pot să cred că dumneata, un antreprenor, ai putut să dai share la această postare!", l-a certat un patronache pe alt patronache. Voia să spună că dacă nu pui un adaos uriaș, n-ai cum să supraviețuiești, iar eu, consumatorul nemulțumit de preț, sunt un dușman al mediului de afaceri! Omul uită însă un aspect: e plin Bucureștiul de locuri mișto în care pizza costă 20 de lei, nu 44, și sucul 5-6, nu 14 lei. Și nu doar Bucureștiul: România este țara unde poți să mănânci bine, cu bani puțini, în localuri care arată grozav.

Și la Ploiești sunt o droaie de restaurante de-astea, iar cel mai popular este lanțul DaVinci, format din trei localuri. Mă rog, dacă îl compar cu La Plăcinte sau cu McDonald's, DaVinci e lănțic, nu lanț. Dar e un business local serios, cu o sută de angajați, adică mai mult decât au și McDonald's, și LaPlăcinte, la un loc, în oraș. Mai e deținut și de o femeie... Tipa din dreapta. Iulia Coadă. 

 

A debutat în HoReCa la fel ca mulți alții: luând o țeapă. "Visam de mult la un local al meu și, la un târg, m-a fraierit un italian care vindea, chipurile, o franciză de restaurant. Am făcut tot ce mi-a zis, vindeam mobilier Neoset pe vremea aia și am golit de mobilă spațiul, așteptând să vină italianul cu dotările. N-a venit. Când m-am prins că e țeapă, era prea târziu să dau înapoi. Am luat un credit de la bancă și, împreună cu vărul meu, am făcut un restaurant cum ne-am priceput. De fapt, nu ne-am pricepuț, țin minte că de banii luați de la bancă am putut cumpăra puține lucruri, unele foarte proaste, printre care și un aragaz pe care nu reușeai să fierbi nimic. Ajunsesem să fierbem lasagna la ibric! Noroc că am cunoscut, prin cineva, un portughez, de la care am învățat pe bune cum se face și cum se conduce un restaurant. Omul ăsta venea la muncă la costum, dar ori de câte ori era nevoie, dădea sacoul jos și făcea orice. M-am luat după el, după sfaturile lui, și mi-a mers bine. Eu fac meniul știu să-l gătesc pe tot, iar când sunt multe comenzi muncesc cot la cot cu toată echipa. Chestia asta, de exemplu personal, contează, mai ales când ai o sută de angajați". 

 

"Localul meu preferat? Ăsta, din cartierul Albert, DaVinci-3 este facut de mine, are amprentele mele pe el de la prima cărămidă până la ultimul obiect decorativ. Cel mai drag îmi este însă DaVinci-1, cel de la Caraiman, care este puiul meu și sufletul poveștii DaVinci, și la care nu aș renunța niciodată! Cel mic ne-a facut mari. El și un Tico, prima mea mașină, cu care mergeam după marfă dimineața și cu care livram pizza până seara târziu. Țin minte că erau șocați oamenii, pe vremea aia, când vedeau că la livrări e o femeie...".

 

"Au fost și momente în care m-am gândit să vând afacerea, mai ales de cand o am pe Sofia Maria...

... ca să mă liniștesc. Poate că uneori, când vrei să-ți tragi sufletul, trebuie să vinzi afacerea și să arunci o privire în urma ta. Dar n-am cum, deocamdată. E ca și când ai crește un copil pâna la vârsta de 11 ani și apoi îi dai drumul în lume, de unul singur, ori nu pot suporta acest gând. Dar, știi cum e, niciodată să nu spui niciodată.. Deocamdată, mi-ar plăcea să ofer consultanță pentru deschiderea unui restaurant, deși probabil că n-aș face-o în Ploiești, nu vreau să-i spun secretele mele unui tip care poate deschide un restaurant chiar peste drum. Sau să fac o franciză din brandul DaVinci..."

