bowling bowling © bogdan stoica

Cum ajung adolescentii sa ucida? Raspunsul e in laptop

Un corespondent Romania TV transmite prin telefon ce-a scris pe Facebook tatal adolescentei de 16 ani, sugrumata de fostul iubit in Parcul Copou. Pare ca te uiti la Cretini TV: corespondenta este rugata sa "dea detalii", de parca astia de la Bucuresti n-au net, iar tipa ia rugamintea in serios si vorbeste pe larg, despre "sfasietoarele cuvinte" scrise de tatal fetei pe Facebook. 

Fuck it. This is not news.

Dar tot ramane ceva din ne-stirea asta. Faptul ca un baiat de 16 ani a luat decizia sa ucida un om, desi n-a omorat probabil, pana in ziua aia, nici o gaina. Nu e un criminal in serie, sau un psihopat cu un trecut. Doar un pusti, absolut obisnuit.

Discutam zilele trecute cu un psiholog, despre impactul violentei din jocuri asupra noastra. Despre faptul ca, adult fiind si omorand intr-un mediu virtual, te descarci. Scapi, astfel, de impulsurile ucigase care te cuprind cand un sef de cacat te freaca aiurea, sau un bou iti taie fata in trafic.

Ca adolescent, insa, nu te descarci, ci te incarci. Inveti, in loc sa decompensezi. Te pregatesti, psihic, pentru o crima in lumea reala. Dumnezeu stie daca viata te va pune in situatia s-o faci, dar daca vei ajunge in situatia aia, vei stii cum se gestioneaza psihic un asemenea moment. 

In aceeasi stire idioata de pe Romania TV mi s-a spus, ca argument, ca adolescentul ucigas participa la curse ilegale de masini. Eu cred ca ar trebui vazut ce jocuri avea in computer. 

Administratia Nationala a Penitenciarelor ar putea derula chiar o cercetare serioasa in sensul asta. Sa se ia toti detinutii de pana in 25 de ani, incarcerati pentru fapte cu violenta, si sa se vada ce jocuri au prin laptopuri. Eu sunt sigur ca ar gasi informatii relevante.

Si, ca tot veni vorba, poate ca ar trebui ca si tu, in calitate de parinte, sa verifici laptopul fiului tau. Si sa-mi spui ca gresesc, pentru ca da, pustiul tau omoara oameni in vreo doua jocuri, dar e cuminte si la locul lui in viata reala. 

Sunt convins ca asa e. Sper ca asa sa ramana. Stiu si ca ai argumente impotriva stergerii acelor jocuri din laptop. Intrebarea e: ce argumente ai sa pastrezi acele jocuri? Ce dimensiune a mentalului fiului tau este favorizata sau imbunatatita de jocuri in care operatorul omoara oameni?

Doua chestii mi se mai par relevante, in contextul asta:

  • dupa somn, un adolescent petrece cel mai mult timp pe Facebook si jucandu-se pe calculator
  • adolescentul criminal de la Iasi era, acum 4-5 ani, un copil absolut normal. 

think about it

.............

ai ceva de comentat? fa-o aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica