"am fost senator, sunt general, eu nu umblu beat cu masina, cum va permiteti?"

"Domnilor politisti, intrebarea dumneavoastra mi se pare jignitoare. Am fost senator al Romaniei, sunt general de armata, mi-am rupt spatele si picioarele jucand tenis pentru Romania, am ascultat imnul cu mana pe inima si cu ochii la tricolor! Cum credeti ca as putea sa umblu beat cu masina, ca orice cocalar prost? Cum credeti ca mi-as arunca la cos reputatia si credibilitatea pentru niste pahare de bautura? Pai credeti ca eu, un model de viata pentru generatii intregi de copii, un om caruia Trump ii raspunde la telefon, as fi capabil sa umblu beat cu masina? Cum va permiteti sa insinuati asa ceva?"

Putea fi si asa, nu? Iar cei trei-sapte politisti-militieni pe care ii uraste tot internetul si care il pandeau cu ferocitate pe Ilie Nastase doar din rautate, sa-l faca de ras, n-ar fi avut ce face. Sigur ar fi putut sa-i coboare cu forta geamul masinii, sa-i imobilizeze capul, sa-i deschida gura si sa-i bage pe gat, cu forta, vreo doua sute de vodca, ca sa le iasa jocul marsav. Ca asa-s politistii-militieni, ingeniosi si inventivi. Numai ca n-a fost nevoie. Ilie Nastase a baut cateva pahare si a devenit fix atat de prost incat sa uite ca ar putea pleca acasa si altfel decat la volan. Cu taxiul, cu un Uber, sau cu orice nene care il admira. N-a facut-o si a picat pe mana acelor baieti in uniforma, care l-au umilit ca in curtea scolii. 

A fost fix ca-n bancul ala, in care un tip e la masa cu iubita, vrea sa-i ceara sarea si din greseala ii iese: "futu-ti mortii ma-tii de rapandula, mi-ai distrus viata!".

Haios e ca in acelasi timp cu incidentul #ilie_nastase_beat_la_volan, care a starnit indignarea retelelor sociale prin aparenta brutalitate a politiei, s-a desfasurat si incidentul #invatatorul_sadic_care_si-a_tarat_cainele_cu_masina. Si ghici ce? Netul a reactionat corect. Adica n-a scris nimeni "dar lasati-l in pace pe bietul om, ce-a facut, doar si-a legat cainele de masina, nu va mai luati de invatatori, ca ne educa odraslele, vorbim doar de un caine". Nu. Lumea a cerut de data asta aplicarea exemplara a legii si chiar mai mult, eventual chiar legarea invatatorului de o masina si plimbarea lui intr-un mod similar. 

Si asta spune ceva: ca pentru multi dintre noi, condusul masinii beat nu e asa o mare nenorocire, dar si ca un caine e mai valoros, in mentalul colectiv, decat niste politisti.

Nasol. 

******************

Vineri, 1 iunie, ma gasiti la Bookfest, la standul Editurii Univers, cu cartile mele, cu javra de Ghena si cu cartile lui.

w1w2w5

w4w6 w00

© 2019 Bogdan Stoica