Cum a pierdut PNL

 Alegerile s-au terminat și avem niște cifre. O parte sunt îngrijorătoare, iar altele sunt de-a dreptul superbe. Dintre toate, se detașează cifrele PNL, care a pierdut o treime din electoratul pe care îl avea în vară. Cum a fost posibil? Păi e foarte simplu...

În primul rând, rezultatul de ieri este cel mai bun argument că Alina Gorghiu nu are ce căuta la conducerea partidului și că artizanul succesului de la locale n-a fost ea, ci Vasile Blaga. Ori acum, cu un dosar de șpagă agățat de fălci, buldogul a fost inutilizabil.

În al doilea rând, avem și dovada că Vasile Blaga nu este vreun guru al campaniilor electorale, ci un tip mediocru, cu o singură metodă de adunat voturi. Una ilegală pe care acum n-a mai putut s-o folosească. Confruntat cu spectrul pușcăriei, Blaga n-a mai mișcat în front, iar partidul a intrat în cursa alegerilor ca o găină fără cap.

În al treilea rând, trebuie să vorbim despre mesaje. PNL n-a avut niciodată mesaje atât de proaste. Nu slabe, proaste! Îmi aduc aminte de clipul în care România e „o femeie hoață și rea”, de tipa aia în costum popular care își rotea capul ca o posedată, sau de acel afiș care spunea că datorită lui Cioloș am scăpat de ... copiile legalizate de la notar.

În al patrulea rând, PNL a pierdut războiul din online în favoarea USR, care îi era aliat, nu inamic. Nu știu cine conduce  departamentul de imagine al partidului, dar omul nu s-a prins, încă, care sunt subtilitățile facebook și cât de ușor este să targetezi eficient oameni. Orice fătucă de 15 ani, care administrează pagina de facebook a unei cafenele ar fi obținut rezultate mai bune.

În al cincilea rând, liderii PNL au o problemă de percepție publică. Altfel nu se explică cum de a luat partidul un scor atât de mic fix acolo unde în capul listei trona câte un guru național al partidului.

Nu în ultimul rând, remarc și proasta conversie din online în offline a mesajelor. PNL n-a reușit să iasă de pe net și să se ducă în România profundă, acolo unde unul din doi români n-a mers la vot. Din perspectiva asta, partidul e pe traseul PNȚCD. Și asta e bine, chiar dacă pare foarte nasol în acest moment. România are nevoie de altceva, pe partea dreaptă a politicii. Avem nevoie, toți, de un partid format din oameni deștepți și practici, pricepuți la tehnologie, finanțe și macroeconomie, care șia-u demonstrat deja competența. Ori, PNL este în acest moment singurul partid liberal din lume unde toți liderii sunt niște nenorociți de bugetari.... 

 

© 2023 Bogdan Stoica