exercițiul bebelușului mort

Au dat-o toti. De la Mediafax la Hotnews, de la Digi24 la B1. "Nu portocalele sunt cauza infectiei bebelusilor".

Si atunci, ce mama dracului este cauza?

  • Apa? Nu are cum. Copiii stau in localitati cu surse de apa diferite. Nu putem vorbi de o contaminare cu eColi a mai multor surse de apă, că altfel întreg județul Argeș se căca pe el de umplea spitalele din cinci județe.
  • Laptele praf? Familiile foloseau marci diferite de lapte praf. Și, între noi fie vorba, chiar metoda de fabricare a laptelui praf exclude șansa ca vreo bacterie să reziste în viață.
  • Vaccin? Medicamente? Un produs medical contaminat cu eColi??? Frate, suntem duși cu capul? Ce șanse sunt ca o bacterie de wc să ajungă într-un produs de înaltă siguranță?!

Ce mai consuma un copil mic? Legume/fructe, daca a inceput diversificarea alimentatiei. Asta ii uneste pe toți bebelușii bolnavi. Deci asta trebuie căutat. Asta e și sursa probabilă a unei infecții cu eColi. În grădini și în livezi se folosește bălegar, ca îngrășământ. Bălegarul înseamnă fecale, iar fecalele sunt mediul primordial pentru bacteria eColi (de-aia se spală fructele înainte de consum). Cumva, printr-un joc crud al sorții, familiile bebelușilor au cumpărat alimente, legume sau fructe contaminate. Sursa poate fi orice, de la un lot de legume autohtone (noi n-avem fructe in perioada asta), pana la un lot de fructe de import. Un lucru e clar: ceva de mâncare, care se vinde, s-a distribuit, logistic, în toate localitățile de reședință ale copiilor, la sfârșitul lunii ianuarie/începutul lunii februarie. Nu e atât de greu să afli ce este, există facturi, avize, mașini de distribuție, nir-uri, mai ales când știi de la părinți că îi unește un obicei de consum, toți își fac cumpărăturile și dintr-un lanț de magazine... 

De-aia nu mi s-a părut logică faza cu portocalele nu sunt cauza.... A fost prea repede. Teoretic trebuiau să se facă seturi întregi de teste pe tot ce-au zis părinții că au dat copiiilor. Unele teste durează o oră, altele durează zile, vin băieții cu halate și tone de chimie în cap, se duc la laborator, pun bucățele de mostre de orice pe lamele, se dă cu nuș'ce chestie, se așteaptă până se formează pete roșii, verzi, mov - pula mea, nu ma pricep, știu doar că e o chestie de durată.... Iar râvna cu care fraza portocalele nu sunt cauza a fost rostită, la o zi după ce le-au luat din magazine, mi s-a părut de-a dreptul suspectă.

A fost atâta grabă în a comunica publicului să consume în continuare portocale, că sunt sigure... A fost atâta disperare să nu fie afectat businessul cu fructe de import al cuiva... Și să nu fie panică. Autoritățile au făcut, cu bună știință, un blat mediatic. Și au avut noroc că presa s-a deprofesionalizat: n-a sunat nimeni la ANSV, vă spun eu, nici de la Mediafax, nici de la Digi, nici de la Hotnews, de nicăieri. Marile redacții ale României au publicat, fără să pună întrebări, comunicatul dat de autorități. 

Până pe seară, când s-a trezit unul să întrebe la DSV Argeș la ce fel de teste au supus, exact, portocalele. Iar răspunsul a fost năucitor: "am căutat pesticide, că nu ne-a zis nimeni să căutăm eColi".

Deci portocalele alea ar putea conține bacteria eColi... Dar hai să le mâncăm în continuare, să nu cumva să rămână vreun șmecher cu TIR-ul plin. Și să consumăm presa, deși până și în marile redacții s-a uitat cum se face meseria asta. Nu sunt sigur că-s portocalele de vină. Piticii mănâncă piureuri făcute de obicei de mămici din mai multe chestii. Poate de vină sunt merele, bananele, morcovii... Dar mi-ar fi plăcut să știu. Și aș fi putut să știu, dacă deseviștii își făceau bine treaba, sau dacă presa s-ar fi urcat în cârca lor până își făceau bine treaba.

E unul din momentele în care înțeleg sevrajul, ca stare de spirit. Înțeleg cum se simte un bețiv lăsat fără țuică, un toxicoman fără seringa lui. Am un chef nebun să fac din nou meseria aia care mi-a futut complet direcția la un moment dat. Mă abțin. Dar tot mi-aș lua Nikonul și-aș pleca la DSV Argeș. Să-l fotografiez pe gușterul ăla unsuros de șef exact în momentul în care eu pronunț "bebeluș mort". Oricine ar fi privi acea fotografie și-ar da seama dacă omul se simte vinovat de ceva.

Chiar așa...

  • Du-te la o oglindă și privește-te cum arăți când te gândești la un bebeluș mort.
  • Apoi gândește-te cum ai arăta într-o fotografie dacă ai fi vinovat de moartea unui bebeluș.
  • Și un ultim efort, te rog: cum crezi că ai arăta într-o poză când nu-ți pasă că ești vinovat de moartea unui bebeluș?

#sămăfutîneadețară

UPDATE - Pe 29 februarie, la 14 zile de la aparitia acestui text, MS a anuntat ca a gasit sursa de eColi din Arges. In branza facuta de o firma locala cu lapte contaminat.

© 2023 Bogdan Stoica