cum îți salvezi firma de construcții în timpul pandemiei de coronavirus

Când a venit criza imobiliară, în 2008/2009, majoritatea firmelor de construcții au căzut direct în cap. A durat doi ani până când s-au ieftinit materialele de construcții, și alți doi până când a revenit cererea la cotele anterioare crizei. Sectorul construcțiilor nu a murit, însă. S-a reinventat. Firmele foarte mari s-au orientat spre sectorul de stat: ministere, primarii. Firmele mici au dezvoltat activități noi, pe care până atunci le dădeau terților. Cei care puneau gresie/faianță s-au apucat și de geamuri și centrale, cei care puneau rigips au început să facă și mobilă, etc. S-au găsit soluții, iar când criza s-a terminat, erau mai puține firme pe piață, dar mai puternice. 

Așa o să fie și acum. O să fie un moment de criză mai lung, probabil, de 1-12 luni, dar se va putea trăi și pe perioada asta dacă antreprenorii se adaptează.

De exemplu, în acest moment, nici o firma de construcții nu oferă produsul "camera de carantină". Poți amenaja așa ceva și într-un apartament cu două camere, folosind materiale încă ieftine. Și cel puțin 1% din proprietarii de locuințe din România își permit așa ceva. Or, 1% înseamnă o piață potențială de 100.000 de clienți. 

Noul coronavirus se comportă diferit pe diverse suprafețe. Trăiește mult pe oțel, crom, gresie, faianță, dar pe lemn se duce dracului destul de repede, că interacționează chimic cu acesta. Unele suprafețe se dezinfectează foarte ușor, altele greu, din cauza porozitatii, iar diferența asta schimbă considerabil consumul de dezinfectanți. Merită să ai pardoseli/mobilier din materiale care se dezinfectează ușor și care nu sunt gazde primitoare pentru virus? Sigur că merită. Sunt oameni care își permit, în perioada asta, modificări interioare ale locuinței? Clar, da. Probabil tot o sută de mii.

Sunt zeci de firme care zilele astea pot câștiga sume fabuloase. Producătorii de alimente s-au trezit cu cererile cu 80% mai mari, ca de Crăciun. Ar cheltui antreprenorii din acest domeniu bani pentru izolarea posturilor de lucru, filtre sanitare la intrare, noi circuite de încărcare/descărcare produse și degajare deșeuri, astfel incat businessul sa mearga cat mai mult timp fara sa-si piarda angajatii? Clar. Vorbim, din nou, de câteva sute de mii de potențiali clienți.

Iar exemplele pot continuă. Așadar, dacă ai o firmă de construcții, nu dispera. Ia acest reset al pieței ca pe primul tău antrenament de box: prima oară iei una în nas, să vezi cum e, după care vei fi învățat să lovești, să te aperi și să reziști. 

În perioada asta, la cererea mai multor cititori/clienți, am demarat un serviciu de consultanță de marketing pe timp de criză. Am deja primii antreprenori înscriși la sesiuni de videocall (whatsapp) sau (fb messenger), unu la unu, pe durata a 90 de minute. Înscrieri la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

O sa fie bine.
© 2023 Bogdan Stoica