Ai porumbei? Hai să-ți arăt ceva mișto

N-am porumbei. Stau la bloc, am o pisică, deci e clar, da? Da'mi plac. Când eram mic, nu era zi să nu mă duc la Traian, colegul meu de clasă, care avea o volieră cât casa. Mergea cu ei la concursuri, se pricepea să citească ce scria pe inelele alea mici, din aluminiu, ce mai, părea profesor în porumbei. Mai încolo, în viață, am întâlnit și profesori adevărați. Oameni care bagă zeci de mii de euro în porumbei, care au mașini speciale, cu zeci de cuști, cu care merg la concursuri, care au o mie de lei să dea pe un ceas de concurs. Am înțeles, din diverse discuții cu ei, că porumbeii nu sunt doar ceva care se vede foarte mișto într-o poză, ci și o investiție care-și scoate banii, dacă nu ești tâmpit și ai grijă de ei cum se cuvine.

Reține, te rog, cuvântul "grijă". Despre el este vorba. Dacă ai porumbei, ai putea, de exemplu, să nu mai dai o căruță de bani pe cărămidă spartă.

Paranteză: porumbeii, ca multe alte păsări, au o digestie destul de cretină. Neavând dinți, au nevoie ca ceva să le mărunțească hrana și atunci mănâncă pietricele mici, ce acționează ca niște pietre de moară in stomac, fărâmițându-le hrana în particule fine. Exploatând această particularitate, mai multe firme vând crescătorilor de porumbei piatră chioară, în special cărămidă calcinată și mărunțită, la prețuri destul de mari.

Nu e (atat de) rea. Dar dacă tot ai păsări de competiție, de ce să nu profiți de chestia asta și, în loc să arunci cu banii pe ceva ce ai putea face singur, cu o cărămidă veche, o găleată metalică și un drug de fier, îți sugerez să cumperi Multimineral GRIT - supliment pentru porumbei.

Cum ziceam, nu mă pricep la porumbei. Mă pricep, însă, sa recunosc un produs revolutionar. Iar produsul ăsta este făcut de Enviro Naturals, firma prietenului meu Gabi, cel care produce și cel mai bun nisip pentru litieră din România, despre care am scris, deja pe blog. Multimineral GRIT, produsul ăsta pentru porumbei, este tot pe baza de zeolit, acel mineral fantastic (vezi mai jos ce e) așa că îmbunătățește digestia porumbeilor rezolvand, de exemplu, problema cu luciul penajului, una importantă la o pasăre evaluată la mii de euro.

Unde pui că e natural sută la sută, îmbogățit cu minerale și atestat BIO.

Și da, nu costă mare lucru. Costă chiar un pic mai puțin decât rahatul ăla de cărămizi pisate: 65 de lei găleata de 15 kilograme.

Mineral GRIT poate fi cumpărat de AICI.

Dacă ai întrebări la care textul meu nu răspunde, poți să le adresezi AICI.

Mentionez si că, zilele astea, zece pungi de jumătate de kilogram fiecare (vezi cum arată AICI), sunt disponibile, complet gratuit, pentru cine comandă cărți de pe https://bogdanstoica.ro/shop

Zeolit este o rocă vulcanică naturală cu o compoziție și o structură aparte ce funcționează ca un magnet chimic pentru metalele grele și diverse chimicale, pe care le încorporează în structura lui și nu le mai eliberează. Datorită acestor proprietăți, zeolitul e folosit în purificarea apei, în hrana animalelor și în agricultura bio, ca material depoluant, supliment alimentar, produs de detoxifiere, catalizator industrial. In varianta "Multimnineral GRIT supliment pentru porumbei", produsul este sută la sută natural, paraziții nu se pot înmulți în el, nu provoacă alergii si nu este toxic, neexistând riscul de imbolnăvire al pasarilor.

© 2023 Bogdan Stoica