mar dupa un an mar dupa un an copyright Bogdan Stoica

Cum arata un mar cumparat anul trecut din Mega Image sau din Carrefour

Imi plac la maxim merele alea galbene, mici. Avea var-miu, la tara, in niste meri pitici, in curte, si n-o sa uit niciodata rasfatul de atunci. Asa ca atunci cand am regasit merele astea in oferta Mega Image, cel mai apropiat magazin din cartier, am fost placut surprins si am inceput sa mi le cumpar periodic. 

Pe urma, merele astea mici si galbene au aparut si la Carrefour Market-ul din zona. Asa ca n-as putea sa spun, exact, de unde le-am cumparat, in septembrie 2013. Sigur este ca am merele din una dintre astea doua locatii. Spre rusinea mea, nu ma duc niciodata la piata. Amestecul ala de tigani care n-au cultivat nimic, niciodata, si de tarani care au muncit de-au rupt, dar nu se lasa pana nu te fura la cantar - nu mi-a placut niciodata. 

Stiu ca am cumparat mere in septembrie 2013 pentru ca am niste poze, postate pe un grup de fotografie de pe Facebook. Am fost intr-o sambata, la un workshop de fotografie, pe bulevard. In dimineata aia, cumparasem din Obor o masinuta de jucarie. Am fotografiat masinuta in trafic, printre masinile de pe Bulevard. Iar ajuns acasa, am scos un mar din frigider si am decupat, in el, cu cuter-ul un garaj pentru masinuta. Am facut din nou fotografii.

Toate pozele sunt si acum pe grup, datate septembrie 2013. Le-am gasit cautand altceva, si m-am amuzat foarte tare. Pe urma mi-am adus aminte ca ar trebui sa mai am marul transformat in garaj pentru un Mini Cooper de jucarie. Si l-am gasit, pe un raft. S-a micsorat, s-a zbarcit, dar exista.

Gata, asta e povestea. Am un mar care a rezistat, taiat, fara sa mucegaiasca sau sa putrezeasca, mai bine de un an de zile. Se vede in poza, avand ca fundal pozele de anul trecut. Ce contine de s-a comportat atat de nenatural, numai producatorii lui stiu. Si, probabil, achizitorii din Carrefour si Mega Image. Stiti ca genul asta de companii se cacă pe ele că au niște proceduri exigente de evaluare si testare a mărfii, pentru a nu pune in pericol sănătatea publica.... Au pe dracu'....

Stiu, o sa va aduceti aminte ca ati vazut asta pe la tara, pe la bunici. Va aduceti aminte prost. Si bunica tinea mere in pod, peste iarna, dar nu rezistau mai mult de 6 luni, si numai daca nu erau atinse de alte mere. Daca le zgariai, loveai, taiau, se stricau in 3 zile. Ori, marul meu de la Mega Image sau Carrefour a devenit obiect decorativ fara sa controlez vreun fel mediul in care a fost tinut si dupa ce a fost facut harcea-parcea cu un cuter. 

Si faza e ca nu-mi mai vine sa cumpar merele astea, intelegeti? Cred ca o sa ma duc la piata....

UPDATE octombrie 2015: Am scris textul in septembrie 2014. Iar marul rezista. Uite-l!

marmic

Discutam despre mere pe www.facebook.com/bogdanstoica.ro?

© 2023 Bogdan Stoica