Romania te iubesc. Portul Constanta. Asa emisiune, ma?

Pana azi, eram fan Romania Te Iubesc. Era, pentru mine, dovada, ca la Pro TV se face si jurnalism pe stil vechi, dincolo de stirile alea cretine si nerelevante. 

Nu aveam de gand sa ma uit la emisiunea cu portul Constanta, pana n-am auzit "Comanescu", la televizorul lasat deschis in spatele meu. Asa ca m-am intors si m-am uitat. 

In trecutul meu apar si vreo 6 ani de scris la Oil&Gas Journal, editia in limba romana. O revista foarte serioasa, nici acum nu stiu cum am ajuns eu sa scriu acolo. Asa ca-l stiu pe Comanescu.

De cand a aparut pe radar, sursele din domeniu mi-au spus ca este cel mai important dintre oamenii de afaceri creati de Traian Basescu, care, pe vremea aia, nici nu era presedintele Romaniei. Comanescu era un inginer electronist de marina absolut obisnuit. Dar in 1999 a cumparat Aquafor, si doi ani mai tarziu, Aquafor cumpara Upetrom Ploiesti, la vremea aia cel mai mare producator de utilaj petrolier din Romania. Cativa ani mai tarziu, Comanescu cumpara bazele de reparatii ale Petrom de la Marea Neagra si imediat dupa aia, si cele sapte platforme marine. 

Acum e tata lor. Singurul roman bine intentionat din Portul Constanta. Asa spuneau astia, la Pro TV.... N-am vazut nici o editie care sa ridice o statuie unui om de afaceri. Pana azi. 

Nu stiu cum le-au scapat, echipei de jurnalisti de la Romania Te Iubesc, chestiile bizare din jurul lui Comanescu. De exemplu, ca a reusit performanta mai multor vizite ale lui Traian Basescu la Upetrom, chiar daca firma se ducea in cap si angajatii mureau de foame. Ca a reusit sa intre in contracte de afaceri care aparent nu-s de nasul nici unei companii romanesti. Ca a reusit afaceri incredibile, cu firme care cheltuiesc pe protocol cat toata cifra lui de afaceri. Ca firma lui Comanescu a reusit sa fie pe placul Gazprom de mai multe ori. Da, acelasi Gazprom care are o sensibilitate la notarita Ioana B...

Nu zic ca Gabriel Comanescu e un nenorocit. Zic doar ca e un personaj atat de interesant, incat merita singur o editie Romania Te Iubesc. Mai ales ca mie imi place Pro TV.

Iar celor care se vor grabi sa-i sara in aparare, le spun alt lucru invatat in cei sase ani de batut rafinarii si platforme petroliere: in afacerile cu energie, nu exista furnizori sau parteneri alesi pe criterii de competenta. Intotdeauna, fie din cauza sumelor mari puse in joc, fie din cauza implicatiilor geopolitice, sau a problemelor de mediu, se aleg cei mai competenti furnizori dintre cei indicati de lumea politica.

Nu merge altfel. Va spun eu. Si din toata emisiunea de azi, eu am inteles doar ca pentru Gabriel Comanescu s-a mai pregatit un rol: cel de viitor stapan al Portului Constanta. Emisiunea n-a fost despre Portul Constanta. Daca era, trebuia sa vad fie o particica din contrabanda de zeci de miliarde de euro desfasurata acolo.

© 2023 Bogdan Stoica