"permis doar dacă ai zece clase": o măsură idioată, luată de idioți

Dacă ești unul dintre cei care se bucură că, de la 1 iulie, doar cetățenii români cu zece clase absolvite mai pot obține permisul auto, să știi că ești fie superficial, fie snob, fie prost. Serios. Fie confunzi analfabetismul cu lipsa studiilor, fie crezi, ca un bou patentat, că din școli nu pot ieși analfabeți. 

Ba da, pot. Acum câțiva anișori am făcut o anchetă jurnalistică pe tema asta. Toți cei care obțineau permisul auto deși nu știau să scrie sau să citească aveau studiile făcute. Unii aveau chiar bacul luat. 

Asta se întâmplă mai ales în liceele din orașele mici, unde absențele, notele, texele și chiar examenele, se iau contra cost. Sau contra brânză, porc, lemne, motorină, etc. În orașele mari, analfabețîi care ies de pe porțile liceelor sunt, de obicei, conectați la politică. Serios. Dacă tăticu' e coleg de partid cu consilierul X, care e la putere, iar ăla e decident în facerea bugetelor pentru școlile și liceele din oraș, ii e foarte ușor să obțină pentru loaza de copil tot ce vrea, inclusiv diplome. 

Dacă ăștia care au făcut legea voiau să scape de analfabeții din trafic puteau introduce un examen scris. Zece rânduri de copiat de pe tablă, zece rânduri după dictare. Dura zece minute și era relevant: la mai mult de 10 greșeli e puțin probabil să ai bagajul lexical mai mare decât un papagal vorbitor și să-l folosești mai bine decât acesta. Așa că marș afară, la sapă, matură, cules cireșe, pula mea, ceva ce nu nenoroceste pe nimeni. Puteau chiar sa impuna examenul asta si la preschimbarea permisului, care se face la fiecare zece ani. Se crea astfel o sită, utila foc. 

Ăștia care au făcut legea sunt, însă, membri guvernului. Ai Guvernului Dăncilă. Condus de Viorica Dăncilă, o analfabetă notorie, care provine din PSD, partidul cu cei mai mulți votanți analfabeți, acum, că Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu nu mai există. Păi cum pula mea ar fi putut impune ăștia un astfel de test pe care l-ar fi căzut chiar ei?

Probabil acum razi satisfăcut că am scris "de rău de PSD". Nu asta era ideea,. Ideea e să nu te bucuri că a apărut măsura asta. Să retii ca, acum, un copil destept foc, autodidact, care a invatat sa citeasca si sa scrie de la televizor si de pe messenger, dar ținut la muncă, în solar, de părinți, nu va putea niciodată să conducă o mașină pentru că niște imbecili au decis că hârtia privind competențele lingvistice, și nu competențele lingvistice, sunt condiția eliminatorie. Măsură care va duce, probabil, la și mai multe șpăgi în sistemul educațional. Părinții decerebratilor vor da mai multă șpagă, mai devreme, pentru ca nemernicul anafabet să poată conduce fala și șmecheria familiei, o mașină căruia nu știe nici să-i scrie numele. 

sponsorul acestui text e aici

© 2019 Bogdan Stoica