V de la viol

N-am fost niciodata intrebat, de prietenii implicati in fotbal, cum mi s-a parut un meci. Ignoranta mea in domeniu e de notorietate, iar pararea mea n-ar fi fost relevanta pentru nimeni. Daca m-as exprima, totusi, din oficiu, as genera cel mult un moment amuzant, iar daca momentul ar fi filmat si difuzat pe o televiziune, as genera, probabil, acelasi nivel de hohote de ras si un material jurnalistic cu valoare zero. Dar ar merge facut, totusi, pentru ca s-ar incadra in normele de responsabilitate profesionala: o stire de 40 de secunde, pe tv, cu ce crede Fido despre un meci, nu face rau nimanui. 

In Prahova se raporteaza un viol pe saptamana, 75% dintre ele desfasurandu-se in mediul rural. Violatorul scapa daca o retine pe victima inca 24 de ore dupa viol, pentru ca tesuturile afectate se refac partial. Scapa si  cand violul are loc "in grup": avem, de o parte, o declaratie, de cealalta - trei, patru, iar instanta e  obligata sa tina cont de pondere, atunci cand alte probe lipsesc. Un numar cu mult mai mare de violuri este ascuns, uneori, pe motiv ca cei apropiati victimei n-o cred pe aceasta ca n-a fost ea de vina. E o prejudecata istorica, mai vizibila in mediul rural, din cauza lipsei educatiei si informarii. Daca nu tinea coada sus.... 

De aceea, trebuie sa fii oligofren ca sa promovezi violul, dupa modelul "Fido la meci", ca pe o actiune care are loc din cauza victimei. Nu e nimic amuzant in cazul unui viol. Exista, din pacate, destui telespectatori abrutizati de alcool si de lipsa de educatie care nu vor sesiza ironia  si vor gasi o justificare pentru viitoarele lor actiuni de acest fel. 

Mai mult nu spun, ca iar sa supara amicii pe mine. Dar astept cu interes sa vad cat de hardcore poate gandi jurnalistul care m-a inspirat. Cine stie, poate vad in curand un titlu de tipul "Pedofilii-Amuzanti de la Lipanesti. Razi de mori".

© 2023 Bogdan Stoica