Domnu’ Basescu, cand vorbiti de mafia universitara, vorbiti si de aia care le-au dat diplome Elenelor dumneavoastra favorite?

C. e un amic de-al meu, extrem de enervant. A facut si el niste bani vanzand niste terenuri lasate de parinti si de atunci se caca pe el ca e “antreprenor” si “om de afaceri”. De cand a venit criza, nu mai vinde terenuri, deci nu mai face bani, si e revoltat pe politicieni pentru ca au distrus mediul de afaceri. Intelegeti? Omul refuza sa creada ca, de fapt, nu este un business-man, ci un norocos. Si ma scoate din sarite.

Asa si Basescu, cu discursul privind studiile superioare. Nu stiu cum va simtiti voi cand il auziti pe Traian Basescu vorbind despre educatie, in general. Eu unul, insa, stiu ca ma apuca nervii aia mari.

Si asta pentru ca Basescu e doar un taranus istet si tupeist. Daca-i citesti biografia, iti dai seama ca studiile au trecut pe langa el cum trec dirigintii pe langa elevii care au nevoie de un sfat. Sigur, a invatat sa conduca o nava, sa foloseasca o terminologie tehnica, si, ulterior, sa citeasca un buget si o factura. Dar astea le invati exersand, fara studii superioare. Basescu nu e genul ala de navigator care isi poate imagina un nou model de nava, sau genul de politician care poate creiona un set de politici publice de avangarda. Si stiti de ce? Pentru ca n-a invatat nimic serios, sistematic, la scoala.

Mintea lui, considerata “brici” in mod abuziv, este doar mintea lui Moromete. Da, Basescu are instincte bune. Da, Basescu se pricepe la oameni. Dar nimic din ce-l defineste azi nu provine din studiu. Si se vede pe el ca educatia nu l-a influentat: inca nu stie sa vorbeasca sau sa scrie corect, se poarta ca un grobian in situatii de protocol inalt si este inapt sa foloseasca tehnologia moderna. Basescu are succes doar in situatiile in care ii este permisa abordarea frontala, brutala, direct la decidentul-cheie. Imaginati-vi-l pe Basescu incercand sa va vanda un telefon, sau o asigurare: tabloul ar fi grotesc.

Ori, in conditiile astea. sa-l auzi pe Basescu vorbind despre bacalaureat, facultate, sau despre mafia universitara este jenant. Daca profesorii n-ar fi fost tributari acestui mod de a face educatie – ascultand de partid, inainte de Revolutie, si bucurandu-se de spagi, dupa – Basescu era acum marinar sau docher. Sa ai promovabilitate suta la suta era sarcina de partid, la fiecare scoala, liceu sau facultate. Sa se uite cine are chef, daca are: a fost vreun repetent in liceul sau in facultatea unde a terminat Basescu studiiile?Punem pariu ca nu?

Sa adaug ca toata liota lui de supusi, de la Udrea la Branza, are studiile facute de-am'pulea, pe bani si pe influenta? Uitati-va pe CV-ul oricarui ministru PDL, notati studiile facute si incercati sa le puneti o intrebare din aria de competenta aparent dobandita, sa vedeti cat de jalnic le va fi raspunsul. Apropo: stiati ca favorita lui Basescu, Elena Udrea, are un master in securitate si aparare nationala? Nu in manichiura-pedichiura, sau in fashion. cum am fi crezut. Nu, nene: in tancuri, rachete, comunicatii criptate, informatii tactice, de-astea. Pai cum sa vorbesti, frate, ca Basescu, cand esti inconjurat de semidocti cu studii la misto, despre mafia universitara? Cat tupeu sa ai?

Si inca ceva. Incerc sa nu fiu rau, sa nu uit ca si eu sunt tata, dar n-am cum, este dincolo de orice limita a tupeului sa strigi “invatamantul superior nu e pe bune” cand fiica ta are dificultati de exprimare si conjugare in limba romana specifice clasei a patra. Domnu’ presedinte, asta mica unde a facut facultatea? Ce note a luat? Cate dintre ele sunt pe bune? Cate telefoane s-au dat ca sa-si ia diplomele? Ati numarat vreodata situatiile jenante in care ne-ati pus ca popor, incredintandu-i cu japca fiicei dumneavoastra un post de reprezentare internationala?

Sigur ca nu-i bine ce se intampla. Sigur ca era mai bine ca liceele sa organizeze acele cursuri post-liceale, nu universitatile. Dar este culmea penibilului sa apari si sa critici sistemul, dupa ce sistemul ti-a acoperit cu sclipici tot jegul din anturaj.

“Imi cer iertare. De 25 de ani, de cand fac politica la nivel inalt, n-am facut nimic bun pentru invatamant si am profitat de el cat am putut. Azi dimineata am vorbit cu Elena Udrea sa renunte la diplomele obtinute prin aranjamente oculte, e timpul sa avem un presedinte care nu are diploma obtinute aiurea. Am vorbit si cu fiica mea, sa faca o declaratie de scuze publice pentru modul in care si-a parcurs mandatul de europarlamentar si sa se dedice, de azi inainte, cresterii copiiilor. De pe aceasta pozitie, de om care este dispus sa renunte la multe pentru integritatea unei declaratii politice, afirm cu toata responsabilitatea: mafia din universitati egal Victor Ponta egal bla-bla…”.

Asa trebuia sa incepeti declaratia despre universitati, domnu’ presedinte. Sau sa taceti.

NOTA: Elena Basescu a absolvit Facultatea de Relații Comerciale Financiar Bancare Interne și Internaționale, și are o diplomă de master în Comunicare Politica. Elena Udrea a absolvit Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Colegiul Național de Apărare, Colegiul de Management al Resurselor Apărării, Educațional și al Achizițiilor și are o diploma de master în Securitate și Apărare Națională.

cartile mele sunt aici...

w1w2w3 w5w4w6 w00

... si pe Amazon.

© 2023 Bogdan Stoica