[deschid paranteza] Eu și Iulia nu bem aceleași vinuri și nu avem același anturaj. Pe vremea când ea creștea businessul ăsta, eu scriam la ziar, iar patronii de cârciumi se tem de jurnaliști. Adăugați zvonistica specifică orașelor de provincie, reputația mea care a oscilat între un șpăgar nenorocit și un nenorocit care, râzând, te face de comandă, inevitabilele apariții în presă ale restaurantelor DaVinci (știrile cu restaurantele cunoscute sunt mai citite, iar dacă vrei să prinzi un politician cu vreo pizdă de gât, fix în astea trebuie să te duci) și o să înțelegeți cum de nu ne-am împrietenit noi doi, deși ne știm de mult. În secret, că n-aveam de ce să-i zic așa ceva, am fost tot timpul impresionat că a reușit să mențină afacerea asta atâta amar de vreme. Sincer, nu știu câte alte restaurante din România au o vechime de 11 ani. [inchid paranteza]

După ce am povestit un pic cu ea, m-am dat mai hacana, să mănânc. Să văd cum pizda mă-sii reușește femeia asta să umple zilnic trei cârciumi cu oameni care revin, și revin, și revin... 

DaVinci-3 nu e locul meu preferat de luat masa ziua, eu mișun mai mult prin centrul orașului, dar am o droaie de amici și cunoștințe care vin frecvent aici. De la ei știu că e cel mai plin dintre restaurantele din zona aia a Ploieștiului, aproape indiferent de ora sau ziua la care te duci. Marți, la prânz, când am ajuns acolo, mai erau doar patru mese libere. M-am așezat la cea mică, din colț, și am comandat, exact ca la scumpetea aia de cârciumă din București, pizza, cola și cafea. Și să vezi chestie...

 

La DaVinci, pizza nu costă decât jumătate din prețul pe care l-am plătit la București. Sigur, asta știți deja, nu e singurul loc din Ro unde se întâmplă asta și mă îndoiesc că 90% din cititorii mei plătesc mai mult de 20-25 de lei pe o pizza. Din meniu am aflat că Iulia reușește să ducă prețul și mai jos de atât:

 

Pizza la zece lei e o ofertă care e valabilă doar marțea și joia. Mă îndoiesc că o vinde în pierdere la fel de tare cum mă îndoiesc că are vreo marjă de profit semnificativă la oferta asta. E ceva gen tanda pe manda mai mult ca sigur, și există probabil pentru că marțea și joia sunt zile cu încasări mai mici. Așa modestă cum e ca profit, oferta îi menține însă, cu succes, cota de piață (DaVinci vinde zilnic, la domiciliu, între două și trei sute de pizza, plus alte feluri de mâncare, cu tot cu oamenii care vin în restaurantele ei, Iulia are zeci de mii de clienți lunar). N-am comandat pizza DaVinci, ci Inverno, din două motive. Primul: Iulia spune că Inverno a fost prima pizza din ofertă, când a deschis primul restaurant, acum 11 ani. Al doilea motiv: pe cât de tare urăsc ciupercile în pat, în mâncare le vânez ca un psihopat. Și Inverno e doldora de ciuperci. Uitați-vă și la sosul de roșii, vă rog...

 

Pepsi n-aveau, așa că am luat Coca-cola. Cafeaua - un Bristot - s-a dovedit a fi, la fel ca la Bucu, rezonabilă. Când am terminat de mâncat, curios la maxim, am cerut nota. Omul care se ocupa de mine avea însă o întrebare: "Nu vreți și tortul casei? Acum l-am scos...". Ce credeți, am vrut?

 

N-am putut să termin felioiul ăla de tort, așa că mi-am luat cafeaua și-am ieșit la fumat. Relaxat, doar în pulover, că la DaVinci au lămpi cu infraroșii la locul de fumat. Pula mea, puteam să și mănânc acolo...

