am fost în Garten Rezidenz, sectorul 8 București

Am destui prieteni în domeniul construcțiilor rezidențiale și am scris destule știri despre țepe imobiliare ca să pot să-mi fac o impresie corectă despre subiectul ăsta, dar nu mă gândeam că o să ajung să mă dau cu părerea despre un cartier de case de lux, adică ceva din afară zonei mele de interes. Că eu sunt genul "dați-mi un hambar în care să meșteresc și într-un colț o să pun și un pat". Faza e că, absolut întâmplător, am ajuns în Garten Rezidenz. Un cartier de lux, construit de Baupartner la doi pași de Ploiești. Am asistat la o discuție de vânzări, am vizitat cele cinci tipuri de case disponibile și am văzut documentațiile tehnice ale construcțiilor. În rest, am căscat gura, cu camera foto pornită. 

b22

b01

[Paranteză: mie îmi place la nebunie să fac fotografii spațiilor dedicate oamenilor, dar fără oameni. Eu sunt ăla care a obținut (cu greu) autorizație să fotografieze un mall, noaptea. Și când am văzut că aici vorbim de case mobilate și utilate cât să te muți în ele doar cu periuța de dinți, mi-am făcut de cap cu (poți vedea toate pozele făcute pe fb.com/bogdanstoica.ro).]

b19

b02

Revin la Garten Rezidenz. Cum ziceam, eu nu-s genul ăsta, sofisticato-impecabildecurat. Acum când scriu pe birou, lângă tastatură, am o lupă, niște cărți poștale vechi, o șurubelniță, niște cuie făcute manual. Ordinea germană nu e pentru mine. Dar dacă aș avea 200.000 de euro în cont i-aș cumpăra fără să clipesc una din casele astea fiicei mele.

b18

b03

Ai tresărit când ai citit 200.000 de euro? Ei bine, află că asta este cea mai ieftină casă. Cea mai scumpă sare de 400.000 de euro. Dar, așa cum v-am zis, știu că merită banii. Plătești nu doar pentru aerul curat, pentru "stadioanele" de verdeață din jur, pentru o vecinătate de calitate și pentru siguranța accesului controlat în cartier. Plătești pentru lipsa experiențelor nedorite. Știu destui oameni care au decis "imi fac casă în regie proprie și ies mai ieftin" și care au plătit mai mult. Au cumpărat materiale care nu s-au potrivit cu alte materiale, au băgat prea mult în ceva si n-au mai avut bani și de altceva, au greșit sau au fost înșelati de furnizori sau de constructori vicleni sau nepricepuți. Cel mai recent exemplu: un amic care a zis că-și face un gard ieftin, în loc să-l cumpere cu 600 de lei panoul de doi metri. A săpat șanț, a turnat stâlpii, a cumpărat bară rectangulară de fier și a angajat un sudor. A fost un dezastru: stâlpii n-au fost la distanțe egale și a fost nevoie ca fiecare panou să fie măsurat și făcut separat, nu s-a putut lucra "ca pe bandă". Sudorul a venit la lucru conștiincios câteva zile, după care a început să chiulească, s-a și îmbătat de vreo două ori... Într-o seară a și dispărut niște fier, în altă zi proprietarul unei mașini scumpe i-a arătat ce-a pățit vopseaua mașinii lui de la lucrul angajaților lui.... per total a plătit cu aproape 8.000 de lei mai mult decât dacă își comanda gardul, desfăcea o bere și aștepta montajul. 

b17

b05

Bine că nu l-am adus și pe el aici. Turba dacă vedea cum au schimbat nemții de la Baupartner pavelele în virajele trotuarelor, doar ca să se potrivească mai bine, sau când vedea podeaua aia de rășină epoxidică din garaj, luminatoarele inteligente trase din acoperis în holurile fără geamuri. Grija neamțească pentru detalii, în comparație cu tremuriciul de maini al unui sudor bețiv, poate provoca depresii. 

b16

b09

Dacă e să mă întrebi pe mine, în maxim doi ani cartierul ăsta va fi plin cu bucureșteni. E deja plin de ei, în periferia Ploiești-sectorul 7 București, cum ne-au botezat. Pentru că e aproape, ai centura și autostrada la doi pași. Pentru că e frumos ca la Corbeanca dar la preț de Militari. Pentru că bucureșteanul apreciază lucrul de calitate și faptul că primește casa la cheie, în timp ce majoritatea ploieștenilor nu se vor putea abține să se gândească la ceva mai ieftin. Pentru că poți caza aici și un ambasador, și un expat, și o vedetă de cinema. Pentru că e liniște, lucru care în București nu mai există, nici măcar în Liniște Residence. Garten Rezidenz va fi cu siguranță sectorul 8 București. O să vedeți. 

b13

b10

La Garten Rezidenz ajungi cu mașina în 7 minute din centrul Ploieștiului si in 45 de minute din Piata Victoriei. Cartierul are câteva zeci de case finalizate și alte câteva zeci în lucru, ascunse după un mesh verde. Sunt cinci feluri de case, denumite după mari metropole germane, care poți fi cumpărate cu banu' jos, prin credit bancar sau in rate direct la dezvoltator (chestie pe care o fac, să știi, doar dezvoltatorii imobiliari suficient de puternici). Site-ul, cu o droaie de informații utile, este aici: https://www.garten-residenz.ro/. Dacă ai chef de telefoane sună la 0786932032 sau la 0760242211, o să-ți răspundă Adrian sau Ioana, doi oameni mișto, deloc rechino-insistenți, cum sunt, în general, agenții de vânzări din imobiliare. 

Observati, va rog, că n-am zis nimic despre pandemie, care ne-a făcut pe toți să ne dorim un loc în care copiii să ne fie la o distanță sigură de umanitatea aglomerată și imbecilă în care trăim. Asta deși, când am văzut curțile imense din Garten Rezidenz, fix la asta m-am gândit. Fix la asta. 

© 2023 Bogdan Stoica