cum a ajuns AUR de la 0,6 la 11%?

La alegerile locale AUR a luat 0,6%. La generale, dupa redistribuire, va ajunge, cel mai probabil, la 11%. Cum a fost posibil?, se intreaba, isteric, inclusiv oamenii care susțin că se pricep foarte bine la politică, la alegeri, la comunicare, la psihologia poporului roman. Experții pulii mele, ca să zic așa, elegant. 

Spre deosebire de USR sau de PLUS, AUR nu-și are rădăcinile pe facebook. Facebook este mainstream, iar votanții AUR vin din underground. Vin din offline, unde se întâmplă două chestii pe care nu ai cum să le știi dacă viața ta se petrece în proporție de 90% la birou, în metrou,in centrul vechi și in Vamă. Nici dacă n-ai mai ieșit din redacție doar ca să te duci în ministere. 

În viața reală, oamenii stau pe facebook doar pentru pizde mișto și clipuri funny. În restul vieții lor, oamenii merg la serviciu (o fabrică, o uzină, un atelier, nu o clădire de birouri), joacă fotbal, beau o citirică la nonstop și discută. Ce discută? Fotbal și politică. "George Simion, liderul AUR, este inițiatorul unor grupuri de suporteri..." Ați făcut legătura?

Osatura AUR este, fără doar și poate, acel mediu al suporterilor care merg la meciuri. Nu sunt toți niște tembeli agresivi, niște inculți și niște brute. Mulți au școală cât o echipă de fotbal la un loc. Alții fac atât de bine o meserie încât constituie microinfluenceri offline, fiecare în breasla lui, pe strada lui, în satul lui. George Simion și-a dat, probabil, seama, de potențialul oamenilor întâlniți în galerii și a văzut că toți vor lucruri absolut rezonabile: vor ca politicienii să nu mai fure, ca cei în halate albe să fie medici nu javre șpăgare, ca la școală să fie cald și pe nea Nicu de la nonstop să nu-l mai calce ANAF-ul care ignoră bmw-urile interlopilor care n-au muncit o zi în viața lor. Că a pus ideile acelor oameni, pe hârtie, în alt ton, patetico-mistic, e treaba lui. Că le-a asezonat cu tâmpenii violente, ca un ultras, e tot treaba lui. Sigur este doar că ideea "hai să facem un partid și să-i belim pe papagali" a prins foarte bine. Oricine vrea să adere la un grup care și-a propus o victorie. E in firea lucrurilor. 

AUR n-ar fi însemnat nimic, însă, niciodată, dacă nu interveneau progesiștii. Useriștii și pluserei, care, dincolo de lucrurile deștepte din proiectele lor, se manifestă agresiv pe teme care nu-i privesc. "Cu ce te fute grija, ca userist, că o babă merge în patru labe n jurul bisericii? De ce insiști să susții că familia tradițională trebuie înlocuită cu familia tradițioanală? De ce toți cei care nu-i admiră pe Barna sau pe Cioloș sunt niște proști? Și cum pizda mă-tii îndrăznești să spui că nu vreau binele României dacă îndrăznesc să te critic?" Lista întrebărilor pe care oamenii obișnuiți, cu bune și cu rele, le-ar pune progresiștilor este cu mult mai lungă, dar schimbul ăsta de intrebări și răspunsuri  nu a putut avea loc. În primul rând pentru că pluseriștii sunt printre cei mai proști oameni de dialog cu oameni diferiți de ei, toleranța la nou pe care o clamează nu e deloc însoțită de toleranța la clasic, cum ar fi normal. În al doilea rând, pentru că marile rețele sociale, ca Facebook, Instagram și Twitter au algoritmi care favorizează progresismul. Ești raportat imediat ce scrii ceva ca "patrie" și "Soros" în aceeasi frază, în timp ce Caramitru Junior poate scrie cât vrea "biserica" și "ciumă bubonică". Așa că cei care i-au detestat pe cei ce păreau niște neomarxiști fanatici au devenit mai atenți la mesajele AUR. Iar asta s-a văzut Nu obții, prin marketing, 25.000 de share-uri la o postare, în două ore, nici dacă ai bugetul Apple sau Nike. Ei bine, George Simion a făcut-o. În repetate rânduri. Asta deși nu vreo legendă a cuvintelor. 

Acum puneți laolaltă:

  1. un door-to-door făcut de microinfluenceri pe care oamenii îi cunoșteau deja și îi plăceau, nu cu tiriplici anonimi care le ofereau un pliant
  2. un mare număr de intrebări privind soarta României, a românismului, în general, la care politicienii români le consideră naționalism exagerat antieuropean"
  3. o organizare specifică galeriilor de fotbal, cu tot ce presupune ea: ierarhie, disciplină, comunicări în afara rețelelor sociale, ci pe whatasapp, telegram sau pe dark internet
  4. două partide de isterici care scriu zilnic pe net că tot ce faci tu și nu fac ei este de căcat, că ești omul rușilor dacă mergi la biserică, că dacă nu locuiești în municipii de județ ești un marginal
  5. bani de la oameni din toate categoriile sociale, pentru că suporterii sunt finanțati și de oamenii simpli, și de cluburile sportive, dar și de mii de oficiali și de antreprenori disperați după tot ce ține de fotbal

... și ziceți "sărut mâna" că AUR a obținut doar 11%. Dacă partidul ar fi avut un post tv ca Dan Diaconescu, AUR fi putut câștiga 51%. 

Dacă ai chef de un podcast pe aceeași temă abonează-te la canalul meu de youtube
banner y
 
dacă nu, deschide unul din următoarele linkuri:

 

 

 

Media

© 2023 Bogdan Stoica