DIGI a invins, Patraru pleaca. Acum DIGi se poate inchide.

In cre di bil! Mai tineti minte conflictul Digi24 - Dragos Patraru, cand Patraru vorbea de acoperitii de la Digi, iar postul replica taios ca realizatorul trebuie sa produca dovezi in sensul asta? Ei bine, conflictul s-a transat: Dragos Patraru si-a luat Starea Natiei si s-a carat la TVR. A invins Digi, care va sa zica, care l-a facut pe Patraru sa plece, cu acuzatia lui cu tot, fara sa-l mai forteze sa o probeze. Cum ar veni, a acceptat acuzatia, l-a indepartat pe incomod si totul va ramane cum era la Digi: cu acoperiti pe post de jurnalisti, cu stiri si emisiuni atat de proaste incat nu le poti urmari, cu propaganda penibila in favoarea unor institutii de forta si cu fakenews (exemplul 1, 2) cat cuprinde. Nici nu mai conteaza daca Dragos a avut dreptate, acum situatia arata de parca a avut dreptate. Si asta e dezastruos pentru Digi.

E o victorie cat o sinucidere. Cu acelasi tip de management al informatiei, cu aceeasi lista de stiri facuta in biroul unor dubiosi si nu in baza demograficelor, si cu acelasi Prelipceanu la butoane, Digi va avea audiente din ce in ce mai mici. Va spun eu, ca am intuitia dezastrelor de presa, i-am zis si lui Moise Guran ca formatul lui e prea prost pentru tv cu cateva luni inainte sa-l zboare astia din grila, asa cum i-am zis unui petrolist, acum niste ani, ca nu face bine ce face la Curentul. Iar Teszari, baiatul ala care detine Digi, va iesi intr-o dimineata din baie mangaindu-si parul de pe piept si se va intreba: Ce pula mea fac eu cu Digi? La ce imi foloseste postul, daca nici bani nu face si nici nu are audiente care sa ma faca influent? 

Iti spun eu, coa'e, la ce. La puscarie.

Vantu a facut Realitatea TV si a ajuns la puscarie, i-a dat-o lui Elan Schwartzenberg care e numa' bun de puscarie, care i-a dat-o lui Sebi Ghita pe care acum vor unii sa-l bage la puscarie. La puscarie e si Dan Diaconescu de la OTV si tot la puscarie a fost si Dan Voiculescu, care controleaza Antenele. Il adaug si pe Adrian Sarbu, de la Mediafax/Pro care a mers umpic si el la puscarie, amintesc si de Dumitru "Niro", care finanta B1 TV, tot la puscarie si el, si ma opresc. E limpede ce se intampla, nu? In noul tip de geopolitica, cu conflicte asimetrice si razboaie hibride, stirile sunt o arma importanta, iar in tara asta, inca prea plina de securisti de tip vechi si nou, cine vrea sa controleze stirile va trebui sa joace in filmul acelor baieti care te folosesc si apoi te trimit la puscarie. Cate dosare penale credeti ca vor mai trebui facute in jurul Digi ca sa se prinda si Teszari ca, pentru binele lui, acest post tv nu trebuie sa mai existe?

Mai ales ca Digi a irosit sansa formidabila pe care a avut-o. Daca in loc sa pupe in cur statul de drept si atunci cand statul de drept functiona precum Securitatea anilor 50, Digi s-ar fi apucat sa difuzeze, toata ziua, doar explicarea manipularilor difuzate de Romania TV, Realitatea TV, B1 si Antena3, acest post tv ar fi fost pentru public ce este UBER pentru transportul de persoane: alternativa corecta si misto. Din pacate, Digi a facut acelasi tip de cancer ca si concurentii sai, iar rezilierea contractului cu Patraru e primul semn de metastaza. Din acest moment, Teszari are de ales intre a-si urma destinul de patron de stiri, adica sa ajunga la puscarie, si a inchide scumpetea asta inutila de post de (ne)stiri si sa-si cheltuiasca banii pe altceva.

© 2023 Bogdan Stoica