Jurnalistii si bebelusii TBC

Inca zece bebeluşi au fost internati, joi, cu reacţii adverse grave la vaccinul BCG importat din Danemarca: ganglioni umflaţi sunt în zona axială şi claviculară, abces, puroi. In total, au fost cateva sute, ridicand rata de reactie negativa la vaccin la 0,8 la mie. Cu vaccinul romanesc, rata era de 0,02 la mie. Organizatia Mondiala a Sanatatii intra in alerta la o rata de 1 la mie. Eu cred ca daca s-ar numara si bebelusii din mediul rural, pe care parintii ii duc la doctor doar cand agonizeaza, suntem deja peste acest prag de alerta. 

La asemenea cifre, mai e nevoie sa-ti explice cineva ca vaccinul din Danemarca, administrat deja la 200.000 de copii, e facut prost? Cred ca nu. Pana si Ministerul Sanatatii a hotarat, joi, sa opreasca vaccinarea bebelusilor cu serul danez. Cica "nu exista suspiciuni asupra calitatii serului, dar s-a cerut o analiza independenta a OMS si a Centrului European pentru boli transmisibile". Mars, ma....

Ce nu pricep este de ce presa se invarte timid pe langa subiect, in loc sa intre frontal in el, la peste 70 de ore de cand s-a dat alarma pe acest subiect. Sa stai trei zile, in presa, fara sa pui una din urmatoarele intrebari?! De ce? 

  1. Cine a produs vaccinul?
  2. Firma mai are inregistrate, la OMS, precedente de acest fel?
  3. Cine i-a contactat pe producatori, din partea Romaniei?
  4. De ce pe ei si nu pe altii, din Franta, Spania sau Germania?
  5. Cum s-a facut achizitia? Licitatie? Selectie de oferte? Incredintare directa?
  6. A cui este firma intermediara? Comisionarul vamal?
  7. Cine a semnat achizitia de la Ministerul Sanatatii?
  8. Cat s-a platit pentru cele peste 500.000 de vaccinuri?
  9. Cat de repede s-a facut plata?
  10. Cum este pretul platit pe vaccinurile BCG, comparativ cu alte preturi din piata,sau cu preturile platite in alti ani?
  11. Ce legaturi de rudenie/interese sunt intre persoanele de pe lantul minister-importator-intermediar-comisionar-producator?
  12. Contractul de achizitie prevede daune pentru producator, in cazul reactiilor adverse?
  13. Daca moare un bebelus, cine raspunde penal?
  14. Cine face ancheta, la MS?
  15. Ce legatura este intre cine face ancheta si cei anchetati?

O explicatie ar fi ca jurnalistii sunt platiti de moguli sa acopere genul asta de afaceri oneroase. E misto. nu? Eu nu cred in ea. Eu cred ca 90% din oamenii din presa au uitat cum se face o ancheta jurnalistica. Astia din online si print s-au specializat in a scrie despre fete din showbiz, iar cei din tv s-au multumit cu cateva imagini cu un bebelus suferind, la care au "asortat' niste muzica trista. Da, doar cu atat faci rating...

UPDATE: dupa 6 zile, Mediafax da tonul.

Comenteaza aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica