masini - showroom masini - showroom © bogdan stoica

Cum poti omori oamenii cu masina, in functie de zodie

Se ia un cetatean. Sa-i zicem, la nimereala, Serban Huidu. Este rugat sa-si conduca masina ca un descreierat, sa ucida niste oameni, apoi se prezinta povestea unui judecator, care decide: trei ani de inchisoare cu suspendare.

Se ia apoi un pustan drogat si prost. I sa dau niste prafuri si un BMW X5, si este lasat si el sa omoare niste oameni. Din nou, se ajunge la un judecator, care decide: cinci ani de inchisoare cu executare.

Va vine sa credeti ca ambele exercitii au fost rezolvate gresit?

Expertiza mea in domeniul juridic este limitata, stiu foarte bine doar ca nu-mi plac avocatii. La judecatori nu ma pricep deloc, nici la munca lor. Dar, cand eram mic, am citit undeva ca ei trebuie sa fie inamovibili. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa poata fi influentati de nici un factor extern, cum ar fi sefii, relatarile de presa, pozitia sociala a inculpatilor, parerile pro sau contra. Trebuie sa se uite doar la dovezi si sa actioneze strict in spiritul Codului Penal.

Si atunci, cum e posibil ca doi tipi, care au in comun pasiunea de a lua viata altora folosind o masina, sa fie judecati diferit? 

Cum a fost posibil ca Serban Huidu sa ramana liber? Si de cand o dubla-crima poate fi platita doar cu cinci ani de inchisoare?

Cum spuneam, nu ma pricep la justitie. Dar as prefera o justitie de tip american, unde elementul valoros este precedentul. Adica, atunci cand judeci un violator, si un alt judecator, acum niste ani, a dat o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru o fapta similara, si asta primeste tot 20 de ani. Ar fi ca la amenzi. Am invata rapid ce riscam, atunci cand bautura, drogurile sau furia oarba ne intuneca mintile.

De exemplu, stiu sigur, ca daca trec pe rosu intr-o intersectie, raman fara permis. Nu stiu insa ce se intampla daca omor un om cu masina, cand trec pe rosu. Primesc 15 ani, pentru crima, daca e un oficial cu rang inalt? Primesc cinci ani, daca e un amarat? Sau primesc o pedeapsa cu suspendare, pentru ca sunt ala care scrie pe blogul citit de atat de multi oameni?

Sau e in functie de zodie?

N-o sa uit niciodata ce mi-a spus un prieten avocat (stiu ca ma contrazic singur), acum cativa ani: coane, daca exista cineva pe care-l vrei mort, nu-i da in cap, nu pune mana pe cutit, ca faci puscarie ca berilă pentru omor deosebit de grav. Afla-i programul si da peste el cu masina; intri la omor din culpa si scapi cu suspendare. De ce sa faci tu puscarie pentru altii

Mai multe din această categorie: « invadatorii pisica de la biblioteca »
© 2023 Bogdan Stoica