www.bogdanstoica.ro

boicotati produsele frantuzesti - varianta pentru prosti

Sub titlul "Naționalismul, explicat pentru regele mediocrilor Bobo Stoica și supușii săi", Ovidiu Eftimie, de la TimesNewRoman, scrie pe blogul lui despre un text de pe blogul meu. Ala cu o mie de like-uri si 1.200 de share-uri, care mi-a atras, sambata, suspendarea contului de facebook pe 30 de zile. Ala despre papagalii frustrati de la Charlie Hebdo cu ale lor glume atat de proaste incat nu aude nici dracu' de ei decat atunci cand o fac de oaie. Ce-a scris Eftimie e un text atat de departe de a sesiza inadvertente in al meu incat mi-am pus problema daca nu cumva am scris intr-un fel care este mai greu inteles de unii oameni. Asa ca revin.

Cand a scris Eftimie despre mine, internetul romanesc era impartit in doua: cei ca mine, care nu pricep de ce o tipa ca Simona Halep trebuie luata degeaba la niste mistouri nesarate, si cei ca Eftimie, care sustin ca umorul Charlie Hebdo e greu de priceput pentru ca e mega ultra fin. De atunci insa, lucrurile s-au precipitat. Cateva sute de mii de romani au muit Charlie Hebdo pe internet atat de tare, incat umoristii pulii mele de la Charlie Hebdo au renuntat la caricatura cu Simona Halep. Alti romani, dintr-o asociatiei a diasporei, au anuntat chiar ca-i dau in judecata. Nici Eftimie n-a mai insistat pe subiect. A mai facut o caricatura de cacat pe timesnewroman, in care romanii sunt prezentati la curul gol, pentru ca "nu sunt in stare sa produca nimic". N-a nimerit-o, lohn-ul de confectii e megadezvoltat in Romania, plus ca sunt o droaie de branduri frantuzesti care-si cos hainele in Romania. 

Nici cu textul n-a nimerit-o.

  • Eu am scris ca francezii si-au alterat etnia, eftimie zice ca gresesc, uite, presedintele Frantei e alb. Dupa logica lui, pentru ca Iohannis e etnic neamt, noi toti suntem un neam germanic.
  • Eu am scris ca francezii n-au fost alungati din colonii, el zice ca francezii doar nu mai fura teritorii de la alte tari. Pai cum sa mai fure cand toate coloniile i-au scos in suturi? :)))
  • Eu am scris ca din punct de vedere militar Franta e o rusine mondiala, el zice ca a fost în ultimele secole cea mai mare putere militară din Europa. A fost!
  • Eu am scris ca Franta nu prinde un terorist imediat, ca americanii, el sustine prosteste ca nu e adevarat. Pai nici teroristii care au atacat Charlie Hebdo n-au fost prinsi imediat... 
  • Eu am scris ca nimeni nu viseaza sa-si ia un Citroen sau un Alcatel, el imi spune de Pascal Bruckner, de parca acest autor vinde cel putin un milion de exemplare in Romania.

Si tot asa. Am fost megadezamagit. Textul e plin de silogisme si de oftica pura, nu de argumente. Am remarcat si link-ul de afiliere (omul o sa incaseze un comision de 20-50 de bani daca iti cumperi cartea mea de pe linkul lui), ceea ce-l face pe Eftimie un baiat cum n-am mai intalnit. Pula mea, daca stiam ca vrea sa-mi vanda cartile... :))))))))))))

Doar doua enunturi mi se par notabile in textul lui Eftimie: 

1. (francezii) "au și ei dreptul să ne mai facă din când în când țigani"

Nu am ce sa comentez. Daca Ovidiu Eftimie a ales sa-si traiasca viata asa, ca om care merita sa fie batjocorit degeaba de alti oameni - asta e. Sa-si faca un partid, un ong, ceva, sa militeze pentru dreptul francezilor de a ne face tigani si sa fie fericit

2. „naționalismul e dovada vie a reîncarnării pentru că nimeni nu poate fi atât de prost într-o singură viață”

Afirmatia este de o prostie fara margini. In toata lumea se poarta nationalismul economic (oamenii sunt indemnati sa cumpare din proximitate, nu de peste mari si tari), politic ((inclusiv Franta incearca permanent sa favorizeze companiile si angajatii francezi) si cultural (comunitatile investesc in conservarea traditiilor si culturii locale). In plus, peste tot oamenii se solidarizeaza la bine, dar mai ales la greu, cu un concetatean iubit.

Eftimie, insa, probabil stie despre nationalism doar ca a fost practicat de Hitler si de Vadim Tudor. Mai are si mentalitatea descrisa la punctul 1. Pai mi se pare de-a dreptul logic ca un astfel de om sa se infurie de-a dreptul cand scrii de rau despre cei care au dreptul, in opinia lui, sa-i batjocoreasca pe romanii "care nu sunt in stare de nimic".

Linkul spre articolul lui Eftimie despre mine este AICI.
Caricatura lui Eftimie cu romanii care nu-s in stare de nimic este AICI.
Linkul lui Eftimie de afiliere, prin care omu' castiga un ban cinstit vanzandu-mi cartea, este AICI.
Pe facebook, pe Eftimie il gasiti AICI.
© 2017 Bogdan Stoica