vrei să scapi? atunci lasă facebook-ul

Când ești stresat, imunitatea îți scade la jumătate. O zic doctorii, nu eu. Așa că vă recomand tuturor consumul moderat de știri și consumul minimal de social-media. Pentru că altfel o iei cu capul, dai cu latul, nino-no, înțelegi tu.

Mă uit chiar la mine. Periodic, că, na, sunt acasă all day, deschid nenorocirea aia de facebook. Și simt că la anxietatea mea se mai adaugă și anxietatile altora. Văd spaime pe care eu nu le-am conștientizat încă, situații dramatice, scenarii tragice. Văd tot ce nu mă afecta până să deschid facebook. Pe urmă las facebook-ul și trec pe instagram. Plin de realități virtuale care nu mai există. Apoi deschid știrile. Din păcate, echipele din 90% din platformele de știri românești nu au avut încă discuția aia despre etică. Despre titluri. Libertatea și Capital sunt, în opinia mea, cele mai nocive site-uri de stiri din acest punct de vedere. Au niște mizerii de titluri, nesusținute de conținut, și aproape că nu mai contează dacă citești și textul, nu doar știrea. E ca atunci când, în dorința de a lua o gură de aer rece, curat, spargi geamul, în loc să-l deschizi, iar aerul rece îți invadeaza camera.

Excesul de țigări, de alcool, de zahăr, dăunează, știți asta deja. E timpul să învățați că și conținutul de știri prăpăstioase dăunează. Și e timpul să va faceți program de acumulat informații. 

Vrei să ieși din casă? Da un search rapid pe site-urile sau paginile de facebook ale DSP, MAI și Primăriei din orașul tău. Să vezi dacă au apărut noutăți legate de trafic, infrastructură, etc.

Vrei să știi cum merg lucrurile, la nivel național? Ai paginile oficiale ale guvernului, DSU, MAI, MS. 

Vrei să vezi și alte opinii? Intră pe paginile/profilele din social media ale celor pe care-i știi informați, sănătoși la cap, de la care ai ceva de invatat.

Încearcă să te încarci cu pozitivitate. Muzica face minuni. La fel comediile. Documentarele. Hobby-urile. Privește-ți soția sau copilul în ochi și spune, tare "o să fie bine". Sună-ți prietenii și discuta cu ei, vezi cum se simt. Ai grijă de părinți, de rude, de vecinii în vârstă. Și nu uita de cărți. Cititul are efecte senzaționale în comparație cu orice altă formă de consum intelectual. Nu-ți da doar starea de bine, de confort, de labă mentală, cum o face un film. Când citești abstractizezi, faci sinapse, te dezvolți, îți pui creierul să facă flotari, devii mai puternic.

Fii mai puternic. O să fie nevoie. Și ține minte ce-ți spun: o să fie bine. 

*******

cărțile mele,

ambalate individual înaintea epidemiei și manipulate cu mănuși,

te așteaptă cu autograf și transport gratuit aici 

https://bogdanstoica.ro/shop

 

 

© 2019 Bogdan Stoica