Alooo, baietii cu Rosia Montana, un pic de atentie la mine, va rog…

Spre deosebire de vreo 20 de milioane de romani, eu chiar am fost la Rosia Montana. Mai demult, cand subiectul nu era atat de hip. Am si citit ce era de citit, cat de-un rechizitoriu pe numele lui Sova. Am, asadar, o opinie avizata. Sunt pro-exploatarea aurului in zona, cu sau fara Gold Corporation. In zacamantul ala sunt bani cat sa transformi Romania intr-o Elvetie.

N-am marait, insa, impotriva celor care s-au agitat, in strada si pe net, impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana. E dreptul tuturor sa-si spuna opinia si sa lupte pentru ea. Din lupte de-astea, de idei, au aparut, tot timpul, cele mai bune solutii.

Eu sunt pro-exploatarea tuturor resurselor minerale disponibile, pentru ca doar asa mai putem iesi din rahat in actualul context economic international. Mi-as dori mult ca toate sa se faca din bani publici, astfel incat banii castigati sa ajunga integral la buget. Mi-as dori ca exploatarea acestor resurse sa se faca respectand mediul, si nu legislatia romana de mediu, care este doar o pacaleala. De cele mai multe ori, legea stabileste standarde care produc pagube la limita catastrofei. Uitati-va la groapa de gunoi din pasul Mestecanis: va vine sa credeti ca asa ceva chiar respecta legislatia de mediu?

Revin la aur. Cum spuneam, respect opiniile ecologistilor si ne-ecologistilor care au iesit in strada, de atatea ori, pentru a salva site-ul Rosia Montana de la distrugere. Si tocmai de-aia nu pricep de ce nu ies in strada oamenii astia si acum, cand statul roman a dat o licenta de exploatare similara, la Rovina.

Daca nu stiati, la Rovina e vorba tot despre aur, ca la Rosia Montana.
Rovina e la doar 20 de kilometri de Rosia Montana. O aruncatura de bat, din perspective unei catastrophe ecologice.
Daca nu cumva au inventat o metoda industriala bazata pe petale de trandafir, cei de la Carpathian Gold vor folosi aceleasi tehnici ca mult-hulitele solutii pe care le-a promovat Gold Corporation pentru Rosia Montana. Cel putin asta face compania la cealalta exploatare aurifera detinuta, in Brazilia: lac de cianuri si tot tacamul.
De vreo luna s-a dat verde si proiectului Eldorado Gold, firma care vrea sa scoata aur de la Certeju de Sus. O sa radeti, dar si asta e tot in apropierea Rosia Montana.

Cum de toate aceste proiecte, identice, ca riscuri, cu Rosia Montana, nu se bucura de mitinguri, hipstereala si virale pe net?

Nu sustin ca cei care au iesit in strada pentru Rosia Montana erau platiti de cercuri externe interesate sa ramanem in marasmul asta economic. Nu vreau sa spun nici ca erau niste prosti care s-au lasat manipulati. Nu dau cu parul, da? Doar intreb.

© 2023 Bogdan Stoica