10 lucruri pe care le pot face Ponta si Iohannis in scandalul asigurarilor RCA

  1. De pe pozitia de sefi de partide mari, verificati, va rog, cati dintre actualii dumneavoastra parlamentari au primit, in campania electorala din 2012, sume de bani de la companii de asigurari. Asa va veti explica, partial, comportamentul  autist al acestora in scandalul RCA.
  2. Verificati, de asemenea, cati oameni politici girati de PSD si PNL-PDL, din lanturile ierarhice care ar trebui sa controleze activitatea de pe piata de asigurari (directori, functionari, inspectori din CSA, ARR, RAR, OPC, Politie Rutiera etc) au rude de gradul I si II in companii care se ocupa cu asigurari, service-uri auto, import si/sau distributie de piese auto.
  3. Cereti o cercetare pe piata, pe diferentele dintre tarifele RCA din Romania si cele din alte tari, corelata cu nivelul de trai din aceste tari.
  4. Verificati si costurile cu piesele de schimb si manopera din Romania, cu cele din alte tari. In 90% din cazuri, astea sunt normate chiar de producatorul masinilor care se repara, si n-ar trebui sa coste diferit.
  5. Luati legatura cu cineva din Vama, sa va explice cum mama dracului intra in tara sute de mii de repere din cate o piesa auto, si care nu se regasesc nici in productia de masini noi, nici in numarul de operatiuni de reparare in service-urile auto.
  6. Incercati sa va dati seama si cum e posibil ca, in Romania sa vedem, inca, pe strazi, persoane care  nu stiu sa scrie si sa citeasca, dar au permis de conducere si intrebati-va cine are sanse mai mari sa faca un accident: un oligofren analfabet sau un tip care chiar a facut chestionare?
  7. Oricat de tare v-ati propus sa aparati companiile de asigurari pentru ca v-au finantat partidele, nu le luati in calcul argumentul “scumpim RCA pentru ca avem de platit daune prea mari”. Mint. Potrivit legii, daunele alea sunt reasigurate la alte companii de asigurari.
  8. Propuneti parlamentarilor nemanjiti de companiile de asigurari (trebuie sa fie macar doi mai prosti), sa faca un proiect de lege prin care un sofer sa plateasca un RCA in functie de istoricul rutier personal, si nu de cel al clasei demografice din care face parte. Da, la 18-20 de ani e ok sa faci asta. Dar cand ai 10 ani de soferie si nici un accident, e frustrant sa-ti spuna un nene ca esti un risc doar pentru ca esti barbat, fara ochelari si ai 42 de ani.
  9. Concediati-va consultantii de imagine. Scandalul RCA este singura nemultumire populara reala, negenerata sau umflata artificial pe Facebook, din ultimile sase luni. Nu e ca si cum ne-a spus cineva ca RCA-ul costa prea mult. Chiar costa prea mult! Sunt diferente si de 100% intre tarife, e clar ca cineva ne jecmaneste cu tupeu. Tratand scandalul RCA ca pe votul din diaspora, aurul de la Rosia Montana sau alte probleme care au afectat DIRECT doar o MICA parte din populatia Romaniei ne aratati ca va trebuie urgent alti consilieri.
  10. Miscati-va repede, cu talent, ca atunci cand aveti un interes personal in asta. Sau, daca nu, la viitoarele alegeri, sa va duceti sa va faceti campanie electorala la congresul asiguratorilor, pentru ca de la noi o sa primiti doar Kuie Monta.
Mai multe din această categorie: « Lupii alergatorul »
© 2023 Bogdan Stoica