ultima reclamă eMAG ar fi stârnit proteste în Statele Unite

... pentru că e fundamental greșită. Am remarcat-o eu, deși nu sunt parte a publicului care s-ar fi simțit ofensat în Statele Unite, țară în care, cel mai probabil, reclama eMAG ar fi fost retrasă după prima difuzare, iar compania ar fi prezentat scuze publice. Este vorba de reclama eMAG Marketplace, în care este lăudată platforma pe care mai multe companii își vând produsele sub umbrela eMAG. În reclamă, marketplace-ul este personificat de un tânăr foarte bun la vânzări, pe care mai mulți owneri de magazine online îl laudă pentru aportul adus la vânzări. 

Tânărul din reclamă este caucazian. Adică e un alb din Europa, nu un afroamerican, un asiatic sau un hispanic. Să zicem că asta ar putea fi trecută cu vederea, deși avem și noi două minorități etnice importante (romii și maghiarii), pentru că nici eu și probabil nici tu nu știm de existența multor antreprenori romi (exclud maghiarii pentru că și ei sunt caucazieni). Să zicem și că dacă asistentul de vânzări ar fi fost personificat într-un bărbat cu piele închisă s-ar fi putut spune "da, bine că dați joburile din josul ierarhiei membrilor minorităților, ne vreți sclavi pe vecie". Și spun "să zicem" pentru că nu sunt foarte sigur că n-ar fi fost mișto un rom în acest rol, mai ales că reclama vorbește despre aportul extraordinar al acestui "asistent" la binele companiilor care-l folosesc. 

În ceea ce privește alegerea sexului asistentului, reclama este fără doar și poate misogină. 

Trec peste faptul că:

  • marketplace înseamnă piață, un substantiv de gen feminin
  • cumpărăturile online sunt făcute mai des de către femei decât de bărbați
  • demografic, România este o țară cu mai multe femei decât bărbați

Și spun doar că meseria de asistent este ocupată, preponderent, de femei. Nu știu pe nimeni (și știu o droaie de manageri din companii de top) care să aibă asistent, nu asistentă. Și e normal, femeile sunt mai bune la jobul ăsta. Sunt multitasking, ceea ce bărbații nu sunt, sunt mai atente, mai ordonate, mai riguroase. Și acasă, într-o familie normală, tot tipa face diferența. Da, bărbatul e capul familiei, așa zice vorba din străbuni, dar femeia e gâtul. Femeia ține cuplul sudat, femeia ține copiii aproape, femeia ține casa (mâncare, curățenie, puericultură). Cu foarte tare excepții ne iubim mai mult mama decât tatăl și cu aceleași mici excepții femeile sunt mai bune decât bărbații la toate meseriile care nu presupun efort fizic susținut. 

Cât despre cealaltă dimensiune a personajului din reclama eMAG - cea legată de vânzări, n-o să mai zic nimic. O să vă rog doar să vă gândiți la joburile pe care le-ați avut sau/și le aveți. Dacă nu cumva femeile erau cei mai buni agenți/directori de vânzări. Apoi uitați-vă și pe LinkedIn, la cele mai mari companii de vânzări. O să vedeți, și acolo, același lucru: o mână de bărbați într-o mare de femei.  Am zis deja că sunt mai ordonate, mai capabile să facă multe lucruri o dată. Adăgați și că sunt mai ambițioase. Că oricât de rea le-a fost seara de ieri, azi s-au machiat și îmbracat bine. Că nu vin niciodată la muncă mahmure și cu voma prin păr, invocând lăcomia la băutură ca pe o scuză normală. Că nu vor să le bage o mână la pulă colegilor bărbați pentru că aceștia le-au zâmbit politicos la lift, că nu pleacă mai devreme acasă pentru un prăpădit de meci, că nu fură din firmă cum fură bărbații și că nu înjură și nu sar la bătaie ca bărbații.

Deci, știind toate astea și ținând cont că nu vorbim de personajul dintr-o reclamă la drujbe, bere de căcat sau aparate de tuns părul din nas, las și eu o întrebare aici: de ce n-a fost personificat marketplace eMAG de o femeie?

------------------------------
argint   branduri   cărți   podcast   ponturi   upcycling   vintage

© 2023 Bogdan Stoica