mici și tragice asemănări între Ludovic Orban și mareșalul Ion Antonescu

greșeala nr 1: Guvernul a comunicat bine în perioada de lockdown, insistând pe distantare și mai puțin pe mască, dar fără să facă o testare masivă a populației, care ar fi dus la identificarea rapidă a tuturor cazurilor și menținerea sub control a infectărilor. Eram toți acasă, eram speriați, credeam toți în povestea covidului cum cred copiii în Moș Crăciun și am fi ieșit la ușă sau la poartă, să ne bage bețișorul ăla în nas fără să ne opunem.

greșeala nr 2: Apoi a venit perioada de relaxare parțială, în care guvernul a făcut să dispară forțele de ordine din decor. Au judecat greșit bisericile ca fiind potențial focar dar a lăsat oamenii să se înghesuie și să se atingă prin magazine, piețe, autobuze. Din nou, a omis să testeze masiv deși aveam pcr-uri și teste cât cuprinde, s-au cumpărat milioane de seturi de care nu se mai știe nimic. 

greșeala nr 3: Iar apoi s-a relaxat complet totul. Nouăzeci la sută dintre terase, magazine și piețe au fost lăsate să nu respecte nici o regulă, iar campania de comunicare, plătită scump, a omis și ea să vorbească despre distanțare. S-a vorbit doar despre mască: "poartă mască, deși nu te controlează nimeni cum o porți / poartă mască și înghesuie-te printre oamenii / poartă mască și pune-ți mâinile peste tot / calcă în flegme și du-le acasă pe tălpi / poartă mască și bea din paharul atins de cinci ospătari".  

Nu am chef să vă povestesc și despre a patra greșeală: abandonul sistemului sanitar. Despre lipsa materialelor (s-au cam furat), despre lipsa oamenilor (s-au cam cărat), despre politizarea cretină a actului medical prin controlul asupra sumelor de bani cuvenite personalului medical. Pentru că ar însemna să-l compar pe Ludovic Orban cu mareșalul Ion Antonescu. Să-l evaluez ca pe un foarte prost conducător pe timp de criză. Antonescu a fost cel mai incompetent mare patriot român, care a decimat armata tolerând achizițiile de mărfuri proaste și dotarea precară a soldaților, s-a aliat cu cel mai mare criminal al lumii moderne deși Occidentul ne arăta bunăvoință, a omorât evrei când situația politică spunea că trebuie să le câștige încrederea și, la final, a refuzat negocierea cu rușii a capitulării, făcându-i extrem de ostili. Urmarea: timp de 13 ani după război, trupele ruse au rămas să administreze România (a se citi jefuind-o de sute de miliarde de dolari), iar țara s-a scufundat  în comunismul de care, uite, nu am scăpat nici azi. 

Iar acum începe faza George Orwell. Demența administrativă. Puteri absurde date unor luzeri locali care își vor desăvârși răfuielile meschine. Vom trăi epoca controlului asupra sănătoșilor (denumiți suspecți de infectare) sau rezistenți la boală (denumiți asimptomatici), de către niște cretini de la partid, în numele unei strategii, nu a unei soluții. Un plan extrem de prost, exact cum ar fi făcut mareșalul Antonescu. 

pentru bucățele de istorie foarte mișto apasă AICI sau AICI

 

© 2023 Bogdan Stoica