Mercedes Mercedes © bogdan stoica

In Romania e mai ieftin sa te dai cu Merţul

"Șapteștrei de lei și douășcinci de bani vă costă. Și schimbați în Gara Basarabi, că tren direct n-avem", mi-a spus, amabila, operatoarea telefonica.

Mda. Sigur ca n-aveti. Si sigur ca e scump ca naiba... Daca as fi student in Craiova, m-ar costa 600 de lei lunar sa vin in fiecare weekend acasa.

Noroc ca nu-s student. Si ca nu vreau sa ma duc la Craiova. Voiam doar sa vad cat de tampita si de gresita e tara asta.

Am fost la Craiova, saptamana trecuta, cu un prieten bun, care are un Mercedes 220 E sau 220 C. Nu e un Merţ d-ăla opulent, care încape în parcare doar dacă rogi pe cineva să-ti mai dea juma' de loc de parcare. Lung cat un Logan, lat tot cam asa. Luxul e la interior, in frane, in faruri... Iar masina e confortabila la maxim, stai in scaun ca intr-un fotoliu de la teatru.

Cand ne intorceam de la Craiova, amicul meu imi arata zambind bordul: consumul mediu era de 5,5 litri la suta! Cinci, nu 15, cat ar avea masina mea la 140 la ora (intre noi fie vorba, masina mea nici nu cred ca prinde 140, cand ii fac plinul ii dublez valoarea....). Sunt convins ca daca amicul meu ar conduce cu viteze optime, consumul ar fi iesit si mai mic.

  • De la Ploiesti la Craiova sunt 240 de kilometri, ceea ce inseamna ca ne-am dus si intors, doi insi, in conditii de confort maxim, cu 120 de lei.
  • Cu microbuzul, care ne-ar fi tarait, inghesuiti si amortiti, opt ore in loc de cinci cat am facut noi, ne-ar fi costat 160 de lei (40 de lei biletul x dus/intors x doua persoane).
  • Cu trenul si cu tot cu schimbarea garniturii in gara Basarabi (in care n-am mai fost din armata), drumul Craiova-Ploiesti si retur ne-ar fi costat 292 de lei (73,5 lei biletul x dus/intors x doua persoane).

Intelegeti despre ce vorbim? Calatoria in infectul ala de tren, murdar, lent si friguros, e de 2,5 ori mai scumpa decat calatoria intr-o masina buna, confortabila, calduroasa. Nu cumva trebuia sa fie invers? Cum e posibil ca cel mai ieftin transport interurban din lume sa fie cel mai scump in Romania? Daca-i spui unui turist german, englez sau francez ca ar iesi mai ieftin sa faca un drum cu masina personala decat sa ia trenul, ti-ar rade in nas.

In Romania e mai ieftin sa te dai cu Merţul decat cu trenul sau microbuzul. Si asta este extrem de trist si de complicat, totodata. Oamenii merg cu microbuzul si cu trenul pentru ca nu-si permit o masina personala banala, daramite un Mercedes. Dar nu fac economii, ci platesc mai mult. 

Tu cu ce te dai?

 

 

© 2023 Bogdan Stoica