Bancile nu e oameni. Din nou. Dar acum le putem da peste maini!

Suntem atat de tampiti.... De o saptamana, pe agenda publica gasim doar stiri abstracte. Cand citesti ce-au mai facut Ponta si Basescu, iti pierzi timpul, pentru ca viata ta nu este afectata in mod direct, azi, de actiunile lor. La fel, cand studiezi problema Ucrainei si emiti pareri, esti la fel de bou: jocurile s-au facut in Ucraina, suntem doar spectatori. 

N-ar fi bine sa devenim atenti la chestii mai apropiate de noi? Cum ar fi propriul buzunar?

Uite subiect, cazut in mod incorect in derizoriu: afisarea comisioanelor bancare la ATM-uri.

Pe scurt: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vrea ca oricine scoate bani sau face tranzactii printr-un ATM sa vada pe ecran cat ii ia banca comision. Nu procentele, ci suma exacta, dandu-i posibilitatea clientului sa renunte la operatiune.

Ar fi minunat. Nu e normal sa-mi iei cincizeci de bani daca-mi platesc cablul, cu cardul, si 5 lei daca achit un televizor. Pana mea, aparatul ala a consumat tot atata energie, iar banca a facut acelasi efort logistic. Ia ganditi-va: daca frizerul v-ar cere 5 lei sa va aranjeze un perciune, si 10 lei pentru celalalt, pentru ca aratati mai bine din stanga, nu i-ati baga foarfeca in cur?

Nu doar pentru mine e minunat. Care dintre voi ţine minte toată lista de comisioane pe care ati primit-o cand ati ridicat cardul de la banca? Care dintre voi stie daca s-au schimbat comisioanele, si cand? Stim doar ca nu e bine să faci operaţiuni la alte ATM-uri decât cel al băncii proprii. Pe asta mizeaza si bancile, si ne frig in fiecare zi. 

In mod evident, bancile nu sunt de acord cu proiectul ANPC. Si fiti atenti, noaptea mintii, ce argumente au: 

"ar trebui luate în consideraţie posibilităţile tehnice de a implementa astfel de măsuri". Cum adica, ma?! Adica stiti cati bani imi luati din buzunar, dar nu-i puteti afisa pe ecran?!

"ar trebui luate în consideraţie costurile asociate implementării unor asemenea aplicaţii" - Pe bune? Un softulet care face conversia intre procent si valoarea nominala costa 5 euro, probabil. 

"băncile sunt interesate să afle dacă ANPC a structurat această propunere legislativă pe baza un studiu care evidenţiază impactul" - Uite, aici e nevoie de noi. Trebuie sa va dati cu parerea. Sa faceti sa se auda ca vrem asa ceva. 

Eu tot sper, ca un cretin probabil, sa apara in spatiul public un politician care sa propuna un stat mai puternic in relatia cu bancile, pe care le consider, alaturi de producatorii de mancare si de hipermarketuri, cel mai mare rau al Romaniei. Totul, dar absolut totul, intr-o relatie cu o banca, este in dezavantajul cetateanului roman, asta desi Romania s-a indatorat pentru ca bancile sa-si astupe gaurile din bilanturi. 

Asa ca va recomand sa descarcati, de mai jos, proiectul de ordin, sa- cititi si sa scrieti un mesaj cu ce credeti despre el la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Trebuie sa faceti asta in perioada 01-11 septembrie, cat dureaza consultarea publica. Va asigur ca si bancile o fac, de pe mii de adrese de email, incercand sa scape iar cu o roaba de bani nemunciti.

O sa conteze. E o decizie politica, iar Ponta si Base vor fi foarte atenti la feedback.

E prima oara cand o fac anul asta: SHARE, sa afle si altii. 

© 2023 Bogdan Stoica