Misterele Upetromului. De ce nu sar autoritatile in sprijinul concediatilor lui Comanescu.

Vara lui 2011 - Angajatii Upetrom fac mai multe mitinguri de protest in fata Casei Albe din Ploiesti necajiti ca-si pierd locurile de munca: nici o reactie. Toamna lui 2011 - Angajatii Uztel fac acelasi lucru. Prefectul, primarul, chiar Roberta Anastase se implica. Ii asculta, fac declaratii publice pe aceasta tema. De ce aceasta diferenta, in conditiile in care ambele firme fac utilaj petrolier, iar Cameron si Lufkin, doua firma americane care si-au facut uzine langa Ploiesti in ultimii ani, fac produse similare, dar mai competitive?

Diferenta vine din actionariatul celor doua companii romanesti. La Upetrom, de exemplu, actiunile ii apartin lui Gabriel Comanescu, vechi si bun prieten cu presedintele Traian Basescu, posesorul companiei care asigura impacarea Romaniei cu Olanda, dupa scandalul "Laleaua Neagra".

In plus, la Upetrom se fac restructurari pentru ca o parte din activele din Ploiesti au fost cumparate de Kaufland, acesti incredibili fraieri din Germania care au platit 700.000 de euro pentru un sens giratoriu care valoreaza 200.000 de euro, facut de Coni SRL, firma preferata a primarului Andrei Volosevici, primar, care, in schimb, i-a lasat pe kauflanderi sa modifice viata Ploiestiului cu un sens giratoriu care are rolul unei tavi puse deasupra, nu la capatul, unei masini de tocat. 

Morala? Cand prietenii presedintelui fac concedieri, au dreptate. Mai da-i in mortii ma-sii pe someri...

© 2023 Bogdan Stoica