cum să faci fotografii bune cu telefonul de Revelion

Sunt gata, ca de fiecare dată, să mă cert cu oricine spune că nu poți face, cu telefonul, fotografii bune. Poți, dacă nu ești un cretin care și-a cumpărat scula aia scumpă doar ca să stea pe facebook. Camera de pe telefonul tău este la fel de bună sau mai bună decât una dintr-o cameră foto compactă, de-aia de buzunar și are, de multe ori, funcții fabuloase, la care nici măcar posesorul unui DSLR nu are acces. În plus, în zona ta, de fotograf-amator, o fotografie bună nu este neapărat una făcută după toate canoanele, luminoasa la maxim și doldora de pixeli. Trebuie doar să transmită ce-ai vrut tu să surprinzi. Compoziția bate tehnica. 

Iar ca să aibă efectul ăsta, fotografia ta trebuie făcută cu mână sigură. Nu din mers, nu strănutând sau râzând cu convulsii. Folosește-ți ambele mâini: cu una ține telefonul, cu cealaltă apasă pe butonul de declanșare.

Nu uita că dacă vrei să se vadă clar ce e în spatele ei, trebuie ca persoana să fie aproape de fundal. Dacă, dimpotrivă, vrei un fundal blurat, depărtează subiectul de el. Asta e soluția, de exemplu, când undeva în spatele persoanei fotografiate cineva s-a îmbătat și vomită, sau vreun ghebos își mamelește gheboasa, și nu vrei ca imaginea acelor oameni să-ți ardă retina, după Revelion. 

Fă poze tipelor la minim o oră după ce au ajuns la petrecere, să nu arate de plastic, ca atunci când au ieșit de la machiaj, lasă-le timp să bea ceva, să sară măcar o șuviță de la locul ei și obrajii să prindă un pic de viață. Nu le face poze tipilor mai târziu de ora 23.00, e momentul în care încep să se îmbete, să-și scoată cămașa din pantaloni, un colț al gurii se lasă un pic, la fel și pleoapele... ori, cine vrea poze cu zombie?

Nu uita să ștergi camera telefonului înainte de fiecare poză și să ștergi, înainte de Revelion, filmările de la Revelionul trecut din memoria telefonului, ca să ai loc să salvezi și noile filmări cretine de la miezul nopții, care nu interesează pe nimeni și la care nici măcar tu n-o să te uiți niciodată. 

Hello. Sâmbătă, 18 mai, organizez un workshop de fotografie cu telefonul în București, la Galeria Alexandra's. E locul meu preferat din București, cu lumina bună și multe lucruri frumoase în jur. Dacă te interesează, te aștept de la ora 17.00. Terminăm la ora 20.00, astfel încât să ai timp să ieși în oraș, să mănânci ceva și să exersezi ce-ai învățat până târziu în noapte, pentru că sâmbătă e Noaptea Muzeelor. Detaliile sunt aici: https://bogdanstoica.ro/blog/item/21293-workshop-de-fotografie-cu-telefonul

© 2023 Bogdan Stoica