#fărăproști - o idee apărută din intrebările referendumului

Am citit întrebările pentru referendum. Ce-o să votez e treaba mea, n-am de gând să vă explic de ce să țineți cu unii sau cu alții, desi pentru mine e limpede că referendumul asta e un pielea pulii de pretext, folosit ca tema electorală de ambele tabere. Dar chiar și așa mă voi duce la vot, eu merg la vot de fiecare dată când se votează ceva, nu doar câteodată, ca hipsterii cretini. Deci hai toti la referendum, cine stă acasă mă-să-i nustiuce, etc, bine, gata. 

Băi, dar întrebările....Cum să zic? Băi, m-a durut sufletul citindu-le. Sunt atât de prost scrise încât parcă-l aud pe Fuego cântând 'toate-s la fel" a lui Cheloo. Cel puțin a doua e... Dacă ai scrie așa ceva la bac, orice prof de română, chiar și unul indulgent, te-ar depuncta. 

Suntem 20 de milioane. Avem o sută de mii de absolvenți de drept și de comunicare. Băi, să murim noi că nu s-au găsit doi gorobeti care să poată să traducă din româna tampitilor care ne guvernează, în româna pe care o înțelege oricine, conținutul acelor două întrebări? Cum e posibil să ne manifestăm la un asemenea nivel de mediocritate si sa inchidem ochii? Cum e posibil ca toată comunitatea de influencerii pulii mele să nu zică nimic sau sa zica altceva in afara faptului ca intrebarile de la referendum sunt o rusine a tiparului

Pe de altă parte, uitandu-ma la voma aia de exprimare, mi-a venit o idee. Și o propun, de aici, tuturor partidelor politice. S-o găsi unul care să o adopte și să facă din mine cel mai înverșunat apărător și susținător, după caz. Ce vreau eu este să se modifice legea alegerilor și legea funcționarului public. Nu cu mare lucru. Ceva fin. 

Orice om care vrea să candideze, în alegeri, la orice funcție, să fie obligat, înainte să-și facă dosarul necesar la biroul electoral, să dea trei teste:

  • 1. un test de inteligență
  • 2. un test de limba română
  • 3. un test psihiatric

Iar dacă ia mai putin de 8 din 10 puncte, să nu poată candida. Se ducă în pula mea, acasă la el, și să-și chinuiască nevasta, copiii, colegii, vecinii, cu prostiile din capul lui de cretin analfabet, nu un sat, o comună, un oraș, un județ sau o țară. 

Iar setul asta de teste să se dea și tuturor funcționarilor publici din România. Să umble Loteria Română din instituție în instituție, cu o sculă de-aia din care scoate bile random, să pună în bile numele tuturor angajaților și să se înceapă examinarea lor cu bateria de teste de mai sus, în ordinea în care au fost extrași. Să nu mai zică cineva că s-a început cu pesediștii sau cu peneliștii sau cu pula mea. 

Și gata. Să fim prima țară în care proștii sunt numai în sectorul privat (că în sectorul privat dacă esti prost rău ajungi la matură, nu premier sau președinte, ca la stat). Să nu mai fie ca acum, cu toți cretinii angajați la stat, la trai pe vătrai, pe banii și pe nervii oamenilor. Iar personaje cu intelectul ca Viorica Dancila si Klaus Iohannis sa nu mai existe. 

#fărăproști. Na, ca am gasit si hashtag....

-----------------------------------------

întrebarea:

"sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"

suna muuult mai bine dacă era formulată așa: 

"sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniile organizării judiciare, infracțiunilor și pedepselor și cu extinderea dreptului (cui?!) de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"

... dar gramatica e greu.  Vorba lui Petreanu: "atat s-a putut".

------------------------------------------

 cartile mele sunt aici: https://bogdanstoica.ro/shop

© 2023 Bogdan Stoica