Din nou, despre greșelile din fotografiile prezidențiale. Alea noi, de pe noul site

Știu, iar voi fi făcut băsist, pesedist. Fuck it, s-a mai întâmplat, știu procedura. Problema e că noul site presidency.ro e din seria așa nu, lucru care mă disperă. Dacă-mi bat capul, găsesc într-o săptămână un fotograf, un consultant de imagine și un web-developer, care să-mi facă cel mai tare site din România. Numai președintele nu găsește, frate....

presi1

1. Fotografie e strâmbă. Uitați-vă la muchia șemineului și o să vedeți că e înclinată spre dreapta. Mă îndoiesc că șemineul ăla nu e făcut bine, așa că nu rămâne decât problema punctului de stație al fotografului.

2. Președintele nu stă bine pe scaun. Ori are o problemă cu coloana (ceea ce n-ar fi exclus, l-am văzut cum merge), ori nu i s-a spus că arată ciudat să se vadă un colț de fotoliu doar într-o parte. Nici nodul de la cravată nu e grozav... Adică fie nu e bine strâns, fie omul poartă o camasă de pe vremea când avea gâtul mai gros.

3. În postura aia, cu accent pe mâini, care vrea să sugereze siguranță și determinare, tot corpul trebuie să susțină acest mesaj, nu doar mâinile. Trebuie să arăți ca un Ferrari, fotografiat din față. Capul trebuie să fie drept, spatele trebuie să fie drept, privirea trebuie ațintită drept în față, totul trebuie centrat în jurul acelui gest celebru, cu mâinile, pe care-l fac avocații când îți explică cum o să câștige ei cazul. Și cam atât. Nu zâmbești ca o bleandă romantică, când vrei să arăți că suntem pe mâini bune. Nu ții capul înclinat într-o parte, de parcă ești timid. Uitându-mă cum a reușit președintele să-și alinieze cravata cu ochiul, și nu cu nasul (nici nu cred că pot să-mi țin capul așa, ca în filmele indiene), așa cum ar fi normal într-o asemenea fotografie, revin la posibila problemă medicală cu spatele. 

4. Cuțitul ăla de desfăcut scrisori.... hm. Deci, hm-hm. Sincer, nu cred că vreun președinte din lumea asta mai are cuțite în fotografiile oficiale. Înțeleg că președintele nostru e la cuțite cu mulți, dar chiar așa? 

5. Nu-s expert in telefoane fixe. Am unul, într-un sertar, pentru că m-a obligat UPC să fac un abonament de telefonie fixă, mai demult. Are și al meu o găurică de-aia, dar să vezi chestie, dacă nu bag un cablu în găurică, telefonul nu merge. Poate la președinție sunt altfel de telefoane, pentru că nu cred că președintele României face poze cu telefoane așa, de chichi maro, să pară biroul plin.

 .......................................

Nici celelalte fotografii de pe site nu-s grozave.

presi2

Asta, de exemplu, e neinspirată. Observați, desigur, că președintele se uită în dreapta jos. Ei bine, orice fotograf vă poate spune că atunci când subiectul se uită într-o direcție, îl așezi la o treime de marginea din partea opusă privirii și lași loc în fotografie în direcția în care se uită. Dai coerență compoziției, pentru că oamenii tind să urmărească privirea unui personaj, dintr-o imagine. Așa, cum e acum, și președintele și noi ne uităm spre marginea fotografiei.

 .......................................

presi3

Nu pricep nici ce e cu fotografiile astea din profil. Președintele României n-are un profil frumos. A avut la 20 de ani, probabil, dar acum, din profil arată și cocoșat, și burtos. De ce trebuie să mă uit în urechea președintelui, care e argumentul imagologic pentru asta? Și încă ceva: cine-l tunde, nene, pe Iohannis?! Un perciune ca ăsta, tuns oblic în sus, n-am văzut în viața mea!

 .......................................

Te poti distra de minune deschizând galeriile foto astea recente, din decembrie 2015. Imaginea în care Iohannis are trei picioare o știți? Bonus: un fund de sepepist. :)))

 .......................................

presi4

 Nu știu ce vedeți voi în acest cadru, care, în opinia mea, trebuia tras mai de aproape, cu cartea mai aproape de marginea mesei, fără bucata aia de covor în fundal.... Eu văd, în schimb, că președintele României se epilează pe mâini. Cum îi strălucesc lui degețelele alea, doamne-doamne!

 .......................................

 presi7

Și îmi place mult, mult de tot, contul de instagram.....

 .......................................

presi8

Tare aș vrea să aflu explicația oficială a faptului că de pe site-ul președinției României au dispărut toate comunicatele de presă, declarațiile de presă, fotografiile și video-urile cu ceilalți președinți ai țării. Pentru că pe aia neoficială o știu, am citit-o în cărți de istorie: o dictatură nu vine niciodată din senin, totul se pregătește din timp.... 

 .......................................

presi5

Am lăsat la urmă procedura de acreditare la Cotroceni, care este a do ra bi lă! Și foarte simplă: întâi îți printezi fotografiile, apoi le trimiți pe email. Exact ca la pizza delivery.

 

Hello. Sâmbătă, 18 mai, organizez un workshop de fotografie cu telefonul în București, la Galeria Alexandra's. E locul meu preferat din București, cu lumina bună și multe lucruri frumoase în jur. Dacă te interesează, te aștept de la ora 17.00. Terminăm la ora 20.00, astfel încât să ai timp să ieși în oraș, să mănânci ceva și să exersezi ce-ai învățat până târziu în noapte, pentru că sâmbătă e Noaptea Muzeelor. Detaliile sunt aici: https://bogdanstoica.ro/blog/item/21293-workshop-de-fotografie-cu-telefonul

 

© 2023 Bogdan Stoica