despre dragoste în timpul pandemiei

Nu mă mai uit la știri pe net. După părerea mea, marile platforme de știri au pierdut războiul cu etica de război. Titlurile sunt alarmiste, cu greu dai de un text echilibrat, iar informația nu se mai verifică, am văzut că și platformele agențiilor de știri au ajuns să difuzeze fake-news și manipulări din dorința de a nu pierde cele câteva clickuri generate de o anumită căutare de cuvinte pe google. Așa că mi-am redus drastic consumul de știri. Mă uit la ora 13 la ce anunță grupul de comunicare strategică, mă uit pe câteva site-uri internaționale și arunc o privire în wc-ul emoțiilor tuturor: facebook. Aici am și văzut prima referire la Sergiu, Făt-Frumos din Dallas, cartierul nimănui din Iași. Erau mișto-uri. "S-a dus cu calul la Maternitate, ha-ha. Sarakul. Ce gherțoi. Huo". 

Am fost curios și am căutat știrile. Zece fonfleuri senzaționale dar și un video care m-a lăsat mască. Am văzut un puștan d-ăla, îmbătrânit prea devreme de griji, care câștigă 30 de lei căutând și vânzând fier vechi, cu o casă vai de capul ei într-un fel de Ferentari al Iașiului, cu nevasta în Maternitate și încă trei copii acasă și cu un discurs care mi-a pus un hod în gât. "Nevasta MEA. Copiii MEI. Mi-e greu DAR E PENTRU COPIII MEI. Nu mi-a păsat de amendă, eu TREBUIA să mă duc la soție". Și s-a dus, mă. Cu calul. Patruzeci de fuckin' kilometri, tranca-tranca, fără șa. Ați călărit vreodată? Fără șa și scări, trapul sau galopul ți se duc direct în coloană, mușchii croitori te dor de te caci pe tine într-o jumătate de oră de mers domol, în manej. Imaginati-va cum a fost pe hartoapele vietii, zeci de kilometri, cu un cal antrenat să tragă de o căruță, nu să meargă lin, cu prințu'n spate. 

Întâi mi-a fost rușine. Nu am făcut niciodată ceva atât de romantic pentru nici o tipă. 

Apoi mi-a fost și mai rușine. Eu am, în acest moment, probleme cu vânzarea cărților și cu fotografia, piețele au scăzut dramatic. Dar am acoperiș, apă caldă, frigiderul plin, facturile plătite și pe nimeni bolnav în familie. Am și 135 de cai, sub capota masinii. Baiatul ăsta nu are nimic din ce am eu și totuși dă mai mult decât mine. 

Apoi am simțit revoltă. De ce pula mea să razi de acest erou? Cât de prost ești dacă razi de el? Așa că am postat pe facebook un mesaj în care nu doar îl lăudam pe Făt-Frumos, ci îi puneam la locul lor pe imbecilii care l-a ironizat și înjurat. Iar efectul a fost....

 efe

Și mi-am dat seama că băiatul ăsta nu este doar erou de poveste, ci o carte de povești pentru fiecare. Pentru unii este "Povestea dragostei în timpul pandemiei", pentru altii este "Povestea familiei creștine autentice", pentru iubitorii de cai este "Povestea calului care a salvat ziua" etc. Băiatul asta a dat speranță, în ultimile ore, cât n-a dat președintele Iohannis în ultimele 30 de zile. Ne-a făcut pe toți să ne acceptăm mai ușor problemele create de autoizolare și de criză, văzându-le pe ale lui. Și asta îl face pe Sergiu eroul lunii martie. Ne-a întărit psihic pe toți, chiar înainte de marele val de îmbolnăviri. Iar darul este fabulos. Sergiu ne-a transmis, intr-un limbaj universal, mesajul: "o să fie bine".

Voi reveni cu informații, în acest text, luni sau marți, după ce găsesc o cale sigură de a-i trimite ce am de gând să-i trimit (carti pentru el, sotie si copii, plus ceva aducator de noroc, celui mic). Văd că mulți cititori de-ai mei vor să-i trimită bani. N-o faceți, încă, prin terțe persoane, hai să așteptăm câteva zile ca cineva din Iași să-i deschidă lui Sergiu un cont personal la bancă. Doar așa vom fi siguri că nu-i fură nimeni banii. 

Eu o să caut și un primar sau un alt oficial local, pentru că Sergiu are nevoie de ajutor administrativ. Înțeleg că își construiește singur o casă, în no mans' land-ul din jurul Iașului. Ar fi o greșeală, la Ploiești genul asta de case ridicate fără autorizație de construcție sunt demolate, periodic, de autorități. Cred că Sergiu trebuie consiliat să se mute rapid cu nevasta și copiii într-o locuință autentică, cu baie, și de acolo să înceapă să strângă bani, să cumpere un teren, să facă acte, etc. 

Cum ziceam, o să revin. Făt-Frumos din Dallas merită un pic de bătaie de cap.  

*******

cărțile mele,

ambalate individual înaintea epidemiei și manipulate cu mănuși,

te așteaptă cu autograf și transport gratuit aici 

https://bogdanstoica.ro/shop

© 2023 Bogdan Stoica