doiș'pe lei pe zi, Urgent Cargus? pe bune?

- Scuze, n-am fost zilele astea în zonă. Cât îți datorez?

- Salut. Coletul e 100 de lei, transportul e 50.

- Cum să fie 50? Pentru un plic A5, cincizeci de lei?!

- Da, pentru că nu l-ai ridicat luni. La noi e 12 lei pe zi depozitarea. 

- Și de ce nu se comunica asta?

- Nu știu. Ai dreptate, lumea nu prea știe....

Nu prea știe? Lumea habar n-are. Cine ar mai trimite ceva cu Urgent Cargus dacă ar ști? I-ar zice PreaScump Cargus și l-ar șterge din telefon. 

Pe scurt: am cumpărat ceva de la un tip din Arad. Ceva mic, care-mi trebuie si care a incaput intr-un plic A5 (juma de coala A4, pentru oligofreni). Dacă aș fi primit plicul asta prin Poșta Română, aș fi plătit 7 lei. Dacă apelam la firma care livrează cărțile cititorilor mei, Nemo Express, aș fi plătit vreo 17 lei. Cu Fan Courier cred că aș fi plătit 50 de lei doar dacă primeam un televizor cu diagonală mare. Și acum mă întreb, cu starea de spirit specifică a unui om care se simte înșelat, de ce nu comunică Urgent Cargus marea lor șmecherie de făcut bani pe cârca celor ce n-au timp sa se vada cu curierul fix cand vrea pula curierului? Ca eu, de exemplu, nu sunt niciodata acasa cand munceste el, pentru ca, ghici ce! muncesc si eu!. De ce nu primești, în sms-ul care te anunță "aveți un colet, awb nr..., în ziua de ... veți fi vizitat de un curier Urgent Cargus", și "boule, stai acasa, in pula mea, ca tariful de depozitare în dubă este de 12 lei pe zi si daca primesti o papiota de ață".

[paranteza: 12 lei pe zi inseamna 76 de euro lunar. Cu banii astia imi inchiriez o garsoniera mica-mica intr-un camin de nefamilisti, unde ma pot duce zilnic sa injur Urgent Cargus].

Sigur, dacă e să rezum toată povestea asta la ceva scurt: nu ei sunt escrocii, ci eu sunt dobitocul. Nu le-am verificat politica de preturi înainte să accept coletul. Nu m-am imaginat că, deși e într-un război concurențial cum nu-s multe (stiu inside-uri, firmele de curierat chiar se lupta intens între ele), Urgent Cargus ar putea renunta cu așa ușurință la niște clienți după ce-i arde cu o "amendă" neștiută de 12 lei. Pe zi. Dar tot mi se pare etic (daca nu chiar obligatoriu din punct de vedere al legislatiei privind consumatorii) sa-mi comunici ca ai un tarif pentru zilele alea in care eu si curierul tau nu ne putem intalni. 

UPDATE: O suta de mii de afisari mai tarziu, ma suna cineva de la Urgent Cargus sa-mi spuna ca tariful ala de 12 pe zi nu exista si ca, cel mai probabil, am fost escrocat de curier. I-am spus ca nu cred asa ceva. Omul are casa de marcat portabila la el si mi-a dat o chitanta fiscala, adica seara a depus banii mei in casieria Urgent Cargus. In plus, el face zilnic o spaga de cateva sute de lei, daca duce mai mult de o suta de colete la destinatie, nu cred ca si-ar pune pielea in bat cu patru infractiuni (delapidare, frauda, fals, uz de fals), pentru treij'da lei. Asa ca am refuzat sa-i ofer detaliile cerute, gen ziua, curierul, awb-ul. I-am spus, in schimb, sa cheme auditul. Sa-i zica: "domnu' PriceWaterPulaMea, stiti, noi, aici, la Urgent Cargus, avem niste bani in cont si nu stim de ce". Sa fie ca in "BD la munte si la mare"...

Si pentru ca tot vorbim de transport, vă reamintesc ca la mine pe site [https://bogdanstoica.ro/shop], transportul cartilor, decoratiunilor si bijuteriilor este gratuit pentru voi. Adica il platesc eu. Nu ma intreba de ce nu fac asta marile site-uri, gen elefant, emag, etc, care fac bani cu nemiluita. Si nici despre Urgent Cargus, nimic, niciodata. Ca mi se pune pata si injur. 

 

© 2019 Bogdan Stoica