 

M-am întors să achit și, șmaf!, două șocuri. Primul șoc: nota de plată. 21 de lei pizza. 5 lei cola. 5 lei cafeaua. La cârciuma aia din București am plătit de trei ori mai mult pe fix aceleași chestii, fără să fi fost mai bune. Deci se poate....

 

Al doilea șoc: n-aveam bani la mine!!! 

Da, atât sunt de prost. După ce m-am ciondănit cu Răzvan, tipul care m-a servit, care nu voia să-mi ia banii văzând că am stat de vorbă cu șefa, și am insistat să primesc nota de plată, eram în situația Monicăi Columbeanu, atunci când și-a pus poșeta proaspăt cumpărată pe cap, crezând că-i pălărie... Și asta pentru că plecasem de-acasă ca o floricică imbecilă, fără geacă, iar banii erau în ea. Am tulit-o acasă, am luat banii și m-am întors. Când să plec, am remarcat scările și le-am făcut o poză. Știți de ce? Pentru că o scară spune povestea locului unde te afli. De aproape zece ani am "biroul" în rucsac, iar rucsacul e mereu acolo unde sunt eu. Altfel spus, n-am avut un sediu niciodată, am întâlnirile doar prin localuri și merg zilnic în două-trei (marți am mers în cinci), le știu pe toate ca pe buzunarul meu. Vă rog să mă credeți pe cuvânt că în cârciumile de căcat scările nu sunt uzate

 

Pentru că-mi plac scările de la DaVinci, uzate de zeci de mii de oameni, pe 1 Decembrie, de Ziua României, primii zece clienți care comandă ceva pentru acasă de la Iulia vor primi, o dată cu mâncarea, și cartea Tipul din filme nu există cu autograf. Am mai scris-o, o repet și acum: patriotismul nu este doar despre țară, ci și despre orașul tău, despre brandurile lui, despre oamenii care le-au făcut, despre joburile create aici, și, în final, despre banii pe care, dacă ni-i vom cheltui între noi, ăștia, din același oraș, vor genera bine pentru toți. În fiecare oraș din România există un business care crește local și generează prosperitate locală. Trebuie doar să-l găsești. 

Iulia e aici, iar DaVinci e aici. Have fun.

cum îți dai seama dacă ești într-un local premium

Ia un expat d-ăsta, plin de bani, și dă-l cu o Skoda full-option. După 10 minute o să se dea jos și o să spună că e o mașină foarte mișto. Pe urmă cere-i 90.000 de euro pe ea, și-o să vezi că se uită urât și te întreabă ce-ai fumat de ești atât de prost azi. Da, Skoda aia e foarte mișto, dar nu e Range, Mercedes, Audi, BMW, Porsche. Nu merită 90.000 de euro. La banii ăia trebuie să-ți depășească așteptările, nu să ți le satisfacă.

Am avut niște treabă, în weekend, la Radisson-ul de pe Calea Victoriei. Am ajuns mai devreme cu vreo oră și, cum nu mâncasem nimic toată ziua, am intrat în Caffe Citta. Un local luminos și mișto, plin de oameni cum îmi plac mie, care nu se zgâiesc la tine, nu vorbesc tare... Imediat a venit un nene la mine, care, după ce s-a asigurat că nu-s rătăcit pe acolo, mi-a trimis o fătucă cu meniurile.

Rupt de foame și știind că mă așteaptă două ore de haos (să fotografiezi mămici și copii e ca și cum ai merge pe perete), am ales ceva ușor: o pizza fuoco (picantă). Am văzut prețul pizzei: 44 de lei, adică dublul prețului standard, dar am zis că dacă sunt la parterul unui hotel cool, probabil că pizza e făcută într-un mare fel. La băutură a fost simplu: eram cu mașina, apă plată scria pe mine în mod normal, dar eram cam dărâmat, așa că am comandat un Pepsi (Coca-cola n-aveau). Am comandat și o cafea și am cerut și nota, ca să fiu gata de plecare oricând. 

