cats - ploiesti cats - ploiesti © bogdan stoica

De ce era bine sa tinem cu Rusia, nu cu Ucraina

  1. 1. Pentru ca aveam sanse sa negociem dreptul la autonomie pentru cei 400.000 de romani din raioanele ucraineene Odesa si Cernauti. 
  2. 2. Pentru ca am fi putut cere oprirea lucrarilor la canalul Bistroe, inceput de Ucraina, care creeaza o grava problema de mediu in Delta Dunarii.
  3. 3. Pentru ca am fi putut cere compensatii pentru combinatul de la Krivoi-Rog, in care Romania a bagat aiurea un miliard de dolari.
  4. 4. Pentru ca ne convine ca rusii sa ia Transnistria; Republica Moldova fara un milion de rusi e mai romaneasca.
  5. 5. Pentru ca am fi putut negocia continuarea explorarilor petroliere in zona continentala a Insulei Serpilor, unde se afla gaze de minim 10 miliarde de euro.
  • Daca va uitati un pic, toate subiectele sunt apolitice. Vizeaza doar, intr-un mod practic, interesul national

Dar toate sunt considerate inacceptabile de sustinatorii idioti, din aceste zile, ai democratiei. Nu putem ajuta Rusia, Rusia e Satana, spun ei. Asa, si? Vi se pare ca Rusia nu se poate tine de planul ei, din cauza ca nu-i ajutam noi? Ca nu le iese pasenta cu Odesa, cu Donetsk si cu Crimeea, pentru ca i-a facut Basescu betivi si teroristi? Vi se pare ca tot rahatul asta cu NATO, cu civilizatia, cu democratia, ii deranjeaza sau ii incurca in vreun fel, pe rusi?

Nici pomeneala. Si cand vor termina ce-au de facut, ne vor informa ca:

  • 1. Romanii din Odesa nu vor mai fi obligati sa invete ucraineana, ca acum, ci rusa.
  • 2. Nu e treaba lor ca Ucraina ne distruge Delta cu canalul Bistroe.
  • 3. Nu e treaba lor ca am bagat un miliard de dolari in combinatul de la Krivoi-Rog si nu ne apartine nici un surub de acolo.
  • 4. Nu e treaba noastra daca isi vor manifesta influenta doar in Transnistria, sau in toata Republica Moldova.
  • 5. Nu mai avem voie sa cautam gaze in zona continentala a Insulei Serpilor. Ii deranjam.

Ce e frumos este ca nici macar nu trebuia sa ne asumam asa ceva. In politica externa, astea se discuta pe furis. La vedere, se dau doar declaratii neutre si idioate. Cum da Germania, de exemplu, de doua luni, cel mai mare client al Gazprom. Marea Britanie vinde arme rusilor, iar Franta - nave strategice. Si noi am fi putut sa organizam o agenda secreta de discutii romano-ruse si sa ne urmarim interesele, iar la nivel politic sa facem declaratii la fel de goale ca Merkel, Obama etc.

Pentru cei care nu le au cu politica externa, toata povestea se poate rezuma asa: am avut sansa de a stabili, pasnic, niste reguli cu cel mai temut interlop din cartier. N-am facut-o, pentru ca un vecin a strambat din nas, vexat ca vrem sa negociem cu un tigan borât. Interlopul s-a mutat in cartier, si ameninta ca ne taie.Acum ascultam cu totii, ascunsi de frica, in sifonier, manelele care rasuna din parcare. 

Rusia e un interlop, e adevarat. Dar e mana in mana cu Politia.

© 2023 Bogdan Stoica