esti fan Simona Halep? boicoteaza produsele frantuzesti.

N-au rezistat decat cateva zile francezii succesului Simonei Halep. Si nici nu ma mir. Etnia lor aproape ca nu mai exista, sufocata de genele marocane si africane, n-am mai vazut un francez saten cu parul cret de ani de zile decat in filme. Imperiul francez nu mai exista, aroganta politicii externe alungandu-l din aproape toate coloniile pe care le-a avut. la nivel militar rad si curcile de ei, sunt bancuri cum instructia unui soldat francez incepe cu modul in care tii mainile sus cand te predai. Cand au un terorist pe strazi il prind intr-o luna, nu intr-o zi, ca americanii. Acum o sută de ani erau must-ul fiecărui român: lecturile, hainele, parfumurile, dansurile - toate veneau de la Paris, oraşul Luminii. Acum, francezii sunt praf la haine, electronica, muzica şi internet, iar maşinile lor sunt celebre doar pentru preţul uriaş. 

Le-au mai ramas afacerile si tupeul nesimtit. De tupeu nu-i putem vindeca. De afaceri, insa, da. Uitati-va la Tesla, o companie de zeci de miliarde de dolari, cum s-a dus in cap din doua declaratii nechibzuite ale fondatorului. In epoca retelelor sociale, a comunicarii fara sa mai treci mesajul printr-o entitate media, poti casapi orice brand, oricat de mare ar fi, oricand. 

Si fix asta va propun sa facem. Sa boicotam, o zi, o luna sau un an, produsele franceze disponibile in Romania. Nu are cine altcineva sa o faca. Am avut si vom avea un MAE de cacat, umil si slugarnic, specific unei tari care nu aspira decat s-o suga licuricilor. Nu avem nici lideri de opinie sau lideri de partide care sa se ridice si sa spuna "nu permit" cand simboluri romanesti sunt terfelite de niste ciuri-buri. Asa ca va propun s-o facem noi, singuri-singurei, cum ne taie capul.

[paranteza / primul politician care se ridica impotriva acestei mizerii aduna in 24 de ore cel putin doua procente de intentie de vot la ce mai avea dinainte / inchid paranteza]

Franta are sase mii de companii in Romania, adica sase mii de canale prin care banii romanilor ies din tara asta.  Cât de misto ar fi ca prin canalele astea sa nu mai treaca bani? Sa nu mai cumparam produse si servicii frantuzesti, pana cand Ambasada Frantei la Bucuresti nu da un comunicat prin care isi cere scuze pentru caricatura care o transforma pe Simona Halep intr-un vanzator rom de fier vechi?

BOCA

Ce-ar fi sa nu mai cumparam maşini Renault, Citroen, Peugeot, cauciucuri Michelin, sa ne scoatem banii de la BRD, sa nu ne mai asigurăm la Groupama şi AXA Asigurari, sa renuntam la abonamentul Orange, sa nu mai cumparam telefoane Alcatel, sa nu mai mancam lactate de la Danone şi Lactalis, sa nu mai facem cumparaturi în Carrefour, Auchan, Cora, Interex, Bricostore, Leroy Merlin, sa înlocuim medicamentele produse de Sanofi-Aventis şi de Servier, sa nu mai folosim carduri Accor, sa nu ne mai facem case cu ciment de la Lafarge şi geamuri de la Saint Gobain si sa reclamam drumurile proaste făcute de Bouygues, Vinci şi Colas (esti liber sa adaugi la lista asta ce nume de companie frantuzeasca stii)? De fapt, am putea sa-i reclamam pe toti, sa le scriem pe paginile de facebook ale produselor pana se simt ca Gabriela Firea.

Cum ziceam: o zi, o luna, un an. Uitati-va la caricatura de mai sus si alegeti singuri.

DISCLAIMER 1: Stiu ca Ambasada, statul francez, companiile invocate mai sus nu au nici o vina ca papagalii aia de la Charlie Hebdo nu au umor. Dar asa cum noi, ca stat, suntem atentionati de fiecare data si suferim de fiecare data cand un conational o face de oaie prin Franta, cred ca ar fi foarte util ca francezii sa auda si ei un mesaj de tipul "baieti, jucati-o p-asta, sa vedeti cum e". Sa-i futa ei in gura pe umoristii lu' peste, de necaz. 

DISCLAIMER 2: De la faza similara de acum cativa ani, cu "Le salut roumaine", cand ne-au prezentat ca pe o natie de cersetori, nu mai am nimic franţuzesc prin casă si refuz clientii cu capital francez indiferent de suma oferita pentru serviciile mele. Cat despre falsii umoristi de la Charlie Hebdo, am spus-o inca de atunci: JeNeSuisPasCharlie

DISCLAIMER 3: Nu ma uit la tenis, nu-s fan Simona Halep si sunt nationalist doar la modul "hai sa cumpar de la vecini si prieteni, ca si ei o sa cumpere de la mine". Nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt roman si sunt mandru de orice roman care face lumea sa se uite spre noi cu simpatie. Iar Simona Halep, prin victoria ei, nu a facut un serviciu de imagine doar Romaniei, ci si Frantei. Ea a facut sa se vorbeasca despre Roland Garros, nu invers. fara campioni ca ea, Roland Garros ar fi doar un prapadit de teren de tenis, nu un teritoriu sfant si magic.

 

*************
mon sponsor c'est moi:

w1w2w3 w5w4w6 w00

© 2023 Bogdan Stoica