Care-i faza cu cărțile poștale vechi

Prima carte poştală a apărut în Austria, Ungaria a tipărit prima carte poştală cu temă istorică, Anglia a scos prima carte poştală dedicată publicității, Germania a scos prima carte poştală color, Statele Unite au scos prima carte poștală dedicată unui eveniment... Erau mii de fabricanți, care mai de care mai dornic să ofere ceva splendid, nu gri și trist. Dacă e să-i compar pe cei din breasla și din perioada aia, cu niste contemporani, i-aș compara cu scriitorii de aplicații de telefon.

Din păcate, cărțile poștale s-au născut talente și au murit speranțe. Apariția și dezvoltarea telefonului fix, prin anii 30-40, le-a oprit prematur "cariera". Pe urmă a venit și al doilea război mondial, care a lăsat în urmă o omenire pragmatică, orientată doar spre bani, nu spre artă pe orice petic de hârtie, ca până atunci.... Dorinta de a fi recunoscut ca fiind cel mai bun a fost inlocuita de dorinta de dividende cat mai mari. De-aia sunt atât de mișto și de prețuite cărțile poștale vechi, iar cărțile poștale de după anii 50 nu fac nici cât o ceapă degerată. 

cpp

Am strâns și eu cărți poștale vechi. Sunt niște mici dispozitive de impresionat. Pe câțiva zeci de centimetri pătrați ai și o opera de artă, și un timbru care vorbește despre un rege, și o ștampilă care vorbește despre un oraș, și, nu de puține ori, o poveste de dragoste comprimată cum numai un romantic de acum o sută de ani o putea face. La o parte dintre aceste cărți poștale n-o să renunț niciodată, probabil. Altele însă... hai să spunem că am prea multe, de prea multe feluri. De azi, o parte sunt pe https://bogdanstoica.ro/shop. Să vă bucure și să vă inspire și pe voi.

Nu uitati nici ca pana sambata inclusiv, cine cumpără cel puțin două cărți (de citit, nu postale) de pe https://bogdanstoica.ro/shop are sansa sa primeasca si un cufăr vechi de pe vremea străbunicilor.

© 2023 Bogdan Stoica