uite cine danseaza cu banii

Ajung acasa, deschid tv-ul (logic, pe pro), si imediat, o pizda blonda si senzationala imi fute una in retina de nu ma vad. In urmatoarele secunde, urmeaza regretele: a, e doar la televizor; ia uite, e cu "preferatul" meu (ala cuplat cu Antonia). Si pe urma blonda dispare, il vad pe Cabral (e prea mult Cabral la tv, nu?), care imi spune ca la Uite cine danseaza, compania Tymbark da un premiu de 100.000 de euro ce vor fi donati organizatiei Hopes and Homes for Children, care "va ajuta cu ei 130 de familii care si-ar putea abandona copii, din cauza unor probleme". Si ca putem dona si noi.

Fac un calcul: 100.000 impartit la 130 = 769 de euro, adica vreo 3.500 de lei, de familie. La Pro, un spot se vinde cu minim 100 de euro punctul de rating, iar show-ul similar Dansez pentru tine facea 6-7 puncte de rating, deci un spot difuzat luni seara la Uite cine danseaza o sa coste (e doar o estimare, dar va asigur ca nu gresesc foarte mult), minim 700 de euro. Daca show-ul asta are steluta de produs premium, o sa aiba alt pret, mult mai mare, ca asa face pro-ul, asa ca spotul poate sa coste, in functie de audienta, pana la 5.000 de euro (nu muriti de inima, la Euro2016 spotul a costat si 15.000 de euro). Sunt minim 12 minute de publicitate pe ora, adica 24 de spoturi, iar emisiunea pare sa aiba mai mult de doua ore, asa ca, desi nu stiu cate editii o sa aiba show-ul si care o sa fie audientele, am asa, un feeling, ca toata donatia sponsorului va fi acoperita doar cu incasarile din ultima ora a ultimei editii, iar restul sunt bani de caramele.

Restul dupa ce scazi cheltuielile, nu-s tampit. Un astfel de show se face cu 150-250 de oameni, care trebuie platiti, plus costuri de productie, de emisie, de marketing, fiecare nit din scena aia a costat... Dar tot nu pricep de ce Pro plimba aiurea banii sponsorului pe ecran cand ar fi putut sa ia banii tuturor clientilor de publicitate posibili, sa aloce un procent din suma organizatiei HHC si restul sa-i bage in buzunar. Sau de ce sponsorul n-a donat direct, suta de mii de euro, ong-ului si o da de gard la tv cu generozitatea. Ca de fapt, sponsorul e cam zgarcit, in loc sa doneze si-a trecut banii la cheltuieli de marketing, ca sa deduca tva si impozit pe profit, povestea arata ca o optimizare fiscala, nu ca o donatie. Sau e o donatie si cabral nu stie ce spune? Ca-s nelamurit, site-ul hhc nu spune o vorba despre show, iar site-ul pro nu spune o vorba despre mecanismul donatiei.

Si de ce nu apare doar blonda aia, #ecaterinadosan, la tv? Pe bune, de ce nu? Daca ar sta doua ore pe ecran, ar face piruete si ar spune "doneaza si-ti dau numarul meu de telefon", ar dona si altii, nu doar Tymbark. 

nelamuriri (ca daca ma inviti sa donez si eu, si aloci asemenea resurse ca sa ma convingi sa o fac, ar fi misto sa fie transparenta treaba, nu?)

  • cati bani se dau, de fapt? 100.000 inainte de agentie (adica cu tot cu comision si rebate), inainte de comisioane bancare sau net?
  • cum da Tymbark banii? ii doneaza direct iar castigatorul e doar o fatada? plateste publlicitatea facturata de pro si pe urma televiziunea da banii castigatorilor? castigatorul incaseaza si pe urma face donatia, pe persoana fizica?
  • de ce HHC si nu Salvati Copiii, Crucea Rosie, Unicef? cum a fost ales fix ong-ul asta si nu altul? hhc a fost decizia pro, decizia tymbark, alta decizie?
  • doar 760 de euro costa sa faci o familie de sarmani sa nu-si mai abandoneze copiii?! pe bune, doar atat costa? cum? cand? in cat timp? cine incaseaza banii?

pentru prosti: nu zic ca toata tevatura asta cu dansatul si cu banii e ceva rau. doar ca merita povestita mai clar. si ca niciodata nu e rau sa urmezi principiul de la baza tuturor actiunilor publice: #followthemoney

© 2023 Bogdan Stoica