"Închideți mall-urile". "Nu se poate". "Ok, trecem la Planul B".

Ieri am vorbit cu L, head-ul unui mall din Ploiești, care urma sa-mi sustina un proiect editorial foarte misto. Am sunat și la un alt mall din tara, unde pregătisem o expoziție într-un mall. Urmă să fac o lansare într-un mall din Cluj, dar am pus și proiectul ăla în stand-by. Le-am spus, tuturor, că nu cred că ar fi ok să chemăm oamenii în mall-uri, în plus față de cei care oricum ajung acolo. Le-am spus că în acest moment, chiar daca vorbim de cele mai curate "piete publice" din Romania, dorința mea cea mai mare se numește: "închideți mall-urile".

Numai că nu se poate. Mall-urile sunt structuri private, care nu țin doar de consumerismul nostru cretin. În ele sunt farmacii, magazine de chestii utile, de strictă necesitate, supermarketuri fără de care unii ar face foamea, pentru că au dispărut 80% din magazinele de cartier. Nu se pot închide mall-urile, oricât de tare mi-aș dori eu. Dar se poate face altceva. Acces controlat, cu turnicheti, astfel încât să nu se mai facă aglomerație. Covor cu dezinfectant și obligativitatea de a-ți decontamina mâinile cu dezinfectant, când intri. Și, cel mai important, interzicerea accesului copiiilor sub 16 ani neînsoțiți de un adult. 

Guvernul a oprit cursurile școlilor. De fiecare dată când s-a mai întâmplat asta, în general pe motive de zăpadă prea mare, mall-urile s-au umplut cu copii. Netul se umplea de glume sarcastice "n-ați avut cum să-i duceți la școală dar ce ușor v-ați croit drum, cu ei, spre mall". Acum nu mai e de glumă. Intr-un mall, dacă un contaminat de coronavirus pipăie două sacouri la H&M, probează un trening la Intersports, atinge un scaun, o masă, o farfurie și o furculiță la Pizza Hut, pune mana pe vreo 20-30 de balustrade, mânere, clanțe, rafturi, geamuri și strănută de vreo două ori pe jos, poate infecta, într-o sigură zi, de la câteva zeci la câteva sute de persoane. Și ar fi foarte trist ca acele persoane să fie copii, care, chiar dacă se pare că scapă ușor de boala asta, își pot băga în spital sau în mormânt părinții și bunicii (mai multe sfaturi privind copiii gasesti aici -  LINK). 

În concluzie:

1. Statul are timp, astăzi, 10 martie, să convoace de urgență cei 20-30 de CEO/decidenți ai mall-urilor din România. Să le explice situația și să facă împreună un plan de măsuri, astfel încât de mâine să se intre în mall-uri în regim de acces controlat, anti-aglomeratie si anti-copii, regim care poate începe chiar de pe 11 martie. Există soluții la orice, până vin turnichetii se pot pune niște malaci la ușă. 

2. Părinții care-și lasă copiii la mall, singuri, in aceasta perioada, sunt niște cretini. Punct. 

 

citeste si 

 

© 2023 Bogdan Stoica