cele enș'pe prostii de pe noua pagină de facebook a Vioricăi Dăncilă

Viorica Dancilă, prim-ministrul României și-a făcut pagină de facebook. Nu mă mir că abia acum, la un an și de mandat; pentru unii oameni pare foarte greu să faci o pagină pe facebook. Iar Viorica, știm toți, nu excelează în chestii de-astea, cu litere și cu rânduri multe, pline de cuvinte. 

Patru poze a folosit Viorica Dăncilă, la lansarea paginii. Toate sunt proaste. Nu neapărat ca execuție (deși și execuția e modestă), ci ca mesaj (era să scriu semiotică, dar segmentam prea tare audiența acestui text).

vi2

Poza de coperta, de exemplu, este o poză megaproastă. Nu pentru că pare mișcată (e foarte greu să fotografiezi 30 de oameni și toți să stea perfect nemișcați când apeși tu pe declanșator). E proastă pentru că:

- e făcută de la un punct de stație prea înalt și statura Vioricăi se estompează printre copiii ăia

- e făcută dintr-un unghi greșit (dacă vă uitați atenți, grupul se uită spre un alt fotograf, aflat cu 2-3 metri mai la dreapta)

- e făcută cu ceva care are lentila #umpic murdară (se vede după albul-gri al cămășilor).

Trecem, așadar, peste voma asta și mergem la voma poza de profil. Care e cocălăreală srl. 

vi3

Știți de ce? Pentru că nici un ochelarist autentic nu-și dă jos ochelarii așa, descendent. A facut-o, la debutul purtarii ochelarilor, si a observat ca aerul care-i iese pe nas când expira ii abureste lentilele. Ce vedeti e doar posing. Mai e o varianta, cand sugi un pic un brat al ochelarilor, si inca una cand gesticulezi cu mana in care tii ochelarii (posturile astea false se predau la toate cursurile foto de cacat). Plus ca, la cum stă tipa, cu gâtul încordat și cu cinș'pe microexpresii activate, e clar ca a pozat așa. Să pară cultă'n cap, cu gândul numa' la grijile poporului. 

Mai sunt două poze pe acolo.

Asta, în care poartă o culoare pe care un pesedist ar trebui s-o evite din oficiu. Primul mare război româno-român a fost pesede-pedele, roșii versus portocalii. Ati vazut vreodata vreun stelist in visiniu? Vreun liberal in rosu? Credeti ca vreun pesedist ar da LIKE la o poza care-i aminte de Eba, Blaga, Videanu?

vi5

Și asta, în care văd și eu, în sfârșit, o rochie asortată cu rujul ăla nefericit de sângeriu cu care Viorica Dăncilă își dă pe buze cum dă un mecanic cu vaselină pe pinioanele dintr-o cutie de viteze: la greu. Ca o fetiscana care nu stie sa se machieze, sau ca o provincială la prima ei vizită la mall. 

vi4

În toate pozele de pe site, Viorica poartă ochelari. Asta deși ea nu poartă ochelari în viața de zi cu zi. E logic de ce ii poarta in poze, nu? "Șefa, aveți reputație de idioată; așa, cu ochelari, pare că aveți creier". 

Nici cu textele nu stă bine pagina Vioricăi Dăncilă. Citatul ăla din Churchill, menit să ne convingă încă o dată că femeia nu e proasta cu craci pe care o vedem zilnic la tv, este nu doar o chestie amuzantă, ci și o gafă politică. Churchill a trădat România. I-a propus-o lu' Stalin, ca un proxenet jegos, ca să nu se bage rusul în Grecia. Churchill a scris pe șervețelul ăla "Rusia 90%" în dreptul României. El ne-a trimis după Cortina de Fier și în lagărul comunist, timp de 50 de ani. Cand citezi din Churchill de pe pozitia de om de stat esti doar un analfabet istoric.

In incheiere:

Cine o place pe Viorica să-i caute nefericitei pe google "yalta churcill românia" și să-i facă un rezumat. Scurt. Eventual, tot pe un șervețel. 

Cine n-o place pe Viorica să-i cumpere copilului Miaufulness. O să-și audă copilul zicând, la un moment dat: "tati, cine e Dăncilă și ce înseamnă complex?" Și pe urmă o să râdă amândoi.

Iar cine îl place pe Churchill să-mi sugă pula. 

© 2023 Bogdan Stoica