girl portrait girl portrait © bogdan stoica

Despre Klaus Iohannis si Ucraina, statul vecin si prieten care ne-o trage ori de cate ori poate

M-am uitat un pic pe stenogramele discutiilor dintre Klaus Iohannis si Petro Porosenko, presedintele Ucrainei, si m-am cutremurat: Iohannis tine cu rușii. Altfel nu i-ar fi promis presedintelui Ucrainei ca Romania va acorda tratament medical soldatilor ucraineni raniti. Pai, la noi, cand mergi la spital, mergi la moarte. Sper ca Ucraina va trimite ranitii aia incoace cu bani la ei sa cumpere feșe, pastile, branule si sonde urinare, trei sute de euro pentru doctor si o suta pentru anestezist, plus un tenculet de bancnote de unu si cinci lei pentru asistente. Altfel, sunt morti.

Gata, am terminat gluma. Am facut-o lunga sa se prinda si … toti. Scuze. Vivat NATO, traiasca prietenul nostru de la Rasarit, Ucraina. Sa curga vodka, nu?

Sau nu. Cum spuneam, m-am uitat pe sumarul discutiilor. Un pic despre armamentul pe care (nu) il livram Ucrainei. Un pic despre securitatea europeana. Si ceva extrem de neutru despre cei 500.000 de etnici romani din Ucraina.

Klaus Iohannis: „Am convenit ca trebuie sa dam o vizibilitate mai buna comunitatilor noastre etnice care traiesc in Romania, respectiv in Ucraina. Ele trebuie sa devina un liant si un pod in relatiile noastre. In acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentala sa-si reia activitatea si sa abordeze aspecte de actualitate. Dorim ca prin toate actiunile noastre sa vedem efecte pozitive in ceea ce priveste contactele directe intre cetatenii nostri si proiecte comune in plan economic si cultural”.

Domnule presedinte, comparati, va rog, drepturile pe care le au etnicii romani din Ucraina cu drepturile pe care le au etnicii maghiari din Romania. Daca noi i-am fi tratat pe unguri cum ii trateaza Ucraina pe romani, ne manca Europa cu fulgi cu tot, pana acum. Ce sanctiuni, ce embargo, ce tulburari interetnice si ce trupe de mentinere a pacii am fi avut pe aici….

Asa ca, desi ati promis, nu cred ca trebuie sa sustineti eliminarea vizelor pentru cetatenii ucraineni. Nu e ca si cum le-am fi datori. Ei ne sunt noua. Dincolo de politica de deznationalizare a romanilor, Ucraina ne-au hartuit cat a putut cu canalul Bistroe si ne-a papat un miliard de euro cu combinatul de la Krivoi-Rog pe care chipurile urma sa-l facem impreuna. Pot sa continui la infinit, istoria relatiilor cu Ucraina este plina de exemple in care ei ne-au dat șuturi in fund si noi am zambit tamp.

Da, sunt de acord cu angajamentul privind “o relatie de buna vecinatate„. Dar buna vecinatate, din perspectiva mea, inseamna ca Ucraina se angajeaza sa-mi lase conationalii in pace, sa-mi dea banii inapoi si sa opreasca santierul din Delta Dunarii. Altfel, o sa semnati inca un act prin care Romania este fraiera relatiilor internationale, statul care cedeaza totul fara sa ceara nimic.

Ne-ati promis o noua Romanie, o noua clasa politica, o noua era. Incepeti sa ne si dati cate ceva, va rog?

------

Apasa pe coperta oricarei din cartile de mai jos si cumpar-o, daca vrei:

w1w2w3 w5w4w6  

Uite si niste Pachete-Cadou pentru viitoare babe, numa' bune de dat de Florii si Pasti: 

pachetul 1, dedicat celor care au deja unele din cartile mele - link

pachetul 2, dedicat celor nu au auzit inca de seria "Tipul din filme..." link

pachetul 3, dedicat celor care nici n-au auzit vreodata de mine: link

 

Mai multe din această categorie: « McDonalds - idiots single malt »
© 2023 Bogdan Stoica