de ce era băut la volan ăla de la SRI

„...în jurul orelor ... pe rază localitătii Tancăbesti a avut loc un accident rutier ... decesul unei persoane ce traversa strada ... șoferul este militar în cadrul SRI ... avea o alcoolemie de 0,43 ml/l alcool pur în aerul expirat ... dosar penal ... ucidere din culpă și conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice... Parchetul Militar ..." (IPJ Ilfov). Ulterior s-a aflat că autorul accidentului era chiar șeful SRI Prahova și de aici a plecat un văl (mic, temperat), de indignare publică: Un asemenea om, băut la volan?! Păi cum se poate așa ceva??????

Se poate, băieți. Șeful SRI Prahova conducea băut dintr-un motiv foarte simplu: toți oficialii români beau și își conduc mașinile. I-am văzut eu

Timp de 15 ani, am fost la n evenimente care aveau cel puțin trei ingrediente: 1. se desfășurau după oră 14.00; 2. includeau servirea de băuturi alcoolice; 3. la ele participau și înalți oficiali locali sau naționali. De la fiecare din ele plecau, băuți, la volan, cel puțin 10-15 persoane. Senatori, deputați, prefecți, primari, șefi de poliție, din Finanțe, diverși directori și șefi de servicii, dar și secretari de stat, miniștri, președinți. Și jurnaliști.

Că mă credeți sau nu, eu n-am făcut-o niciodată, din două motive: Primul: în a doua luna de deținere a permisului auto, după ce băusem un singur pahar de vin, era să lovesc un băiețel care mi-a traversat, din senin, prin fața mașinii. Avea exact înălțimea fiicei mele, iar gândul că părinții lui erau să rămână fără el iar fiica mea fără mine anii pe care i-aș fi petrecut la pușcarie a fost un element de autoeducare rutieră de excepție. Al doilea motiv: eu n-am fost niciodată un jurnalist iubit de oficiali și nu mi-aș fi riscat permisul sau libertatea consumând alcool în prezența unor tipi care abia așteptau să mă lase fără permis, viitor, picioare etc. Așa că fie nu beam alcool, fie îmi lăsam mașina acolo, după eveniment.

Va rog sa nu incepeti cu "Dar de ce scrii asta abia acum si n-ai scris atunci, cand se imbatau aia pe langa tine?". Adica, intrebarea e justificata, dar n-o sa fiti de acord cu raspunsul daca nu stiti contextul. Stiu ca vedeti in filme cum jurnalistul de investigatie munceste la biblioteca, fileaza, bate arhivele in cautarea unor indicii. La noi nu e asa. La noi, investigatia de presa incepe la spriz. Acolo se dezleaga limbile si afli cine cu cine ce a facut si de ce si cati bani si de la cine si pentru cine si cand. Daca ai suficienta minte sa pui cap la cap ce auzi si sa cauti, in zilele urmatoare, dovezi care sa sustina ce-ai aflat, te-ai ales cu o preafrumoasa ancheta de presa. Dar niciodata nu scriam despre chefurile alea, ar fi fost ca si cum as fi taiat vaca, in loc sa o mulg.

Nu pot sa continui textul asta fara sa spun si ca si eu am condus, băut, de câteva ori. De două ori am mers la București la câteva ore după ce băusem destul cât să nu mă ating de volan, dar pentru că prezența mea era vitală în rezolvarea unor probleme ale altor oameni la care tin. Am condus cu 40 la oră, cu ochii beliți în toate părțile. Alta data am condus nebunește, într-o noapte ploioasă căreia îi mulțumesc, pentru că așa drumul a fost extrem de liber. Din nou, era vorba de o urgență, de data asta medicală. Și-am mai condus o data băut, singura data cand am facut-o fara un motiv intemeiat. Luasem prânzul la un local aflat foarte aproape de casa și ne-am întins la spritz, iar pe la doua noaptea am ieșit în fața hotelului și am decis că până la mine acasă e o linie foarte .... dreaptă. Au urmat câteva minute de chin să scot mașina din parcare, alte câteva minute să ajung acasă pe o strada absolut pustie și o parcare în fața blocului care m-a făcut să mă piș pe mine de râs, a două zi, când m-am trezit: ocupasem nu două, ci trei locuri de parcare și blocasem două mașini. Nu-s deloc mandru de mine ca am facut asta si ma consolez doar cu gandul ca nu cred sa existe cineva cu permis auto de mai mult de 15 ani care n-a condus baut cel putin o data.

