despre noul coronavirus, despre copii și despre Doctorul Ghenă

"Nu cred că mai mergem la bunica pentru că o să fie război și o să murim", mi-a spus fetița unor amici, la un chef. Era să scap paharul din mână. După un schimb de fraze, m-am lămurit de unde atâta pesimism. Era perioada în care SUA și Coreea de Nord își încordau mușchii, iar părinții fetiței, unul din presă, unul din zona info, discutau în casă, de față cu copilul, despre posibilele consecințe ale lansărilor de rachete de către Coreea de Nord. Atunci mi-am dat seama că nici eu nu am avut multe filtre, când discutam de față cu M, cand era mică. Aveam filtrul dirtywords, să nu cumva să învețe cuvinte urâte, dar nu m-am gândit că ar putea asculta discuțiile adulților când se juca pe lângă noi. Ei bine, copiii ascultă. Interpretează. Și, foarte important, se sperie. 

Revin la zilele noastre. Zilele în care orice copil are un cont pe cel puțin o rețea socială și acces neîngrădit la aproape orice site. Cu ce credeți că rămâne el din panica și din isteria care ne-a cuprins pe toți pe tema noului coronavirus? Vă spun eu cu ce: cu angoase. Și o să fie nevoie de o singura reacție parentală de tip "nu te duci nicăieri că O SĂ FACI CORONAVIRUSU'" ca să se sperie de-a binelea.

Cartea asta vine să ajute, măcar un pic. Răspunde la întrebările pe care le-ar pune un copil pe tema noului coronavirus și dă sfaturile necesare pe tonul și cu cuvintele cu care un copil le-ar folosi.

go1

Pentru părinții dsperati că cineva a bagatelizat un subiect atât de important: chiar dacă sunt scrise într-un mod accesibil unui copil de 8-14 ani, toate informațiile din carte provin din surse beton: Organizația Mondială a Sănătății, Guvernul României, Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Comitetul Intersectorial Pentru Prevenirea și Limitarea Imbolnăvirilor cu Noul Coronavirus. Textul final a fost citit și aprobat de doi doctori de specialitate. În plus, cartea are și un mecanism de control parental: poți rupe, pur și simplu, paginile pe care crezi  că n-ar trebui să le citească fiul sau fiica ta (na, tu ești părintele, ești suveran în decizii), fără să "strici" povestea. 

go2

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

La un preț mai bun o găsești AICI.

Si daca nu ai de gand sa cumperi cartea asta, te rog sa stai de vorba cu copiii tai pe tema noului corona-virus. Te asigur, este nevoie. Noi aveam un singur Bau-Bau imaginar, sub pat. Copiii noștri au câte un Bau-Bau pe zi. Îi văd pe net și par reali, pentru că seara îi aud menționați în discuțiile părinților.
© 2019 Bogdan Stoica