Prostia din presa nu doare, dar se vede in audienta sau BEBELUSII TBC reloaded.

Opt. Adica minim 16 persoane care se dau cu capul de masa incercand sa rezolve o problema grava. Pentru un jurnalist, e ca si cum ai avea un accident rutier, in care opt masini s-au ciocnit, si sunt 16 raniti, fiecare ajungand in impact din acelasi motiv.

Cei opt, din exemplul de mai sus, sunt cei opt bebelusi din Prahova aflati in stare grava dupa ce au primit vaccinul danez. Cei 16 sunt parintii lor, vinovati doar pentru ca au vrut sa-si creasca fiul sau fiica in conditii decente.

Detaliez: de o saptamana, Romania este subiect de stiri in presa internationala, cu imensa ei rata de complicatii aparuta dupa administrarea vaccinului anti-TBC la bebelusi. In Africa saraca, aceasta rata e undeva pe la 1 la mie. In Romania, dupa aparitia vaccinului din Danemarca, rata este de 0.8 la mie. Media europeana este de 0,01 la mie. Daca e sa ma intrebati pe mine, eu cred ca Romania a depasit indicele din Congo sau Zair, dar cifrele sunt babardite de cei de la ministerul Sanatatii, asa cum s-a mai intamplat, cu gripa aviara.

Vaccinul danez anti-TBC este o afacere oneroasa si suspecta, despre care presa din Romania nu scrie, asa cum ar trebui. Nici presa locala din Prahova nu da in branci pe subiect. Mi-a luat, vineri, mai putin de opt secunde sa sun pe cineva din DSP ca sa aflu cati bebelusi din Prahova au problema asta. Daca as mai lucra ca jurnalist intr-o redactie, mi-ar fi luat, probabil, opt ore sa aflu povestile din spatele familiilor disperate. Ar fi fost o munca incununata de succes, pentru ca toti cei care au copii ar fi citit articolul ala, daca le-ar fi ajuns sub nas. E sindromul parintelui de copil mic: citesti despre toate nenorocirile, pentru a afla cum sa le previi sau ca intelegi prin ce noroc ai scapat tu de ele. In Prahova se nasc, anual, 5.000 de copii, a caror ingrijire speciala dureaza minim 18 luni, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi a anului, cel putin 12.000 de parinti incearca sa afle lucruri care sa le permita ingrijirea corecta a copiiilor. Ori, un public de 12.000 de unitati, pe langa publicul tau obisnuit, reprezinta un lucru foarte bun. Cu alte cuvinte: si daca esti cel mai insensibil si cinic dintre jurnalisti, tot merita sa scrii despre asta. 

Revin la Prahova: in conditiile in care un singur site de stiri si o singura televiziune au audiente reale si consistente, sa mor daca pricep cum reusesc celelalte redactii sa nu faca ceva pentru a castiga o cota de piata a lor.

Alte analize (personale si subiective, scrise de un nenorocit) despre jurnalistii prosti, care nu vad un subiect nici daca-i musca de picior, gasiti AICI si AICI.

© 2023 Bogdan Stoica