long hair woman long hair woman © bogdan stoica

Basescu si Gazpromul nu-s certati

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, va demara la începutul lunii iunie a acestui an lucrări de foraj petrolier în Marea Penchora, din sud-estul Mării Barents din Arctica, pe platforma continentală a Federației Ruse.

Suna bine, nu? Dar daca aflati ca serviciile de foraj ale GSP au fost contractate de Gazprom Neft, subsidiara gigantului rus Gazprom, cum arata povestea?

 

Adica rusii, tata operatiunilor in zone polare, nu se mai descurca singuri, si au nevoie de o firma a carei experienta in frig tinde spre zero, GSP operand mai mult in zona Iran-Irak?

Ei bine, da. Nici conducte submarina nu stiu sa monteze. Stiti cine face pentru Gazprom asa ceva? Tot GSP-ul romanesc. 300 de milioane de dolari a platit Gazprom catre GSP pentru o conducta submarina de 160 de km, necesara in contextul organizarii jocurilor olimpice de la Sochi. 

Al cui e GSP-ul asta, de a reusit sa se puna pe bune cu cei despre care presedintele Basescu spune ca sunt varful de lance al dominantiei rusesti in lume?

Pai, al unui prieten de-al lui Basescu. Comanescu il cheama...

© 2023 Bogdan Stoica