ierbarul școlar, una din marile pierderi ale Educației post-Revoluție

Tu ai avut ierbar? Eu da. Am fost pus, la școală, să fac unul, în clasa a 5-a. M-a prins atât de tare încât am mai făcut câteva, până am ajuns la liceu. Aveam și un coleg și o colegă, cu care concuram, care are cel mai voluminos ierbar. Ajunsesem să-mi rog prietenii care mergeau la munte sau la mare să-mi aducă ferigi, alge, etc, ca să am cel mai tare ierbar. Dacă-mi aduc biner aminte, cred că uscasem și presasem inclusiv o plantă din acvariul unchiului meu.

Inevitabil, comparând plantele culese și presate cu cele din atlasul botanic, am învățat denumirea și uzul potrivit pentru vreo sută de plante. Acum nu mai știu mai mult de 20, dar tot știu mai multe decât aproape orice copil din țara asta, pentru că niște imbecili care au condus Educația au decis că ierbarul școlar nu merită atenție. Asta deși merită. Mai ales acum, când am devenit cu toții conștienți de valorile nutritive și/sau medicale ale unor plante. Din pacate, acum suntem niște botaniști exclusiv de Carrefour. Dacă ne scoți pe câmp să ne culegem plante ne otrăvim cu toții.

A mai avut un efect ierbarul ăla. Tot încercând să identific, zilnic, ce-am cules, am aflat și care plante sunt rare, și care sunt nocive, și care se înmulțesc ușor sau cât de greu e să le faci pe altele să crească. Iar asta mi-a folosit mai mult decât pare, n-a existat plantă de ghiveci pe care să pun mâna și să n-o salvez (inclusiv un frangipan, o plantă răruță pe la noi, cu rădăcina căruia a mea a venit din Bali, în geamantan, 20 de ore. Ghici cine a separat lăstarul ăla în trei, obținând trei ghivece cu frangipan?

Al treilea efect pozitiv al ierbarului a venit chiar recent, în ultimii cinci ani, când m-am apucat de recondiționat / bricolat / upcycling. Ghici cine a știut să preseze, usuce, lipească, monteze plante uscate într-un mod durabil, în decorațiuni?

Whatever. Pentru cei care, ca mine, au apreciat dezvoltarea personală în domeniul naturii prin exercițiu, nu doar prin lecturi și consum, am postat pe youtube un ierbar. Cum arată, cum se făcea, la ce folosea, cum se poate face și acum. Fie să vă fie de folos măcar pentru a arăta copiilor cât de mișto este acest hobby. 

Play. Și abonează-te la canalul meu de youtube.

banner y

iar dacă povestea asta nu te pasionează, dar ești pasionat de nou și vechi, deopotrivă, deschide unul din următoarele linkuri:

bijuterii   branduri   cărți   ponturi   upcycling   vintage

Media

© 2023 Bogdan Stoica