ce facem cu afacerile în timpul pandemiei? le reinventăm, asta facem.

Mi-am analizat vechile rutine, cele la care am renunțat. Și am constatat că lunar cheltuiam între 150 și 600 de lei pe cafea (între 5 și 20 de lei pe zi, în funcție de cât de aglomerată era ziua și cu câte persoane mă întâlneam). Știți cât am cheltuit săptămâna asta pe cafea? 12 lei. Mi-am luat o pungă, duminică, beau doar acasă și mai mult decât probabil o să-mi ajungă până duminică. 

În orașul meu sunt 200.000 de oameni, din care 20.000 activi ca mine, așa că estimez că toate cafenelele și localurile care servesc cafea, din Ploiești, vor avea, luna asta, încasări mai mici cu 3-12 milioane de lei. Adică între 700.000 și 2,4 milioane de euro. Adică niște sume serioase, nu vrăjeli. E ca în filmul ăla, cu călătorii în trecut care ating aripa unui fluture și asta declanșează un cu totul alt viitor. 

Ce pot face cafenelele, barurile, localurile, in situatia asta? Păi, se pot reinventa. Pot pune ecrane de sticlă pe mese, că în Hong Kong. Pot face marketing pe tema "paharele sunt sterile, ajung direct de pe linia de fabricație în folie de plastic și apoi la tine", sau "virușii nu rezistă la temperatura de fierbere a cafelei". Mai pot face livrări. Nu doar de cafea de băut, ci și de cafea boabe și cafea măcinată. Promoții. Fidelizare. Networking. CSR.

Cine n-o să facă ceva de genul ăsta ar trebui să închidă de azi, dar nu se poate. Nu poți concedia când vrea pula ta un angajat, omul are drepturi, prevăzute de Codul Muncii. Dar, în mare, astea sunt opțiunile: "investesc și continui" sau "mă conserv și rezist". E o decizie urgentă ca naiba.

Zilele astea o să pregătesc un curs online de marketing pe timp de criză. Pentru antreprenorii care nu știu încotro s-o apuce. Cine e interesat poate să-mi scrie pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Să ne auzim cu bine. 

*******

cărțile mele,

ambalate individual înaintea epidemiei și manipulate cu mănuși,

te așteaptă cu autograf și transport gratuit aici 

https://bogdanstoica.ro/shop

 

 

© 2019 Bogdan Stoica