Bucharest Not Budapest - o campanie penibila

Mesajul in sine, este penibil. Nu e nevoie de o campanie de constientizare, la nivelul asta. E suficient ca firmele de impresariat artistic, care aduc vedete sa concerteze la Bucuresti, sa le asigure o minima informare privind Romania. 

Nici momentul nu e potrivit. Ultima confuzie de acest fel s-a produs cam demult, ca sa vorbim azi, despre asta. Oportunitatea campaniei este egala cu cea privind consumul lebedelor din Viena, de catre tiganii romani, in anii 90.

Pe de alta parte, inteleg perfect de ce exista mesajul. E vara. Vanzarile scad. Ciocolata Rom, aflata in categoria "poti oricand sa consumi altceva decat Rom", are nevoie permanent de o campanie care sa distraga atentia de la pret, ambalaj sau gust. 

Ce nu pricep eu este de ce nu se implica proprietarul brandului Rom intr-o campanie de comunicare legata chiar de confuzia generata de acest cuvant. Asta pentru ca:

- pentru mine, "rom" inseamna "tigan"

- pentru unchiul meu, "rom" inseamna "o bautura"

- pentru un elvetian, "rom" inseamna, din pacate, "roman"

Sa schimbi perceptia publica internationala, despre romani, perceputi in mod eronat ca ar fi tigani, in principal din cauza schimbarii de abreviere, pe pasapoarte, din "ROU" in "ROM", petrecuta in anii 90, este o cauza cu adevarat nobila. In plus, daca ar face-o un politician, s-ar trage imediat in el cu gloante de rasism.

Asa, daca o face ciocolata Rom, feedback-ul nu poate fi decat ok. Cine pula mea se poate supara pe o amarata de ciocolata?!

© 2023 Bogdan Stoica