#pefurtunăcahoții

România a avut o droaie de situații soldate cu mai mult de opt morți, dar niciodată n-au sărit la declarații, ca la un semn, toți liderii de partide, premierul și președintele. La asta cu furtuna au sărit, însă, și toți în aceeași cheie: "ANM nu e performant pentru că n-a emis avertizările la timp". Foarte rar vezi o asemenea unitate in gandire. Foarte, foarte rar.

Dar hai sa mergem pe mana lor. Deci ANM e rău. Unde și când am mai auzit asta?

Decembrie 2016: fostul șef al ANM iși da demisia în semn de protest că guvernul Ciolos a demarat procedura de management privat la ANM. A făcut-o zicând: "nici o țara nu privatizează serviciul meteorologic, să îți facă prognozele o firmă din altă tară și să nu mai ai controlul informațiilor intr-un razboi meteorologic"

Omul abereaza. Sa dai prognoze aiurea, sau, mai grav, sa taci atunci cand unii te ataca cu furtuni si cutremure, tine de filmele SF. Iar in Romania nici nu e nevoie de asa ceva. E suficient sa cumperi un ciolosist sau un pesedist, sau orice cacat cu ochi pus de un partid la butoanele unei institutii, si apoi poti face chestii ca:

- dezinformezi că în loc de precipitații de 80l/mp, ai 200l/mp și nu poți ridica avioanele de la sol

- dai cu rachete antigrindina in nori de grindina care nu exista si epuizezi astfel, in doua luni, tot bugetul anual alocat salvarii unor culturi agricole.

- dai prognoze anuale aiurea si dai peste cap santiere, termene de lucru, sau mai grav, impiedici o tara sa se pregateasca de salvarea unor comunitati sau a unor infrastructuri strategice

- anunti prea tarziu o furtuna si apoi profiti de nemultumirea sociala care se rasfrange asupra unor vectori politici care te incurca (aici am nimerit-o la fix, ia uite ce-a aparut)

digi

 

Asta e ce-as face eu. Nu-s nici agent de influenta, nici meteorolog, astia s-ar pricepe sa faca raul mult mai bine decat mine. Eu remarc doar ca, dincolo de faptul ca presa s-a pișat pe declarațiile acelui tip, peste ANM este așternuta de ani de zile o tăcere de-aia groasă, antifonată. Dracu' știe cine conduce ANM, de ce partid e susținută conducerea, cine pe cine a mai angajat acolo, de unde vin prognozele, pe ce circuit vin, ce s-a ales de procedura managementului privat, ce investitii s-au facut in scule, in softuri, cine a scris softurile alea, cat au costat. Iar Dragnea, exact ca Ciolos, nu scoate o vorba despre planurile PSD privind aceasta institutie strategica.

Iar azi, presa, superba presa romaneasca, n-a iesit din cliseul "ANM a emis avertizarile prea tarziu". Adica fix ce au zis si Dragnea, Orban, Tudose si Iohannis. Cum sa nu-ti placa asa ceva? Cum?

---------------
„Specificul unui război hibrid este că lupta se dă nu pentru teritorii, ci pentru minţile şi atitudinele cetăţenilor altor state” (Evgheni Mahda)
© 2023 Bogdan Stoica