Cum s-a incaltat Ziarul Financiar cu doi pantofi de stangul

Daca mi-ar fi venit un reporter, in redactie, cu chestia asta, l-as fi intrebat, amical, daca e prost sau lenes. Doar in aceste doua situatii, ignorate complet de Ziarul Financiar, poti publica informatiile astea fara sa te intrebi cum e posibil ca Romania sa importe anual 60 de milioane de perechi de incaltaminte si doar una din sase perechi de pantofi de import sa fie din piele, in loc sa te intrebi cat e spaga, la Vama, ca sa treci un container de incaltaminte din piele cu acte false, de parca sunt din vinilin, ca sa platesti taxe mai mici.

Va spun eu cat e spaga: cam trei mii de euro la fiecare 15.000 de perechi. Adica sub zece lei pe pereche. Pe urma faci alte acte pantofilor, spunand ca sunt produsi in Romania, si-i vinzi la 150 de lei perechea, sa scapi de ei repede si sa duci acasa, la copii, un castig cam de 200.000 de euro. 

E atat de usor? Da, este. Teoretic, nu poti spune "pantofi buni" doar pentru ca sunt din piele. Talpa, croiala, vopselurile folosite, adezivul, cusaturile, sunt cele care fac niste pantofi sa fie comozi si sa dureze. Romanul, insa, cand aude de pantofi din piele, simte ca a dat lovitura. Daca-i spui si ca-s romanesti, e gata sa cumpere doua perechi, nu una. 

Nu va ganditi ca smenul asta cu pantofi e o chestie wow, specifica pantofilor. Smecheria se face si in alte domenii. Unii, de exemplu, importa curele. Intra 40.000 intr-un TIR. Vama nu le poate numara, asa ca se cantareste una, apoi se compara rezultatul cu greutatea totala a incarcaturii. Daca te duci la cantarit cu una, extrem de grea, treci prin vama un TIR cu 40.000 de curele avand acte de 15.000 de curele, si dreptul, conferit de statul roman, de a vinde, la negru, 25.000 de curele.  

Nu poti face stiri despre consumul de bunuri de import fara sa tii cont de contrabanda. Si nu poti afla cifrele reale, cu care sa faci o strategie de business a tarii, pana nu faci o curatenie pe cinste in Vami. Pe cinste si la propriu, si la figurat. 

********

cartile mele sunt aici...

w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon.

 

© 2023 Bogdan Stoica