Marea diferenta intre mine si oamenii ca seful SRI Prahova este ca, daca as fi fost oprit de politie, eu as fi ramas fara permis in oricare din situatiile de mai sus. Ei nu. Pot sa va asigur, in cunostinta de cauza, că în România, un post înalt în ierarhia unor instituții îți permite să bei până mori și să te urci la volan fără să riști să fii oprit, vreodată, de vreun polițist, pentru că fiecare polițist de rutieră cu mai mult de cinci ani de experiență știe numerele de înmatriculare ale mașinilor tuturor instituțiilor și evită să le oprească, știind că din mașinile aia se poate da un telefon care să le mute postul undeva unde îngheață frigul. Si tipul ăsta de la SRI ar fi ajuns acasă, neoprit de nimeni, dacă nu o lovea pe femeia aia. Iar daca nu murea tipa, vă asigur ca nici alcoolemia lui din seara aia n-ar fi fost cunoscută vreodată. Ar fi sunat telefoanele si s-ar fi rezolvat problema, cumva.

Dar nu vorbim doar de ăștia ca seful SRI Prahova. Pe lângă fiecare înalt oficial sunt 5-10 oameni de afaceri, de obicei cei care plătesc mesele si care se folosesc de relațiile de prietenie cu oficialii pentru a-și câștiga imunitatea în trafic. Adăugați și nevestele oficialilor și copiii lor. Adăugați-le și adjuncții. Și ei sunt imuni la poliția rutieră, iar dacă sunt opriți, dau un telefon unde trebuie iar agentului ăla i se transmite, pe loc, că poate are și altă treabă. Si chiar daca, pe loc, agentul rezista sugestiei de a nu-si face meseria, in maxim un an simte efectele intransigentei lui, pentru ca leprele astea sunt si razbunatoare si bine conectate, iar politistul ala are nevasta, parinti, frati, vreun balcon inchis fara autorizatie sau vreun teren fara cadastrul in regula....

Dacă cineva, cu mai mult timp decât mine, ar face o istorie a incidentelor rutiere în care au fost implicați înalți oficiali de stat care erau băuți, ar ieși o listă pe cinste. În fugă, așa, amintesc cativa: colonelul DIE Bernevig, Cristian Boureanu, Ludovic Orban, Nicușor Constantinescu, Radu Sorin, Mircia Muntean, Vasile Cățea, Marius Nicoara....

În Prahova sunt vreo sută de primarii, vreo cincizeci de direcții deconcentrate, vreo zece filiale de partid și diverse organizații, vreo două sute de biserici și vreo douăzeci de cabinete parlamentare. Folosind algoritmul de mai sus, mie îmi da că între 500 și 1500 de oameni își conduc mașinile fără să fie opriți de poliție sau, dacă sunt opriți, fără să fie testați cu etilotestul. Multiplic cu numărul de județe și îmi da, în variantă optimistă, că doar 20.000 de șmecheri din România conduc băuți. Singura metoda de lupta impotriva lor si a celor ce ii protejeaza pe care o vad eu este camera video de pe echipamentul politistului de rutiera (bodycam). Ne trebuie un martor digital si impartial pentru ca interactiunea dintre politistul de rutiera si soferul baut, oricine ar fi el, sa nu se mai soldeze decat cu ridicarea permisului. Dar nu-mi fac mari sperante. In ultimii 20 de ani, Politia Romana, desi are vreo 5.000 de politisti de rutiera, a cumparat doar vreo 40 de bodycam-uri. Pai ce politician credeti voi ca o sa aprobe, vreodata, o alocare bugetara pentru inca 4.950?!

Înțelegeți, acum, de ce nu mai contează că șeful SRI Prahova a accidentat mortal o femeie, băut fiind? Păi e doar unul din cei 20.000 care puteau omori pe cineva în seara aia. Am scapat ieftin, ar trebui să fim fericiți....

 

sau mai bine uita tot ce ai citit si cumpără niște cărți mișto pentru niște tipe mișto:

w1 w2 w3 w4 w6  

© 2023 Bogdan Stoica