Ăsta a fost momentul în care m-am simțit jefuit la Caffe Citta. Pentru că mă disperă localurile care umflă prețurile produselor standard, care se găsesc la orice colț de stradă. 

Repet, n-am avut nici un stres când am văzut cât costă pizza. Bucătăria unui local este un loc foarte scump, unde se folosesc utilaje costisitoare și lucrează oameni foaaarte bine plătiți. Dacă localul e cu ștaif, sunt niște costuri acolo de-ți curge sânge din nas. Din perspectiva mea, mâncarea poate să coste oricât de mult, pentru că uneori are în spate niște veritabili artiști, a căror muncă merită toți banii. 

Nu sunt însă fericit când plătesc mult pentru ceva ieftin, care a fost adus cu o dubă, gata preparat, și pus pe masa mea. Nu-mi lua banii așa, te rog. Că e de porc.

Nenorocita aia de sticlă de Pepsi de 250ml costă 14 lei la Caffe Citta, ceea ce este imens din orice perspectivă ai vedea lucrurile. Având prieteni în domeniul ăsta, cam știu prețurile de distribuție. O sticlă de-asta costă maaaaaxim 3 lei. Ori, la Caffe Citta nu exista nici un produs Coca-Cola în meniu, ceea ce înseamnă că localul lucrează cu Quadrant, că are doar băuturile Pepsi, și că, cel mai probabil, primește și niște bani pentru asta. Dacă e să mă întrebi pe mine, cel mai probabil, Caffe Citta cumpără sticla de Pepsi de 250ml cu 1,5-1,7 lei plus tva. Adică nici doi lei. Cum se justifică diferența până la prețul de vânzare, dracu' știe. Nu au localul într-o oază din Sahara, unde dai 4 euro pe o sticlă de 30 de eurocenți pentru că Ahmed și cămila lui au cărat-o două luni pe jos, printre dune. Nici pe un vapor, nici într-un avion, nici pe o insulă. Eram doar în centrul Bucureștiului. Oamenii ăștia se pot duce și cu sacoșa să se aprovizioneze cu Pepsi, de la magazinele din zonă. Din perspectiva asta, Caffe Citta nu e deloc un local premium, în care să revii cu plăcere, chiar dacă arată ca unul. E doar un local scump.

Au venit și pizza, și cafeaua. Pizza n-a fost rea, dar nici n-a fost o pizza de 44 de lei. Un pic nefăcută la mijloc, cred că era o idee bună să o mai țină un minut în cuptor (sau nu știu eu cum se mănâncă pizza). Iar cafeaua... nu știu, am senzația că n-a venit dintr-un espressor, ci din alt fel de aparat, pentru că n-avea pic de cremă. Sau, dacă a venit dintr-un espressor, nu cred că era cafea arabica  (v-am zis că eu sunt dus cu cafeaua?). Una peste alta, o cafea rezonabilă, de nota șapte, așa.

Să nu uit: dacă a fost ceva perfect la Caffe Citta ăla a fost sosul de roșii. As lua pentru acasă, un litru, dar mi-e ca o sa ma coste o mie de euro...

DISCLAIMER - daca imi mai scrie cineva că "poate Caffe Citta are prețuri mari la suc ca să evite, astfel, să-și umple localul cu atârnători pe un pahar", mă împușc în gură. Pe bune, sunteți tâmpiți? Credeți că se schimbă dramatic încasările lunare în contabilitate dacă o masă produce 14 lei pe oră, în loc de șase lei?  

 

Astea sunt cartile noastre (ale mele si ale pisicii). Apasa pe coperta oricareia si cumpar-o, daca vrei. Iar daca ai citit asta in afara tarii, vezi ca gasesti cartile si pe Amazon.

w1w2w3 w5w4w6 w00

Abonează-te la acest feed RSS
© 2023 Bogdan Stoica