De ce nu prinde ROMÂNIA DANSEAZĂ ca ROMÂNII AU TALENT?

Show-ul Antenei are audientele atat de mici in comparatie cu programul difuzat de Pro TV, incat intrebarea din titlu e legitima. Ce-are, ma? Nu-i tot dracul ala? 

Nu, nu e. Si nu pentru ca show-ul este atat de fals ca niste silicoane (exista si silicoane puse misto, la femeia potrivita). Nici pentru ca e un format mai prost decat Romanii Au Talent (e chiar mai bun). Nici pentru ca are un juriu aiurea. Exista prosti mai mari decat Bendeac sau Connect-R  si vorbitori mai prosti decat Cerebel. Apropo: balerina e cea mai dementiala doamna din cate au aparut la tv).  De fapt, totul e foarte simplu: Romania Danseaza este un esec doar pentru ca este difuzat de Antena 1, tot asa cum iPhone este considerat smartphone-ul suprem, desi Samsung e mai bun.

Exista un tip, la cartile caruia ma intorc cand am chef sa devin mai destept. Al Ries il cheama. Ries spune ca intr-un domeniu de activitate poti fi primul sau cel mai bun, si ca sunt foarte rari cei care detin ambele pozitii, pe o nisa de piata. Pro TV le detine. Le detin si altii, in alte domenii. Le-am detinut si eu. 

Revin la Romania Danseaza. Daca Cerebel si compania ar fi fost difuzati de Pro TV, in exact acelasi format, cu aceleasi replici dezlanate si acelasi umor nereusit, ar fi fost lideri de audienta. Asta pentru ca, de 15 ani, romanii se intorc spre Pro TV cand vor sa vada ce e mai bun. Pentru ca Pro TV n-a copiat niciodata un format de la Antena 1, dar Antena a copiat tot de la Pro TV, si lumea a sesizat asta. 

Daca as fi managerul Antena 1, as implementa o politica in care obiectivul final sa fie locul 2 permanent. Si as munci la un kit de imagine care sa faca din Antena 1 ce este Volkswagen pentru grupul Volkswagen-Audi: a doua marca din punct de vedere a importantei, dar marca responsabila de sloganul "calitate germana". As face in asa fel incat telespectatorul mediu sa creada ca Pro TV are cele mai mari audiente, dar Antena 1 are cele mai bune programe.

Sigur, nu sunt manager la Antena 1, nici n-o sa fiu vreodata. Si cine o sa fie manager acolo, pana moare Voiculescu, o sa incerce doar sa copieze Pro TV. Iar locul 2 va fi ca o replica de geanta Prada pentru o femeie frumoasa: un motiv de jena, nu de mandrie.

© 2023 Bogdan Stoica