refuz noul pluralul de la "modem". ca să știți.

S-a schimbat jocul, paradigma, userii nu mai intră singuri pe blog, din când în când, așa că am trecut la un newsletter, care ajunge direct în contul de email al celor interesați să mă citească zilnic. Pentru restul, fac un mic rezumat, aici.

Au apărut noutăți de la DOOM (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române). Lista de cuvinte noi acceptate ca făcând parte din limba română corectă începe cu: advertorial, audiobook, black friday, breaking news, brother, check-in. Corona-virus trebuie scris într-un cuvânt, iar pluralul este coronavirusuri, nu coronaviruşi (doar virusul de calculator are plural viruși). Urmează deal, dealer, fake, fakenews, fresh, gay, hacker, jacuzzi, like, news, news alert, prof cu pluralul profi, remedial, selfie cu pluralul selfie-uri (cu cratima), start-up, training, trend, voucher. Verbul a inventá care la persoana a III-a, avea două forme acceptate inventeáză/ invéntă, acum are doar una: inventeáză. Din ambele forme corecte de vorbire trAfic / trafIc s-a ales trAfic, ca in franceza. Preferatele mele sunt noutățile privind pluralul: hobby are acum plural fara cratima, iar eu anunț de acum că refuz să scriu hobbyuri. Pluralul de la ecler este eclere - așa am vorbit tot timpul! :))))))))) iar pluralul de la modem este modeme. Asta nu. Refuz să cred că au pus modeme în loc de modemuri. Astept să apară ediția tipărită, până atunci rămân în negare.

A lăudat-o G4Media pe Kovesi. Cu demnitate, adică a citat "presa internațională". Până acum asta s-a întâmplat doar când asta mică era în pom și pomul în aer, iar jurnaliștii scriau exclus să fie în pom, uite cum o laudă Europa. Azi G4 citează Le Monde. Deci e grav. :))) În Le Monde tot scrie despre Kovesi, numai laudativ, Jean-Baptiste Chastand. Faimos, dacă citești știri externe de mult. Mai ales de când a publicat un fals interviu (laudativ și ăla!) cu procurorul Augustin Lazăr. Chastand ăsta este un jurnalist senzațional de integritatea lui Cătălin Măruță, eu chiar pun preț pe opiniile lui. Ca să înțeleg de ce o laudă G4 pe Laura m-am uitat un pic pe bilanțul Parchetului European. I-a rupt asta mică, într-un singur an de muncă susținută a terminat un singur dosar. Unul. Uno. Une. One. Ein.

Știți pungile alea galbene de sandwich, tip ziplock, de la ikea? Am luat vreo două baxuri acum trei săptămâni și nu mai am nici una. Ultima am folosit-o aseară, când $30#_58 a vtut ceva în care să pună bezelele de care pe mine m-a durut în hmm că mi le-a adus. Am folosit ultima pungă și mi-am zis “boule!” cât de tare pot urla eu în forul meu interior. Am poluat planeta cu cel puțin cinci-șase metri pătrați de plastic d-ăla gros, de la Ikea. Cum morții mă-sii mă descurcam până să fac rost de pungile de la ikea? Mă descurcam sigur, că nu mergeam cu lucrurile în gură, ca pelicanul.

Pentru ceva mai mult de atât intră pe https://bogdanstoica.substack.com și abonează-te. Dacă a doua zi nu primești newsletterul, verifică folderele de spam și/sau bulk, mesajul meu e undeva pe acolo.

O viață fără proști îți urez.

In poză e nevasta lui Florin Piersic și mama lui Florin Piersic Junior. Sursa: https://kolectionarul.ro

© 2023 Bogdan Stoica